Mietoisissa sijaitseva Koivulehto on yksi asumisyksiköistä, joiden lopettamista Varha valmistelee.
Sari Honkasalo
Sari Honkasalo
Varsinais-Suomen hyvinvointialue aikoo lakkauttaa useita ikääntyneiden asumisyksiköitä. Viranhaltijoiden luonnos suunnitelmasta julkistettiin perjantaina. Lopulliset päätökset palveluverkosta tehdään kesäkuussa.
Vakan alueella vuosina 2024–26 lakkautettavia asumispalveluyksiköitä ovat suunnitelman mukaan 18-paikkainen Suvelakoti Kalannissa, 24-paikkainen Tupala Moisiokodissa Nousiaisissa, 11-paikkainen Koivulehdon palvelutalo Mietoisissa, 16-paikkainen palvelukeskus Poiju sekä 16-paikkainen vanhainkoti Ankkuri Taivassalossa sekä Velkualla 10-paikkainen Kummeli.
Suvelakoti on lyhytaikaisyksikkö, jonka toiminta siirtyy Merituulikodin Tyynelään. Tilalle tulee kuntouttavaa päivätoimintaa.
Tupalasta, Koivulehdosta, Ankkurista ja Kummelista asiakkaat siirtyvät Varhan muihin yksiköihin tai ostopalveluihin.
Kaiken kaikkiaan Varhan alueella suunnitellaan lakkautettavaksi ikääntyneiden asumispalvelut kahdestatoista toimipisteestä.
Ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen kertoo, että asiakkaiden sijoittamisesta muihin toimipisteisiin päätetään asiakaskohtaisesti sitten, kun yksiköiden lopetuspäätökset on tehty.
– Kaikki näissä yksiköissä asuvat eivät välttämättä sijoitu Vakka-Suomen alueelle. Heillä saattaa esimerkiksi olla omaisia vaikka Turussa tai muualla eli se on isompi alue, mihin he siten voivat siirtyä, Pöyhönen toteaa.
Vuosina 2024–25 perustetaan seitsemän kuntouttavaa arviointiyksikköä palvelemaan koko Varhan ikääntyneitä ja heidän palvelutarpeensa arviointia. Kapasiteettia arvioidaan tarvittavan myöhemmin lisää.
Ikääntyneiden päivätoimintapisteet eivät vielä sisältyneet nyt julkistettuun suunnitelmaan, vaan ne täydennetään myöhemmin.
Varhan viranhaltijat ovat jatkaneet myös sosiaali- ja terveyskeskuspalveluiden palveluverkon suunnittelua sen jälkeen, kun aluevaltuusto linjasi, että jokaisessa kunnassa tulee olla vähintään sote-pistetasoiset palvelut.
Tällä hetkellä valmistelussa olevassa suunnitelmassa suljettaviksi tulisi 12 nykyistä terveysasemaa, joiden avoterveydenhuollon palvelut siirretään lähimpään tai muuten helpoiten saavutettavaan toimipisteeseen.
Joillekin säilytettävistä terveysasemista tulee nykyistä suppeampi käyttötarkoitus esimerkiksi perhekeskuksena tai hammashoitolana.
Vakan alueelta suljettavien terveysasemien listalla on Velkua vuosina 2024–25 ja Merimasku vuoden 2026 loppuun mennessä. Velkualla avoterveydenhuollon lääkäri- ja hoitajavastaanotoilla oli käyntejä 544 vuonna 2023 ja Merimaskussa 247.
Suun terveydenhuollon palvelut lakkautetaan 22 pienestä, käyttöasteeltaan heikosta tai huonokuntoisesta toimipisteestä. Edelleen jää 34 hammashoitolaa.
– Tavoite on siirtyä vähän suurempiin, vähintään viiden hoitoyksikön hoitoloihin, mutta se ei välttämättä heti onnistu, koska se vaatii myös investointeja rakennuksiin, järjestämisjohtaja Antti Parpo kertoo.
Oppilaiden suun terveydenhuollon osalta on Parpon mukaan pohdittu liikkuvia palveluita, mutta varmuutta niiden käyttöönotosta ei vielä ole.
Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa lakkautuksia suunnitellaan 37 toimipisteen osalta.
Palveluja tarjotaan edelleen 48:ssa äitiys- ja lastenneuvolassa tai terveydenhoitajan vastaanotolla sekä yli 40:ssä perheneuvolan, lapsiperhesosiaalityön tai lastensuojelun toimipisteessä.
– Neuvolapalvelut ovat saatavissa lähes 99 prosentille asiakkaista korkeintaan 20 minuutin ajomatkan sisällä.
Koulu- ja oppilashuollon palvelunt järjestetään edelleen lähipalveluina kouluissa. Tällä hetkellä toimipisteitä on 244.
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen sekä työikäisten sosiaalipalvelut lakkautettaisiin 37 toimipisteestä, mutta edelleen niitä on tarjolla 83 toimipisteestä. Kiinteitä toimipisteitä on kaikissa Varhan kunnissa lukuun ottamatta Oripäätä, Pyhärantaa ja Marttilaa
– Valmistelussa on keskusteltu, että tämä asiakaskunta ei välttämättä palvelujen piiriin siirry, jos ne ovat hankalasti saavutettavissa, ja siksi näitä lähipalvelunomaisesti järjestetään.
Vammaispalveluissa muutokset ovat vähäisiä, koska esimerkiksi asumisyksiköt ovat pääosin hyväkuntoisia.
Varha suunnittelee palveluverkon uudistamista vaiheittain, ja nyt ollaan tekemässä uudistusta vuoteen 2026 saakka.
– Nyt tehdään lähiajan suunnitelmaa, mutta koko verkon uudistaminen kestää kymmenen, ehkä 15 vuotta, toteaa hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen.
Martikainen muistuttaa, että nyt esiteltävä suunnitelma on vasta luonnos, jota jatkokehitetään vielä saatujen palautteidenkin myötä.
Järjestämisjohtaja Antti Parpo toteaa palveluverkkouudistuksen valmistelun aikataulun olevan reipas siitä syystä, että Varhan pitää ilmoittaa kunnille kuluvan vuoden aikana, mitä kiinteistöjä se tulee jatkossa käyttämään.
– Tieto on myös kunnille ääreistärkeää eikä asiaa voi pitkittää, hän toteaa.
Parpo kuvaa Varhan linjaa asiassa maltilliseksi ja harkituksi. Hänkin muistuttaa Martikaisen tavoin, että nyt käsittelyssä on lyhyen aikavälin suunnitelma, ja palveluverkon suunnittelua jatketaan kesän jälkeen pitkän aikavälin skenaariolla.
Toimipisteiden lopettamisia suunniteltaessa on Parpon mukaan tehty kapasiteettiarviota siitä, että palvelut silti riittävät.
Hän uskoo digitaalisuudessa olevan iso potentiaali, mutta valmistelussa siihen on lähdetty silti maltilla. Esimerkiksi sote-palveluissa arvioidaan, että nykyisistä vastaanottokäynneistä digiasiointia tullaan lisäämään noin 20 prosentilla.
– Nykyisin tähän alkaa jo tulla toiveita sekä henkilöstöltä että väestöltä.
Palveluverkon suunnittelua ovat osaltaan ohjanneet kiinteistöjen kunto, sijoittuminen ja saavutettavuus sekä se, pystytäänkö niihin sijoittamaan eri palveluita.
Vain kolmannes Varhan käytössä olevista toimitiloista sijaitsee hyväkuntoisissa kiinteistöissä.
– Jos on hyväkuntoinen kiinteistö ja rinnalla huonokuntoinen, niin kyllä se huonokuntoinen putoaa pois, Antti Parpo toteaa.
Suunnitelmien mukaan Varha palvelee vuoteen 2026 mennessä 41 kiinteässä sote-keskuspalvelujen toimipaikassa, jotka ovat kolmella tasolla joko sote-asemia, -keskuksia tai -pisteitä.
– Piakkoin on tulossa päätöksentekoon se, mitkä ovat minimipalvelut, jotka sote-keskuksissa, -asemilla ja -pisteissä tulee olla.
Parpo muistuttaa Varsinais-Suomessa olevan Suomen tihein palveluverkko, ja korostaa saavutettavuuden säilyvän muutosten jälkeenkin edelleen erittäin hyvänä.
– 95 prosenttia Varhan asukkaista saa sote-keskus tai sote-asematason palveluja korkeintaan 20 minuutin ajomatkan sisällä.