JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pääkirjoitukset
28.7.2022 6.00

Kenen urheilu on arvokasta?

Käyn­nis­sä ole­vat jal­ka­pal­lon nais­ten EM-ki­sat ja juu­ri päät­ty­neet ylei­sur­hei­lun MM-ki­sat ovat nos­ta­neet nai­sur­hei­li­jat an­sai­tus­ti me­di­an va­lo­kei­laan. Ylei­sur­hei­lun MM-ki­sois­sa maa­il­ma­nen­nä­tyk­siä rik­ko­neet Syd­ney McLaugh­lin ja Tobi Amu­san oli­vat va­lo­voi­mai­sim­pia täh­tiä ja jal­ka­pal­los­sa ylei­sö­en­nä­tyk­set ovat osoi­tus nais­ten jal­ka­pal­lon suo­si­on kas­vus­ta.

Nai­sur­hei­lun suo­si­on aal­lon­har­jal­la ei sovi unoh­taa, et­tä tasa-ar­von kan­nal­ta ur­hei­lu on edel­leen rik­ki. Eten­kin, mut­ta ei ai­no­as­taan Suo­mes­sa.

"Suo­mes­sa on yhä ala, jol­la nai­sen eu­ro on kol­me sent­tiä – mik­si ih­mees­sä?", ky­syi VIl­ma Nis­ka­nen 22.3.21 Hel­sin­gin yli­o­pis­ton val­ti­o­tie­teel­li­sen tie­de­kun­nan opis­ke­li­joi­den toi­mit­ta­mas­sa Tut­kain-leh­des­sä.

Nis­ka­sen ky­sy­mys poh­jaa Ylen 2017 te­ke­mään sel­vi­tyk­seen. Sen mu­kaan nai­sen palk­ka huip­pu-ur­hei­lus­sa Suo­mes­sa oli vuon­na 2016 kes­ki­mää­rin kol­me pro­sent­tia mie­hen pal­kas­ta. Räi­kein ero löy­tyi jää­kie­kos­ta, jos­sa nai­set tie­na­si­vat 0,3 sent­tiä mies­ten eu­ros­ta. Jal­ka­pal­los­sa nai­sen eu­ro oli 4 ja hiih­dos­sa 64 sent­tiä.

Myös Hel­sin­gin Sa­no­mat (24.7.) tar­kas­te­li tasa-ar­von to­teu­tu­mis­ta ur­hei­lus­sa ver­tai­le­mal­la pal­loi­lu­la­jien am­mat­ti­lai­sur­hei­li­joi­den mää­rää Suo­mes­sa.

Suo­mes­sa am­mat­ti­lai­sek­si kat­so­taan, jos pe­laa­ja saa pää­a­si­al­li­sen toi­meen­tu­lon­sa ur­hei­lus­ta ko­ti­maas­sa ja ve­ro­na­lais­ta palk­kaa vä­hin­tään 11 800 eu­roa kau­des­sa. Sil­loin ur­hei­lu­seu­ran pi­tää lain mu­kaan hank­kia ur­hei­li­jal­le elä­ke- ja ta­pa­tur­ma­va­kuu­tus.

Ko­ti­maan pal­loi­lu­sar­jo­jen am­mat­ti­lais­mää­rien ver­tai­luun käy­tet­tiin Ta­pa­tur­ma­va­kuu­tus­kes­kuk­sen ti­las­to­ja. Nii­den mu­kaan sa­das­ta va­kuu­te­tus­ta am­mat­ti­lai­sur­hei­li­jas­ta nai­sia on kak­si.

Erot tasa-ar­vos­sa nä­ky­vät myös me­di­as­sa. Em­mi Kan­kaan­mä­en pro gradu -tut­kiel­man (Hel­sin­gin yli­o­pis­to, tou­ko­kuu 2020) mu­kaan tam­mi­kuus­sa 2017 Hel­sin­gin Sa­no­mien ur­hei­lu-uu­ti­sis­ta vain 10 pro­sent­tia kos­ki nais­ten ur­hei­lua tai nai­sur­hei­li­joi­ta.

Palk­ka ja me­di­a­nä­ky­vyys ker­to­vat ar­vos­tuk­ses­ta. Kuka an­sait­see ol­la huip­pu-ur­hei­li­ja ja ke­nen ur­hei­lu on ar­vo­kas­ta?

Jes­se Ran­ta

Näköislehdet


Joululehti

Kysely