Maakunnallinen Arkeen voimaa -ryhmätoimintamalli on otettu Turun ja Salon jälkeen käyttöön Uudessakaupungissa sekä Akseli-kunnissa Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa. Tavoitteena on, että toimintamalli olisi käytössä ensi vuoden loppuun mennessä kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa.
– Toimintamalli levitetään käyttöön koko Varsinais-Suomen alueelle ja tavoitteena on vakiinnuttaa se osaksi kuntien palveluvalikoimaa. Käytännön toteutus tehdään yhteistyössä Arkeen voimaa -tiimin ja kunnan toimijoiden kanssa. Samaan aikaan koulutetaan lisää ohjaajia ja yhdyshenkilöitä, hankkeen projektipäällikkö Riikka Korhonen sanoo.
Arkeen voimaa -toimintamalli on kehitetty Stanfordin yliopistossa osana laajaa tutkimushanketta, jossa havaittiin jopa 80 prosenttia pitkäaikaissairaitten kokemista oireista olevan sairaudesta riippumatta samoja. Varsinais-Suomessa hanke on osa Tulevaisuuden sote-keskus -kokonaisuutta. Toiminnan toteuttajataho on Turun kaupungin hyvinvointitoimiala yhteistyössä kuntien ja Kuntaliiton kanssa.
Sote-palveluiden kehittämisessä tavoitteena on tasapainottaa koko järjestelmää niin, että terveyteen ja hyvinvointiin panostaminen jo perustasolla vähentäisi korjaavan työn tarvetta. Arkeen voimaa -ryhmätoimintamalli on esimerkki tästä työstä. Toiminnan tavoitteena on kohentaa ryhmäläisten hyvinvointia, helpottaa arjessa pärjäämistä ja myös vähentää terveydenhuollon asiakaskäyntien määrää.
Kyseessä on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla on elämässään haasteita, jotka vaikuttavat arjessa pärjäämiseen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi uupumus, yksinäisyys, työttömyys, oma tai läheisen sairaus tai mielialan lasku.
Ryhmässä harjoitellaan käyttämään itsehoidon työkaluja, joilla voidaan saada aikaan myönteisiä muutoksia elämässä. Ryhmä kootaan eri taustasta tulevista ihmisistä, joilla on jokin arjen haaste.
Ryhmässä opitaan suunnittelemaan omaa toimintaa ja tekemään pieniä muutoksia arjen sujuvoittamiseksi. Apuna toimivat esimerkiksi toimintasuunnitelman teko, ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaidot, arkiliikunnan lisääminen, terveyttä edistävä syöminen ja vuorovaikutustaidot.
– Ryhmissä käsitellään perusasioita. Eniten ryhmäläisten päätöksinä ovat nousseet esiin ravitsemus ja liikunta. Toimintamallin menestyksen takana on se, että ihminen asettaa itse itselleen tavoitteet omien voimavarojensa mukaan ja saa ryhmässä tukea muilta sekä käytännön työkaluja koulutetulta ohjaajalta, Korhonen toteaa.