Terttu Kummila (oik.) luovutti nuijan Merja Elorannalle.
Eläkeliiton Mynämäen yhdistys ry:n syyskokous pidettiin 26.10. Mynämäen seurakuntakodissa.
Jäseniä 56 oli paikalla. Kokouksen avasi nykyinen puheenjohtaja Terttu Kummila. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Kari Mäkelä.
Hallituksessa on kahdeksan jäsentä. Erovuoroisten tilalle valittiin uusina Tarja Anttila, Arja Randell ja Asko Leinonen.
Erovuoroisista jatkavat Markku Ketola ja Sirkku Kulmala. Muut hallituksen jäsenet ovat Birgit Yrjälä, Marjatta Eskola ja Teppo Eskola.
Toiminnantarkastajana jatkaa Ismo Aalto ja hänen varallaan Pentti Astala.
Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi vuodeksi 2022 valittiin Merja Eloranta.
Ensi vuoden toimintasuunnitelmassa on kuukausitapaamiset, liikuntakerhot, retket, teatterit ja konsertit. Korona on jo toista vuotta rajoittanut yhdistyksen toimintaa. Kerhoja ja kokoontumisia on voitu järjestää rajoitetusti. Heinäkuussa 50 hengen bussi piirin kesäteatteriin Tampereelle oli täynnä.
Boccian ja tuolijumpan harrastamista on jatkettu. Sopivan harrastustilan järjestyminen on ollut vaikeaa, koska kunnassa on meneillään suuria rakennusten korjausprojekteja ja tiloista on pulaa. Mynämäen kunnan viranhaltijoille ja luottamushenkilöille kiitos myönteisestä suhtautumisesta yhdistyksen harrastustoimintaan: ensi vuodeksi on järjestynyt esteetön, lämmin ja parempi tila.
Vapaaehtoistyötä on vahvistettu. Vapaaehtoisvastaavat ovat käyneet koulutuksissa. Koronan takia palvelutalo- ja hoitolaitoskäynnit ovat olleet katkolla. Kotivierailuja on voitu tehdä.
Yhdistyksen talous on pysynyt koronasta huolimatta vakaalla tasolla ja toimintaa voidaan jatkaa entiseen malliin. Sitoutumattoman yhdistyksen tehtävä on eläkeläisten henkisten ja aineellisten etujen edistäminen ja valvominen. Kerhot ja tapaamiset ovat tärkeitä. Niihin pyritään saamaan kiinnostavia alustuksia, musiikkia ja huumoria. Ikäihmisten osallistuminen on välttämätöntä hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Yhdistyksen jäsenmäärä on ollut nousujohtoinen ja on tällä hetkellä yli 230.
Syyskokouksen jälkeen kunnanhallituksen puheenjohtaja ja Fingerroosin säätiön vanhustyön asiantuntija Päivi Maisila esitteli työtään. Fingerroosin säätiö on käynnistämässä Mynämäessä toimintaansa, johon kuuluu yksilöllinen määräaikaisen tuen kartoitus elämäntilanteen ja palvelutarpeen mukaan.
Sotesta hän kertoi, että aluevaalien jälkeen aloittaa aluevaltuusto 1.3.2022. Tarkoitus on lähipalvelujen säilyminen, lääkäriin pääsyyn helpottaminen, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Nämä ovat tavoitteita, joita EL-Mynämäki myös kannattaa ja yhtyy.
Eläkeliiton Vakka-Suomen alueen 10 yhdistystä haluaa, että Vakka-Suomen kunnat suhtautuvat vakavasti Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin syyskokouksen kannanottoon.
Vuonna 2023 käynnistyvän hyvinvointialueen uusi organisaatio huolehtii jatkossa kaikista terveyspalveluista, sosiaalipalveluista ja pelastuspalveluista. Eläkeliiton Varsinais-Suomen piiri pyrkii vaikuttamaan hyvinvointialueen palvelujen organisointiin siten, että peruspalvelut turvataan tasapuolisesti koko Varsinais-Suomen alueella.
Kannanotossa korostetaan vaalien olevan tärkeitä vaikuttamisen paikkoja, ja siksi aluevaaleissa 23. tammikuuta on syytä äänestää.
Eläkeliiton tavoite on edistää kaikkien ikääntyneiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia saada tarvitsemiaan palveluja ja sopivia ratkaisuja hyvään elämään. Tämä tarkoittaa niin terveyttä ja toimeentuloa koskevia kysymyksiä kuin myös liikkumisen, ympäristön ja asumisen ratkaisuja. Vaikuttamisen keskiössä on jokaisen yksittäisen eläkeläisen paras mahdollinen hyvinvointi.
Tavoite on saada suotuinen muutos tai ainakin säilyttää olemassa oleva pienituloisten eläkeläisten aseman parantamisessa, lähipalvelujen ja ikääntyneiden yksilöllisiä tarpeita vastaavan asumisen, hoivan ja kuntoutuksen turvaamisessa sekä sähköisten palvelujen ikäystävällisyyden ja helppokäyttöisyyden edistämisessä.
– Yksinkertaisimmillaan vaikuttaminen on palautteen antamista palvelujen ja tilojen toimivuudesta. Voidaan antaa kiitokset toimivista ratkaisuista tai tehdä korjaus-tai parannusehdotuksia. Kun etsitään toimivia ratkaisuja, voidaan kertoa hyviä esimerkkejä ja kuvata toivottu tilanne, kannanotossa todetaan.
Juttua on päivitetty 2.12.: Lisätty harrastetila-asian ajankohtainen tilanne.