Paperi- ja digilehti tavoittavat keskimäärin 30 000 lukijaa
Vesa Penttilä
Vakka-Suomen Sanomat nousi paikallislehtien kärkipaikalle Kansallisen mediatutkimuksen valtakunnallisessa selvityksessä, jossa laskettiin, kuinka paljon eri mediat tavoittavat lukijoita. Vakan tulos oli se, että paperilehdellä on keskimäärin 25 000 lukijaa. Kun mukaan otetaan digilehti, kokonaistavoittavuus on 30 000 lukijaa.
Vakka-Suomen Sanomat oli painetun version tilastossa koko maan selkeä ykkönen paikallislehdistä. Kokonaislukemissa Kangasalan Sanomat kipusi tasoihin Vakan kanssa.
Vakkaa julkaisevan Vakka-Suomen Media Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Aki Simola on tyytyväinen mediatutkimuksen tuloksiin.
– Lähiseudulla on kilpailijoita, joissa on siirrytty jopa yksipäiväiseen lehteen. Vakka on pidetty kolmipäiväisenä, mikä on varmasti osaltaan vaikuttanut siihen, että levikin lasku on ollut huomattavasti hillitympää kuin monilla muilla lehdillä. Olemme onnistuneet pitämään varsin hyvin lukijakuntamme. Verkkolehteä jalostamalla on tarkoitus pitää asemat jatkossakin, Simola sanoo.
– Vakan asemat ovat säilyneet, kun on tehty jo 72 vuotta lukijoita kiinnostavaa lehteä. Uutisointi isolta kahdeksan kunnan levikkialueelta vaatii paljon toimitukselta. Onneksi kaikki Vakka-kunnat ovat elinvoimaisia, joten uutisoitavaa riittää.
Simola kehuu Vakan hallituksen päätöstä lähteä mukaan Kansalliseen mediatutkimukseen.
– Nyt saimme tietoa siitä, missä menemme valtakunnallisella tasolla.
Vakka-Suomen Sanomien toimitusjohtaja Janne Vuorela osasi odottaa Kansallisesta mediatutkimuksesta hyvää tulosta.
– Silti paikallislehtien ykkössija oli positiivinen yllätys. Meillä on uskollisia tilaajia ja nyt verkkolehden tilausmäärät kasvavat nopeasti. Tämä on tullut korvaamaan paperilehden tilausten vähenemistä. Meitä auttaa se, että kahdeksan kunnan laaja levikkialue ulottuu kahteen seutukuntaan, Vuorela toteaa.
– Tilaajat ja ilmoittajat mahdollistavat lehden menestyksen. Tarjoamme ilmoittajille nyt tutkitusti laajinta mahdollista paikallislehtinäkyvyyttä. Kyllä valtakunnan ykköspaikka vahvistaa myös mediamyyntiämme.
Vuorela muistuttaa, että kyseessä on laaja valtakunnallinen mediatutkimus, jossa oli mukana 92 paikallislehteä. Kun mukaan lasketaan valtakunnalliset ja maakunnalliset sanomalehdet sekä kaupunkilehdet, yhteismäärä nousee 170:n tuntumaan.
– Vakan saavutuksesta kunnia kuuluu koko henkilökunnalle.
Kolme kertaa viikossa ilmestyvän Vakka-Suomen Sanomien levikkialueeseen kuuluvat Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa.
Uutismedian liitto tilasi Media Audit Finlandilta Kansallisen mediatutkimus 2022 -raportin, joka kertoo, kuinka paljon valtakunnallisia, maakunnallisia ja paikallisia sanomalehtiä luetaan.
KMT 2022 -tutkimuksessa oli mukana 38 valtakunnallista tai maakunnallista sanomalehteä, 92 paikallislehteä ja 38 kaupunkilehteä. Tutkittujen lehtien määrä oli 14 lehteä enemmän kuin vuotta aiemmin.
Mediatutkimuksen mittauksen mukaan 95 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista lukee sanomalehtiä. Lukumääränä tämä tarkoittaa yli 4,1 miljoonaa lukijaa. Sanomalehtien lukeminen on hyvin tasapuolista: sanomalehdet tavoittavat eri-ikäisistä suomalaisista 90–97 prosenttia, kaikissa ammattiryhmissä työskentelevistä 90–98 prosenttia ja eri tuloluokan kotitalouksista 94–98 prosenttia.
Sanomalehdet ja kaupunkilehdet tavoittavat kaikista vähintään 15-vuotiaista suomalaisista 97 prosenttia. Ikäryhmittäin ja ammattiryhmittäin vaihteluväli on 91–98 prosenttia ja tulotasoittain 96–98 prosenttia.
Mittauksessa sanomalehdet tavoittivat 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista 96 prosenttia. Viime vuoteen verrattuna prosenttiyksikön lasku tapahtui 15–34-vuotiaiden ikäryhmässä, kun sen sijaan 45–54-vuotiaiden tavoittavuus nousi prosenttiyksikön verran.
Koko väestöstä joka kymmenes lukee vain painettua lehteä, aivan kuten vuotta aiemminkin. Vain digitaalisen sanomalehden lukijoiden osuus lisääntyi yhdellä prosenttiyksiköllä. Sekä painettua että digitaalista sanomalehteä lukevien osuus laski kaksi prosenttiyksikköä.
Sanomalehtisisältöjä lukee digitaalisena 86 prosenttia suomalaisista. Yleisintä digitaalinen lukeminen on 35–44-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa luku on 94 prosenttia. Vähiten sanomalehtien digitaalisia kanavia käyttävät 65 vuotta täyttäneet, joskin heistäkin kolme neljästä lukee digitaalisia sanomalehtiä joko paperilehden ohella tai pelkästään digitaalisina.
Painettua sanomalehteä lukee kaikista 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista 55 prosenttia. Painetun sanomalehden lukeminen painottuu yli 65-vuotiaisiin. Heistä painettua sanomalehteä lukee neljä viidesosaa, kun taas esimerkiksi 15–34-vuotiaista vain vajaa kolmannes.
Sekä painettuna että digitaalisena sanomalehteä lukee lähes kaksi miljoonaa suomalaista. Vain digitaalisena sanomalehtensä lukee reilut 1,7 miljoonaa suomalaista ja pelkästään painettuna 418 000 suomalaista.
Mediatutkimus mittaa myös painettujen lehtien keskimääräistä lukuaikaa. Valtakunnalliset ja maakunnalliset lehdet -ryhmässä keskimääräinen lukuaika on 50 minuuttia, paikallislehdissä 33 minuuttia, kaikissa sanomalehdissä 46 minuuttia ja kaupunkilehdissä 27 minuuttia. Painettujen lehtien lukuaika on kasvanut useilla minuuteilla jokaisessa raportoidussa ryhmässä. Vaikka painetun lehden lukijamäärät laskevat, niin keskittyminen sisällön lukemiseen näyttäisi lisääntyvän.