Saara Huovinen
Tilapäisen suojelun direktiivillä oleskeluluvan saaneet ukrainalaiset voivat hakea Suomesta kotikuntaa sen jälkeen, kun he ovat asuneet Suomessa vuoden.
Kotikuntaa voi hakea jo ennen vuoden täyttymistä, jos suojelua saavalla on vähintään kaksi vuotta kestävä työsuhde tai opiskelupaikka, hän on oleskellut Suomessa todistettavasti jo ennen tilapäisen suojelun hakemista tai hänen perheenjäsenellään on kotikunta Suomessa.
Kotikunta tarkoittaa ukrainalaiselle sitä, ettei hän enää hae palveluitaan vastaanottokeskuksesta, vaan hän siirtyy tietyn kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi ja kuntalaiseksi.
Kotikunnan saamisen jälkeen tilapäistä suojelua saavalla on samat oikeudet, palvelut ja velvollisuudet kuin Suomessa vakituisesti asuvilla.
Silloin on mahdollista saada suomalainen henkilökortti ja ajokortti.
Kotikunnan saamisen jälkeen lapsia koskee oppivelvollisuus Suomen koulutusjärjestelmässä, mikä ennen kotikunnan hakemista on ollut vapaaehtoista. Varhaiskasvatusta voi saada kotikunnan hakemisen jälkeen silloinkin, kun molemmat vanhemmat tai toinen vanhemmista olisi kotona.
Kotikunta määräytyy asuinpaikkakunnan mukaan, jonka voi valita itse.
Tilapäisen suojelun hakemuksen tehneitä on Suomessa Maahanmuuttoviraston viime viikolla julkaistujen tietojen mukaan 64 820.
Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä ukrainalaisia on muuttanut Suomeen 13 900.
Fakta
Kotikuntaa hakeneiden ja sen saaneiden ukrainalaisten määrä eri kunnissa:
Kustavi: (alle 10)
Laitila: 163
Masku: 13
Mynämäki: 23
Naantali: 66
Nousiainen: 43
Taivassalo: 15
Uusikaupunki: 79
Vehmaa: 29
Tilastokeskus