Lainausmerkeissä oleva teksti on Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtajan Sanna Lehtosen kirjoituksesta Kuntalehdessä joulukuussa 2024. Esitän kirjoitukseen liittyen omat kommenttini.
”Kunnan talouden ongelmiin on puututtava ajoissa, jo ennen arviointimenettelyn raja-arvojen täyttymistä. Kunnan talouteen vaikuttavia päätöksiä ei saa tehdä haaveisiin, unelmiin tai hiha-arvioihin perustuen, vaan talouden päätöksenteon tulee kunnalla olla aina päätöksenteonhetkellä parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon perustuvaa”.
Kommentti: Tässä on ollut valtuustokausi aikaa tehdä jotain, kun tietoon perustuen talouden tilanne vuodesta 2025 eteenpäin on ollut ennustettavissa. Kaupunginhallitus on ollut jokseenkin saamaton strategian haaveisiin ja unelmiin nojautuen.
”Onnistuneeseen taloudenpitoon tarvitaan rohkeutta tehdä vaikeitakin päätöksiä, pitkäjänteisyyttä ja kykyä sopeutua muuttuvaan toimintaympäristöön. Läpinäkyvyyden lisääminen päätöksenteossa ja avoin viestintä lisäävät luottamusta ja parantavat päätösten laatua”.
Kommentti: Läpinäkyvyyden puuttuminen ja salailun kulttuuri ovat olleet koko kuluneen valtuustokauden riesa.
”Kuntataloutta tulee arvioida koko kuntakonsernin tasolla. Sote-uudistus muutti kuntakonsernien sisäisiä voimasuhteita. Viimeistään nyt kunnan strategian toteuttaminen pitää ulottaa koko konserniin”.
Kommentti: Kaupunginvaltuustolta on pimitetty lähes kaikki konserniyhtiöitä koskevat tiedot niiden taloudesta ja toiminnasta. Kaupunginhallitus on julistanut konserniyhtiöitä koskevat pykälät salaisiksi, joten edes käsittelyssä läsnä olleet henkilöt eivät ole tiedossa.
”Lain edellyttämät palvelut tulee olla kuntalaisten saavutettavissa, mutta niiden ei tarvitse olla kunnan itsensä tuottamia tai sijaita kunnan alueella. Kunnan tulotasoon ja väestön määrään nähden liian laajojen palvelujen tarjoamisesta ja kalliiden rakenteiden ylläpidosta pitää luopua. Yleisimpiä ei-lakisääteisiä kuntien järjestämiä tehtäviä ovat kulttuurilaitokset, liikuntapalvelut, kansanopistot ja kansalaisopistot sekä avustusjärjestelyt kunnassa toimiville yhdistyksille ja yhteisöille”.
Kommentti: Ei-lakisääteiset tehtävät kuuluvat karsittavien palveluiden kärkeen. Ei-lakisääteisiä palveluja ovat myös lukio- ja Valmo-opetus.
”Yksi kuntien menoja lisännyt kehitys kulku liittyy hankkeisiin. Valtion kehittämishankkeina käynnistämät ja valtionavustuksella alkuun saattamat toiminnot jäävät helposti kunnan pysyväksi toiminnaksi”.
Kommentti: Esimerkki kasvun ja oppimisen palvelujen talousarvioesityksestä 25.09.2024. Talousarvioon 2025 tehtiin lisäyksiä seuraavasti: varhaiskasvatuksen S2-opetuksen järjestäminen 150 000 euroa, perustelu: hanketoiminnan kautta tullut rahoitus on loppunut.
Montakohan vastaavaa on kertynyt valtuustokauden aikana?
Ari Saastamoinen
valtuutettu