Arkisto / Emilia Kivistö
Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia ja bakteereita on tällä hetkellä runsaasti liikkeellä Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että esimerkiksi influenssaepidemia on käynnistymässä ja koronatapausten määrä on hieman noussut.
Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia ja bakteereita on tällä hetkellä runsaasti liikkeellä Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että esimerkiksi influenssaepidemia on käynnistymässä ja koronatapausten määrä on hieman noussut.
Myös RSV-tapaukset ovat lisääntyneet. Lisäksi mykoplasma-, hinkuyskä- ja adenovirustartuntoja on kuluneen vuoden aikana todettu huomattavasti aiempia vuosia enemmän.
Tutut infektioiden torjuntakeinot pätevät myös tänä jouluna.
– Tartuntojen ehkäisyssä on tärkeää, ettei lähde sairaana kyläilemään jouluna. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiin kuuluvia ja iäkkäitä, sanoo THL:n ylilääkäri Leif Lakoma.
Hengitystieinfektion aiheuttajaa voi harvoin tietää oireiden perusteella. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireenmukainen hoito ja lepo.
Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia tai pahenevat, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon kuten muidenkin sairastumisten kohdalla.
Hinkuyskälle altistuneiden täysin tai osin rokottamattomien pienten lasten kohdalla nopea hoitoon hakeutuminen on tärkeää.
Influenssan ja koronavirusinfektion hoidossa voidaan käyttää myös viruslääkkeitä lääkärin arvion mukaan. Niiden käytössä oleellista on, että hoito voidaan aloittaa riittävän aikaisin.
Epäiltäessä bakteeri-infektiota antibioottihoitoa harkitaan tarpeen mukaan. Sekä mykoplasma että hinkuyskä ovat aikuisella yleensä itsestään paranevia tauteja, ja hoito on pääosin oireenmukaista.
Hengitystieinfektion jälkeen töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa.
Suositellut rokotukset ovat paras keino suojautua vakavalta taudilta. Suomalaisten rokotuskattavuus influenssaa vastaan on jäämässä jonkin verran viimevuotista matalammaksi kaikissa ikäryhmissä. Rokotteen voi ottaa myös epidemian aikana, ja sen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa.
Raskaana olevista jo runsas kolmannes on saanut hinkuyskäkomponentin sisältävän dtap-rokotteen suojaamaan vastasyntynyttä hinkuyskältä.
Lisäksi hyvinvointialueet ovat suositelleet vastasyntyneiden ja alle 1-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lapsien suojaamista monoklonaalisella vasta-aineella RSV:n aiheuttamaa tautia vastaan. Luotettavia kattavuustietoja ei ole vielä THL:n käytettävissä.