Elokuun 30. päivä tulee kuluneeksi tasan 300 vuotta siitä, kun Venäjän ja Ruotsin välillä solmittiin suuren Pohjan sodan ja Isonvihan päättänyt Uudenkaupungin rauha. Uudenkaupungin torilla sijainneessa neuvottelutalossa allekirjoitettu kansainvälisestikin tunnettu rauha on yksi merkittävimpiä rauhansopimuksia Euroopan historiassa.
Rauhan solmimisen 300-vuotisjuhlaa kunnioitetaan Uudessakaupungissa monin eri tapahtumin ja tilaisuuksin läpi vuoden. Erityisesti elokuussa järjestetään runsaasti rauhan teemaan liittyvää ohjelmaa.
Lauantaisilla teematoreilla rauhaa juhlistetaan koko kuukauden ajan. Lauantaina 7.8. järjestettävällä Rauhantorilla Uudenkaupungin rauhaan, sen vaikutuksiin ja historiaan pureutuu toimittaja Pirkko Arstila vieraineen. Saman päivän ohjelmassa on myös Granger Simmonsin vetämä kansainvälinen ruokatori sekä monikulttuurinen iltapäivä keskusteluineen ja ohjelmanumeroineen.
Eri tieteenaloja yhdistelevä Rauhan Symposium kokoaan yleisön ja tieteen asiantuntijat rauhan teeman äärelle Uuteenkaupunkiin 11.–14.8. Tapahtumassa vierailevat muun muassa kirjailija Mark Levengood, Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald, Suomen pankin entinen johtaja Erkki Liikanen ja tapahtuman suojelija, presidentti Tarja Halonen.
Kulttuurikeskus Crusellissa järjestettävää ohjelmaa moderoivat toimittajat Rauli Virtanen ja Jussi-Pekka Rantanen. Rauhan Symposiumia voi seurata myös kotisohvalta, sillä ohjelma striimataan suorana Uudenkaupungin kaupungin Youtube-kanavalle.
Elokuun ohjelmassa ovat myös Uudenkaupungin museon Rauhan paikka -näyttelystä, historioitsija Teemu Keskisarjan luento, Alisellakadulla sijaitsevan Kauppiaantalon kulttuurisalonkien ohjelmaa, taidegalleria Horisontin Ihan rauhassa -näyttely ja Uudenkaupungin Rauhanpuolustajain järjestämästä luento- ja konserttitilaisuus.
Uudenkaupungin matkailuoppaiden maksuttomille Tie Uudenkaupungin rauhaan -kierroksille pääsee osallistumaan neljästi kuukauden aikana.
Rauhan kuukauden tapahtumatarjonta huipentuu elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tuolloin kaupunkikuvassa voi nähdä vieraita 1700-luvun alusta: muun muassa ruotsalaissotilaita eli karoliineja sekä vaimoväkeä. Historialliset yhdistykset elävöittävät rauhanajan tapahtumia ja elämää Uudenkaupungin keskustassa koko viikonlopun ajan. Rauhanpuistoon pystytettävään leiriin pääsee tutustumaan myös yleisö.
Lisäksi elokuun viimeisen lauantain pimenevässä illassa nähdään myös perinteinen rauhansoutu ja kesäkauden päättävien venetsialaisten ohjelmaa.
Virallisena rauhan allekirjoituksen vuosipäivänä maanantaina 30.8. kuullaan koulurauhanjulistus ja jaetaan ensimmäinen Uudenkaupungin rauhanpalkinto.
Tapahtumien järjestelyissä otetaan huomioon kulloinkin voimassa olevat kokoontumisrajoitukset ja ohjeet terveysturvallisuudesta. Muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia. Etänä rauhan vuoden juhlintaan pääsee osallistumaan Uusikaupunki – Rauhan kaupunki -sosiaalisen median tilien välityksellä.