Varsinais-Suomen koronatilanne on juuttunut paikalleen. Ilmaantuvuus ja tartuntamäärät ovat pysyneet samalla tasolla kuin viikko sitten.
– Koronatilanne on jumiutunut. Emme näe ilmaantuvuudessa laskua, mutta emme myöskään nousua. Tilanne on poikkeuksellinen, jota emme ole epidemian aikana aikaisemmin nähneet, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.
Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 172,4. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 175.
Testausmäärät ovat pysyneet korkeina. Positiivisten tulosten osuus koronatesteistä on myös pysynyt korkeana, tällä hetkellä se on 3,9 prosenttia.
Viime viikolla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri linjasi, että täysin rokotettujen henkilöiden ei jatkossa tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, jos heillä on vain lieviä hengitystieinfektion oireita.
Täysin rokotetuiksi katsotaan henkilöt, jotka ovat saaneet kaksi koronarokoteannosta ja viimeisestä annoksesta on yli kaksi viikkoa.
Tämä suositus ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle eikä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä. Heidät testataan edelleen. Kaikki vaikeasti oireilevat testataan edelleen.
Sairaalahoidossa on 13 potilasta, josta alle viisi on tehohoidossa. Potilasvaihtuvuus on suurta ja edelleen suurin osa potilaista on rokottamattomia.
Niillä alueilla Varsinais-Suomessa, joissa rokotuskattavuus on alhainen, todetaan myös eniten koronatartuntoja.
Hallitus hyväksyi maanantaina 6.9. uudistetun hybridistrategian koronaepidemian hallintaan ja tämä tarkoittaa lähitulevaisuudessa muutoksia Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän toimintatapoihin.
– Paikallisten toimenpiteiden merkitys korostuu entisestään eikä koronakoordinaatioryhmän vastuu ainakaan vähene, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä arvioi.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä varmistuu lähiviikkoina. Ainakin epidemiavaiheista luovutaan. Niillä tautitilanne on luokiteltu perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheeseen.
Koronakoordinaatioryhmä piti kaikki suositukset ennallaan. Ainoa muutos on rokotusvälin lyhentäminen. Rokotusväli saa THL:n tuoreen suosituksen mukaan olla kuusi viikkoa aikaisemman kahdeksan viikon sijaan.