Kiinnostaisiko tietää, millainen oli askaislaissyntyisen Gustaf Mannerheimin tyyli? Entä miten 1800-luvun alun nainen pukeutui tai millaista muotia näkyi kylpyläkaupunki Naantalin kaduilla 1800–1900-lukujen vaihteessa? Tiedätkö, mitä päähineillä on ilmaistu eri aikakausina?
Askaisten kulttuuriyhdistys Herman ry järjestää 18.–19. heinäkuuta Askaisissa jo kolmannen kerran Herman-päivät. Tämän vuoden teemana on Pukeutumisen ja tyylin historiaa.
Kaksipäiväisen tapahtuman ensimmäisen päivän, torstain 18.7. tapahtumapaikkana on Mannerlahti. Gustaf Mannerheimin isä Carl Robert Mannerheim rakennutti 1870-luvulla Mannerlahden (alkuperäinen nimi Uusi Hannula) äidilleen Ewa Wilhelminalle. Nykyisin Mannerlahti on Maskun seurakunnan leirikeskus.
Torstain ohjelman otsikkona on Kaunista ja kestävää. Kello 14 alkaen Mannerheim-museon amanuenssi Eira Aalto kertoo Gustaf Mannerheimin, klassisen herrasmieskulttuurin edustajasta ja hänen tyylistään otsikolla Gentilhomme – Kauniin elämän kaava. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Torstaina Mannerlahdessa voit tutustua myös hurmaaviin helmikoristeluihin Riikka Santosen johdolla. Raumalainen Santonen on helmitaiteilija ja historiapukujen valmistaja. Helmikirjailutyöpaja alkaa klo 16. Työpaja on maksullinen ja siihen tarvitaan ennakkoilmoittautuminen.
Kulttuuriyhdistys Herman pitää torstaina pientä pop up -kahvilaa klo 13–17 Mannerlahden kauniissa salissa. Näytteillä on myös Askaisten pitäjänpuku sekä vanhoja valokuvia askaislaisista pukeutumistyyleistä.
Herman-päivien toisen päivän, perjantain 19.7. tapahtumapaikkana on Louhisaaren kartanolinna ja otsikkona Muotia ja eleganssia. Päivä pitää sisällään kolme esitelmää kolmannen kerroksen juhlasalissa. Esitelmiä pääsee seuraamaan Louhisaaren kartanolinnan sisäänpääsymaksulla tai museokortilla.
Ensimmäisenä esiintyy kello 12.30 alkaen hankekoordinattori ja keikkaileva historioitsija Tiina Hero Uudestakaupungista. Hero puhuu otsikolla Tunnus, koriste, suoja – päähineiden historiaa Suomessa.
Kello 14 on vuorossa Naantalin museon museoassistentti Ulla Clercin esitelmä Naantalin kylpyläkaupungin kesämuodista 1800–1900-lukujen vaihteesta.
Kolmas esitelmä on klo 15.30 alkava Elegantti empireaika – naisten muoti ja asusteet 1800-luvun alussa. Sen pitää väitöskirjatutkija Anni Shepherd.
Perjantaina on mahdollisuus myös tutustua nyplääjän ja historiapukujen tekijän työhön Louhisaaressa.
Perjantaipäivän loppuhuipennus on klo 17 alkava Anni Shepherdin Historiallinen pukeutumisnäytös, jossa tehdään aikamatka Jane Austenin aikaiseen tyyliin ja empire-ajan pukeutumisen saloihin. Näytös kestää tunnin, se on maksullinen ja siihen tarvitaan ennakkoilmoittautuminen.
Ennakkoilmoittautumiset Helmikirjailutyöpajaan ja Historialliseen pukeutumisnäytökseen: askasteherman@gmail.com.