Tavallisena arkipäivänä odottelee vuoroaan Uudenkaupungin hammashoitolassa neljä vehmaalaista särkypotilasta ja heitä hoitaa muun muassa Taivassalon hammaslääkäri. Hyvä, että saamme hoitoa. Herää kuitenkin kysymys, miksi ajamme kukin omalla autollamme sinne, kun lähempänäkin on vastaanottotiloja.
Jos joukossa oli vielä kustavilaisiakin potilaita, olisi heille kertynyt matkaa jopa yli 50 kilometriä yhteen suuntaan.
Kesällä Pakkahuoneella eläkeläisseurue totesi tyytyväisenä, että kaupungin terveyspalvelut säilyvät täysin ennallaan. Jos ympärillä olevista naapurikunnista (Kustavi, Taivassalo, Vehmaa, Laitila ja Pyhäranta ) siirtyy lääkäripalveluiden käyttäjiä Uuteenkaupunkiin, tietää se palveluiden ruuhkautumista.
Aikanaan Vehmassalon terveyskeskuksessa (Kustavi, Taivassalo ja Vehmaa) oli töissä viisi lääkäriä. Viime aikoina lääkäreitä on ollut kaksi. Turun seudulta on lyhyempi matka Taivassaloon ja Vehmaalle, joten lääkäreitä on helpompi saada töihin Vehmassaloon kuin Uuteenkaupunkiin.
Muutama vuosi sitten Kuntamarkkinoilla asiantuntijat kertoivat, että ikäihmisille tarvittaisiin välittömästi 1000–2000 hoitopaikkaa lisää. Nyt on täysin toisenlainen suunta. Sopimuksia sanotaan irti eikä olemassa olevia hoivapaikkoja täytä esimerkiksi Attendo Laitila ja Esperi Uusikaupunki. Mikä on ikäihmisten kohtalo? Mitä sanotaan omaisille, joilla on huoli läheisistään?
Vallan keskittäjät esittävät, että Suomessa siirryttäisiin viiden hyvinvointialueen järjestelmään. Vaikka Suomessa olisi vain yksi hyvinvointialue, niin rahasta olisi silti puutetta.
Ongelmat eivät ole Varhan syy. Jääräpäisesti vaaditaan, että hyvinvointialueiden alijäämät pitää tasapainottaa vuoden 2026 loppuun. Tilannetta helpottaisi se, että valtakunnan hallitus hyväksyisi tasapainottamisen esimerkiksi vuoden 2029 loppuun. Tähän ei tarvittaisi rahaa laisinkaan, mutta se helpottaisi alueiden tilannetta olennaisesti.
Varteenotettava ratkaisu olisi hyvinvointialueiden verotusoikeus. Tätä uudistusta Suomen poliittiset päättäjät eivät halua hyväksyä. Näin lehtien uutiset terveydenhuollon ongelmista ja murheista todennäköisesti jatkuvat.
Mika Munkki
Vehmaa