Vesa Penttilä
Vakka-Suomen Sanomien 70-vuotisjuhlavuosi on nyt ohi. Juhlavuoden kunniaksi lehti julkaisi keväästä syksyyn saakka jatkuneen Vakan vaiheita -juttusarjan, johon poimittiin lehden historiaan liittyneitä tapahtumia vuosikymmenten varrelta. Sarjassa julkaistut jutut on nyt kerätty koosteeksi nettilehteen.
Kun Vakka-Suomen Sanomien perustamista ryhdyttiin pohtimaan 1940-luvun loppupuoliskolla, alueen kunnat keskittivät ilmoituksensa joko Kunnalliset Tiedot -lehteen tai Uudenkaupungin Sanomiin. Vakan nykyisistä jäsenkunnista ainoastaan Masku ei ollut minkään paikallislehden vahvaa aluetta.
Kun kunnat pihtasivat lehti-ilmoitusrahojaan, vähitellen syntyi ajatus koko aluetta tasapuolisesti palvelevan lehden perustamisesta.
Ensimmäisen kerran asia tuli virallisesti esille tammikuussa 1947, kun mynämäkeläinen SKDL:n kunnanvaltuutettu Kaarlo Karhula teki esityksen kuntien yhteisestä lehdestä. Asian valmisteluun Karhula sai apua edistyspuolueen valtuutetulta Leonard Nurmelta ja Mynämäen kunnansihteeriltä Paavo Kalliolta.
Mynämäestä lähti kirje yleisen kunnallisen ilmoituslehden perustamisesta Karjalaan, Mietoisiin, Vehmaalle, Lokalahdelle, Taivassaloon, Kustaviin, Nousiaisiin, Lemuun, Askaisiin ja Velkualle.
Puolet kunnista lähetti edustajansa ensimmäiseen viralliseen kokoukseen. Palaverin yksimielinen päätös oli perustaa joko osakeyhtiö tai kuntayhtymä ilmoituslehden toimittamista varten.
Tiettävästi neuvotteluja käytiin myös Kunnallisia Tietoja -lehden ostamisesta, mutta hanke tyssäsi näkemyseroon hinnasta: kolmen miljoonan markan epävirallisesta tarjouksesta oli pitkä matka 12 miljoonan markan hintapyyntöön.
Jo alkumetreillä suunnitelmat uuden lehden perustamisesta kokivat takaiskun. Kun sanomalehtipaperi oli säännösteltyä, lupaa uuden lehden ilmestymiselle ja paperin ostamiselle piti anoa kansanhuoltoministeriön elinkeinotoiminnan säännöstelytoimikunnalta. Anomus lähti syyskuussa 1947, mutta lehtitoimikunta sai vasta seuraavan vuoden toukokuussa tiedon hylkäävästä päätöksestä.
Vakka-Suomen puuhaväki osoitti kuitenkin sitkeyttä ja laittoi uuden lupa-anomuksen heti vireille. Varmuuden vuoksi koko toimikunta lähti kiikuttamaan hakemusta perille, mutta tämäkään ei auttanut, sillä ministeriöstä ei herunut paperin ostolupaa. Tilanne muuttui vasta vuoden 1949 alkupuolella, kun säännöstely päättyi.
Paperiniukkuus aiheutti viivästystä suunniteltuun aikatauluun, sillä uuden lehden piti ilmestyä ensimmäisen kerran vuoden 1948 alussa kerran viikossa nelisivuisena. Kun sanomalehtipaperin hankintaan tuli mahdollisuuksia, toimikunta kokoontui taas keväällä 1949 ja uudisti aiemman päätöksensä kuntainliiton perustamisesta niin, että lehti alkaisi ilmestyä vuoden 1950 alussa. Varsinainen perustava kokous pidettiin elokuussa 1949 Mynämäessä.
Kunnissa käsiteltiin Mynämäen kutsua uuden lehden perustavaan kokoukseen keväällä 1949. Kun kokous saatiin koolle elokuussa, 12 kutsutusta kunnasta yhdeksän lähetti edustajiaan Mynämäen kunnantoimistolle.
Alkuperäinen ajatus oli perustaa lehtiosakeyhtiö, jossa kunnat omistaisivat kaikki osakkeet. Kunnat päätyivät kuitenkin yksituumaisesti kuntainliittoratkaisuun.
Kuntainliitto oli tuohon aikaan hyvin harvinainen hallintomuoto. Pöytäkirjamerkinnät ovat sen verran puutteellisia, ettei niistä selviä, miksi kunnat tällaisen päätöksen tekivät.
Yksimielisyys vallitsi myös siitä, että lehti alkaisi ilmestyä heti seuraavan vuoden alussa kaksi kertaa viikossa.
Ennen ensimmäisen lehden kasaamista käytiin vielä nimikiistaa. Kuntien edustajainkokouksessa päätettiin, että lehden nimeksi tulee Varsinais-Suomi. Nimiehdotus tuotiin kokoukseen ilman ennakkotietoa. Nimi herättikin närää kuntapäättäjien keskuudessa.
Etenkin Vehmaalla oltiin sitä mieltä, ettei nimiehdotus ollut onnistunut. Kunnanvaltuusto esitti yksimielisesti, että nimeä vielä tarkistettaisiin. Vehmaalaiset väläyttivät, että nimi voisi olla esimerkiksi Kuntien Sanomat.
Kuntainliiton ensimmäinen liittovaltuusto kokoontui Mynämäessä lokakuussa 1949.
Pääosa päätöksistä nuijittiin ilman suurempia erimielisyyksiä. Tosin kalantilaiset esittivät kotipaikaksi Vehmaata, mutta ehdotus ei saanut laajempaa kannatusta.
Sen sijaan nimikysymys kaihersi edelleen. Varsinais-Suomi -nimi ei ollut kelvollinen, koska lehdestä ei kaavailtu maakunnallista, vaan alueellista tiedotusvälinettä.
Kalantilaisilla oli taas asiaa: he ehdottivat, että lehden nimi olisi Vakka-Suomi. Kuntien Sanomat -nimi tuli kuitenkin valituksi äänin 8–5.
Nimivääntö ei kuitenkaan vielä ollut ohi. Edustajainkokous ei enää marraskuussa puuttunut nimivalintaan, mutta itsenäisyyspäivänä kokoontunut liittohallitus totesi, että asiantuntijoiden lausunnon mukaan Kuntien Sanomat oli lehden nimeksi liian epäkäytännöllinen.
Liittohallituksella oli harkintavaltaa nimiratkaisussa ja sitä se myös käytti. Hallituksen jäsenet olivat samaa mieltä siitä, että paras nimi olisi Vakka-Suomen Sanomat. Visuaalisesti kaavailtiin, että lehteen tulisi nimen alle maininta: Mynämäen, Vehmaan, Kalannin, Taivassalon, Lokalahden, Mietoisten, Karjalan, Askaisten ja Velkuan kuntien uutis- ja ilmoituslehti.
Valitussa nimessä tavallaan yhdistyivät nimiehdotukset Vakka-Suomi ja Kuntien Sanomat.
Kun kunnissa saatiin loppuvuodesta 1949 aikaan päätöksiä Vakka-Suomen Sanomien perustamisesta, alkoi loppuhionta. Lehden ylimmäksi päättäjätahoksi tuli liittovaltuusto, johon kunnat saivat yhden jäsenen jokaista alkavaa 2000 asukasta kohti. Liittohallitus päätti kuitenkin käytännön asioista.
Liittohallitus valitsi päätoimittajaksi Mynämäen valtuustoa johtaneen ja edistyspuolueen kansanedustajana toimineen Toivo Tyrnin. Hänen asemansa oli kuitenkin niin muodollinen, ettei sopimuksia laadittu eikä palkkaa maksettu. Julkisesti hakuun laitettiin vain toimitussihteerin paikka. Kiireisessä prosessissa tehtävään valikoitui turkulainen maatalousteknikko Selmi Rikalainen, josta tuli uuden lehden ensimmäinen vastaava toimittaja.
Rikalaiselle ei jäänyt kovinkaan paljon aikaa perehtyä lehden tekemiseen, sillä Vakka-Suomen Sanomien ensimmäinen numero ilmestyi 12.1.1950.
– Tällainen me sitten olemme kaikessa avuttomuudessamme ja viattomuudessamme syntymämme hetkellä, Rikalainen kirjoitti ensimmäisessä lehdessä.
Lehti antoi heti kättelyssä kunnille lupauksen, joka pitää yhä 70 vuotta myöhemmin:
– Olisikin häpeä Vakka-Suomen Sanomille, jos sen synnyttäjät – yhdeksän Vakka-Suomen, ehkä koko maamme vaurainta kuntaa – joutuisivat taluttamaan ja elättämään tiedoitusvälinettään.
Vaikkei lehdellä ollut edes näytenumeroa, asiamiehet keräsivät sellaisen tilaajamäärän, ettei siihen osattu varautua. Kävi niin, että yli 1000 tilaajaa sai ensimmäisen lehtensä myöhässä.
Vakka-Suomen Sanomista tuli nopeasti maaseutualueen tärkein tiedonvälittäjä, kun iso osa Kunnallisten Tietojen tilaajista vaihtoi uuteen lehteen. Lähes kaikissa jäsenkunnista Vakasta tuli heti virallinen ilmoituslehti. Vain Kalannissa säilyi myös toinen ilmoituslehti.
Liittohallitus joutui paneutumaan myös käytännön lehtityöhön etenkin ilmoitusasioissa. Ohje kuului: on erikoisesti huolehdittava siitä, ettei ilmoitus tule liian isoksi. Lisäksi piti tarkkailla, ettei samaa ilmoitusta julkaista toista kertaa ja ettei siitä ainakaan peritä maksua.
Huolta aiheutti myös lehden ulkoasu, josta tuli lukijoilta kritiikkiä. Painojälki oli kunnossa, mutta sisällön asettelu ei tilaajia tyydyttänyt. Liittohallitus komensi Rikalaista ottamaan oppia Kunnallisista Tiedoista, jossa kunkin kunnan uutiset laitettiin omiin osastoihin. Moitteita tuli myös siitä, että uutinen saattoi olla kahteen kertaan jopa samassa lehdessä.
Asiamiehillä oli merkittävä asema Vakka-Suomen Sanomien alkutaipaleella. Tämän tiesi myös lehden hallituksen puheenjohtaja Leonard Nurmi.
– Keskusasiamiehistä suurelta osalta riippuu, miten täydellinen kunkin kunnan osalta lehti on ja minkä kannatuksen se kussakin kunnassa osaksensa saa, Nurmi totesi hallituksen ja asiamiesten yhteiskokouksessa.
Kun toimitussihteeri kokosi lehteä Turussa, asiamiehillä oli kiintein ja laajin kontakti lukijoihin ja ilmoittajiin. Asiamiehillä oli tietynlainen velvollisuus valvoa, ettei lehdestä jää uutisia pois. Hyvin tärkeää oli muun muassa kirkollisten uutisten saaminen lehteen.
Vakan alueelle syntyi laaja asiamiesten verkosto, joka toimi ilmoitushankkijoina sekä tilaus- ja ilmoitusmaksujen perijöinä. Asiamiehet tiesivät arvonsa, joten rohkaistuivat pyytämään työstää lisäkorvausta. Tosin toive oli maltillinen, ellei peräti vaatimaton: 2000 markan vuosipalkkio ja matkakuluja. Lisäksi kaikki saivat lehden ilmaiseksi.
Asiamiehiä kannustettiin myös uutisten kirjoittamiseen kolmen markan senttihinnalla. Suurempi merkitys oli provisioilla, joihin liittyi myös hankaluuksia. Ilmoitusten ja tilausten kanssa saattoi käydä niin, että asiamies maksoi itse etumaksun, mutta perintä ei onnistunutkaan. Näin provisio jäi kokonaan saamatta.
Lehden kehitys ei ensimmäisen vuoden aikana tyydyttänyt kunnissa. Jo syksyllä 1950 Mynämäessä pidettiin johtavien kunnallismiesten kokous, jossa pohdittiin Vakka-Suomen Sanomien hyviä ja huonoja puolia.
Kritiikkiä tuli muun muassa liian laajasta levikkialueesta, ilmoitushankinnan laimeudesta, ilmoitushinnoista, ilmoitusten suurentamisesta ja jopa halusta sosialisoida lehtialaa. Lisäksi liittohallitusta vaadittiin ryhtymään toimiin, jotta lehti saataisiin sisältörikkaammaksi ja moitteettomaksi.
Liittohallituskaan ei ollut tyytyväinen lehden sisältöön eikä talouden hoitoon, vaan antoi toimitussihteerille ohjeita ja lopulta myös huomauksia, kun tilanne ei näyttänyt kohenemisen merkkejä. Kun tilauksia ei kertynyt odotetulla ja kun tuloja ei muutenkaan kertynyt tarpeeksi, liittohallitus päätti jo elokuussa 1950 korottaa seuraavan vuoden tilaushintaa.
Ensimmäisen vuoden tilinpäätös jäi miinukselle pitkälti siksi, että ilmoitusten julkaisemisessa oli epäselvyyksiä. Lisäksi ilmoitus- ja tilaushinnat olivat alhaisia, mutta kustannukset olivat koko ajan nousseet.
Vakan ensimmäisen toimintavuoden aikana lehden levikki oli noin 2500 kappaletta.
Vakka-Suomen Sanomien ensimmäisen toimitussihteerin Selmi Rikalaisen pesti uuden lehden palveluksessa jäi vuoden mittaiseksi. Lehden omistajien ankara kritiikki johti potkuihin.
– Koska kuntien taholta ei oltu tyytyväinen lehden toimitukseen, lehden menestymisen takia yleisön painostuksesta on irtisanominen välttämätöntä, liittohallitus perusteli päätöstään.
Uudeksi toimitussihteeriksi valittiin toimittaja Matti Kantola Rannikkoseutu-lehdestä. Tulokkaan työolot kohenivat, kun toimitukseen ostettiin puhelin ja matkakirjoituskone. Lisäksi Kantola sai kotiinsa vuokrapuhelimen, jotta hän pystyi ottamaan ilmoituksia vastaan myös toimistoajan jälkeen.
Myös työvoimaa lisättiin, kun konttoriapulaiseksi palkattiin ensin Raili Salminen ja hänen jälkeensä Sylvi Hoikkala.
Vakka ilmestyi aluksi torstaisin, mutta jo syyskuussa 1951 jakopäiväksi muuttui perjantai. Syy oli se, ettei kilpaileva lehti Kunnalliset Tiedot pystynyt enää käyttämään hyödykseen Vakan torstailehden uutisaineistoa.
Talousvaikeudet jatkuivat. Etenkin 1,4 miljoonan markan painatuskulut johtivat siihen, että vuositappiota kertyi yli 0,5 miljoonaa markkaa. Tästä syystä liittohallitus alkoi etsiä omaa painopaikkaa.
Vuonna 1952 alkaneen uuden valtuustokauden tärkeimmät tehtävät olivat talouden tasapainotus ja säästö etenkin painatuksessa. Oman painon hankintaan tuli mahdollisuus, kun Asu Kalervo oli valmis luopumaan yrityksestään. Kaupat syntyivät, kun hinta pystyttiin tinkimään 1,4 miljoonasta markasta 1,3 miljoonaan.
Paino päätettiin pitää Uudessakaupungissa.
Kaupassa kuntainliiton omistukseen siirtyivät painokoneiden lisäksi muun muassa käsirattaat ja seinäkello. Mukana tuli myös kolme puhelinosaketta, mutta niiden osakekirjat olivat kadonneet.
Kalervo kuoli vain pari viikkoa kauppakirjan allekirjoituksen jälkeen. Samalla alkoi kaksisivuiseksi kuihtuneen Kunnallisten Tietojen lähtölaskenta. Kun kilpailijan toiminta päättyi, Vakan ilmestymispäiväksi vaihtui taas torstaiksi.
Kirjapaino toimi alkeellisissa vuokratiloissa Uudenkaupungin Sepänkadulla vanhassa puutalossa. Lautalattia tärisi, kun painokone oli käynnissä.
Talviaamuisin rakennus oli ennen töiden aloittamista lämmitettävä pienellä kamiinalla. Työ oli sen verran hidasta, että pahimmillaan lehden valmistuminen saattoi venyä aamukolmeen saakka.
Puupyöräisillä käsikärryillä lehdet kuskattiin postiin ja sieltä junalle. Toisinaan oli hoppu, sillä aamujuna lähti liikkeelle jo viideltä.
Alkuvaikeuksien jälkeen Vakka-Suomen Sanomien levikki lähti nousuun kolmantena toimintavuotena etenkin sen jälkeen, kun Kunnallisten Tietojen ilmestyminen loppui. Kun myös ilmoitustulot harppasivat huimasti, neljäs vuosi tuotti kuntainliitolle jo voittoa runsaat 600 000 markkaa.
Vakan levikki oli noin 4500 kappaletta 1950-luvun alussa, mutta vuosikymmenen puolivälin paikkeilla levikiksi kirjattiin jo noin 7000 kappaletta. Nousukiito kuitenkin tyssäsi, kun voimia tärvääntyi jatkuvaan toimitilavaihtoehtojen etsimiseen eikä painokapasiteetti antanut mahdollisuuksia lehden kehittämiseen. Myöskään toimituksen vahvuutta ei lisätty.
Normaalisti nelisivuinen lehti alkoi käydä ahtaaksi, joten pian virisi keskustelua alkuperäisen ajatuksen mukaisesta kaksipäiväisestä lehdestä. Pienen tuumailun jälkeen lehden valtuusto päätti äänin 8–3 siirtymisestä kaksipäiväisyyteen vuoden 1955 alussa.
Uuden aikataulun mukaan lehti alkoi ilmestyä keskiviikkoisin ja lauantaisin.
Vaikka sivumäärä tuplaantui, aineistopulasta ei ollut huolta: kahteen lehteen riitti tunkua yhtä paljon kuin aiemmin yhteen lehteen.
Lemun kunta ei lähtenyt heti alussa mukaan Vakan toimintaan, mutta jo elokuussa 1951 Lemu hyväksyttiin kuntainliiton jäseneksi.
Kunnissa oli myös toisenlaisia ajatuksia.
Lehteen tyytymättömät kalantilaiset anoivat valtuuston päätöksellä eroa kuntainliitosta vuoden 1952 alusta alkaen. Asia kuitenkin pitkittyi ja kun Kalantia uhkasi korvausvaatimus ensimmäisten tappiollisten vuosien velkojen vuoksi, kunta päätti vuonna 1955 perua erohakemuksensa.
Nousiaisissa suhtauduttiin lehden perustamiseen myönteisesti, mutta silti valtuusto päätti olla aluksi liittymättä kuntainliittoon. Vuonna 1954 Nousiainen liittyi Vakan jäseneksi, mutta kunta ei kuitenkaan luopunut aiemmista ilmoituslehdistään.
Lyhyt meriyhteys sitoi Kustavia tiukasti Uuteenkaupunkiin. Tämä merkitsi samalla sitä, että Uudenkaupungin Sanomien asema oli Kustavissa vahva. Vähitellen Kustavissa kypsyi ajatus Vakan jäsenyydestä, mutta vielä vuonna 1954 valtuusto torppasi liittymisen, tosin täpärästi äänin 8–7.
Vakan liittohallitus jatkoi lehden markkinointia Kustaviin.
Lopulta vuonna 1955 työ tuotti tulosta, kun valtuusto päätti äänin 9–4 Kustavin liittymisestä kuntainliittoon.
Epäilyjä herätti kuitenkin se, että joiden päättäjien mukaan kustavilaisten olisi tilattava kaksi lehteä, koska Vakkaa pidettiin vain ilmoituslehtenä, mutta Uudenkaupungin Sanomista löytyivät myös tärkeimmät uutiset.
Vakka-Suomen Sanomien kuntainliiton kotipaikka oli Mynämäki, mutta toimipaikka oli aluksi Turku. Tilanne muuttui, kun lehti osti kirjapainon Uudestakaupungista. Jo aiemmin Turun toimitusta oli pidetty liian kaukaisena.
Lehti luopui Turun tiloista kevättalvella 1953, jolloin ryhdyttiin hakemaan Uudestakaupungista vuokratiloja toimitusta ja konttoria varten.
Toimitus mahtui samaan taloon kirjapainon kanssa, mutta konttorille ei tilaa riittänyt. Pikaisesti konttorille saatiin vuokrattua tilaa Elin Jalavalta Sepänkadulta painotaloa vastapäätä.
Vaikka vuokrat olivat kohtuullisia, niin kuluja kuitenkin kertyi melkoisesti eikä toiminta kahdessa paikassa ollut ihanteellisin ratkaisu.
Ajatusta oman kiinteistön hankinnasta pönkitti se, että kuntainliittoa verottivat sekä kotipaikka Mynämäki että toimipaikka Uusikaupunki.
Kiinteistöhankinta polkaistiin liikkeelle loppuvuodesta 1953.
Sen jälkeen alkoi mutkikas matka, jonka varrella vaihtoehtoisista toimipaikoista ei ollut pulaa.
Ensimmäinen kohde oli Uudessakaupungissa Sepänkadun ja Ylisenkadun kulmatontti, mutta ei edennyt. Tämä herätti kuitenkin mynämäkeläiset. Mynämäen valtuusto oli valmis lahjoittamaan tontin Vakalle ja samaa pohdittiin epävirallisesti myös Mietoisten valtuustossa.
Liittovaltuusto torppasi vielä marraskuussa 1954 Sepänkadun kulmatontin oston. Kun Mynämäen ja Mietoisten tarjoukset tonttilahjoituksista eivät edenneet, esille nousi myös Vehmaa, jossa paikallinen Säästöpankki tarjosi ostettavaksi Vinkkilän liiketaloaan.
Ajatus ainakin painon säilyttämisestä kaupungissa sai tukea, koska epäilysten mukaan maaseudulla kirjapainon työt olisivat vähentyneet.
Vuonna 1955 uudeksi toimitilavaihtoehdoksi nousi kelloseppä Ilmari Jokiniemen omistama kiinteistö Rauhankadulla Uudenkaupungin linja-autoasemaa vastapäätä.
Mynämäkeläiset vastustivat edelleen kaupunkikiinteistön hankintaa.
Seuraavaksi tyrkylle tuli Mynämäen Säästöpankin kivitalo Nihattulassa. Sen jälkeen Mynämäen kunta teki uuden tarjouksen: kuntainliitto saisi lahjoituksena kaksi miljoonaa markkaa, jos se siirtäisi kirjapainon Mynämäkeen ja ostaisi pankin kiinteistön.
Mynämäen toinen esitys oli puolen hehtaarin suuruisen tilan ja miljoonan markan lahjoitus.
Liittovaltuustossa kiinteistön hankinta Uudestakaupungista voitti Mynämäki-vaihtoehdon äänin 11–9, mutta silti hallitus jatkoi vielä pohdintaa ja pyysi Vehmaan Säästöpankilta tarjousta. Tilanne johti siihen, että Mynämäessä ryhdyttiin tosissaan miettimään uuden lehden perustamista.
Uusi käänne oli se, että myös Vehmaa alkoi sorvata mahdollista lahjoitusta.
Monen kiemuran jälkeen Vakka-Suomen Sanomien kuntien edustajainkokous palaveerasi viimein marraskuussa 1956 Vehmaalla oman kiinteistön hankinnasta.
Tunnelmat olivat sen verran eripuraiset, että jo kokouksen puheenjohtajasta jouduttiin äänestämään.
Kun loppusuoralla olivat Mynämäki, Vehmaa ja Uusikaupunki, niin taktisista syistä jo äänestysjärjestyksestä syntyi vääntöä. Äänestyksen jälkeen päädyttiin siihen, että ensimmäisellä kierroksella olivat vastakkain Mynämäki ja Vehmaa. Mynämäki meni odotetulla tavalla loppuratkaisuun, jossa ennakkolaskelmat pettivät. Yksi tyhjä ääni ratkaisi sen, että Mynämäki kukisti Uudenkaupungin numeroin 100–91.
Vaikka kiinteistö päätettiin hankkia Mynämäestä, niin kohde jäi vielä ratkaisematta, sillä Mynämäen tarjoukseen toivottiin vielä kohennusta. Näin paikkaratkaisu jäi vielä periaatepäätökseksi, johon palattaisiin jatkokokouksessa.
Joulukuussa Mynämäen valtuusto käsitteli Vakan tinkimää ostotarjousta, mutta aivan kuntainliiton toivomalle tasolle lahjoitusta ei nostettu. Jatkopalaverissa tammikuussa 1957 Mynämäen tarjoukset saivat kritiikkiä.
Kunnan vastaantulo ei ollut riittävä, vaan Mynämäen ehdotukset hylättiin murskaäänin 121–64.
Uusi käänne johti siihen, että koolle päätettiin kutsua uusi edustajainkokous. Lisämaustetta soppaan toi se, että Uudenkaupungin Sanomat oli halukas myymään kirjapainonsa ja kiinteistönsä kuntainliitolle.
Vuonna 1957 lehti sai yhä uusia tarjouksia, kun Taivassalo ja Mietoinen aktivoituivat. Myös Mynämäki viilasi vielä tarjoustaan ja Uudestakaupungista nousi esille uusi kohde.
Kun edustajainkokous lopulta päätti hankinnasta uudelleen, rintamalinjat olivat muuttuneet niin, että Jokiniemen kiinteistön osto Uudenkaupungin Rauhankadulta hyväksyttiin äänin 108,5–78,5. Vaikka lopputulos oli selvä, ennakkoveikkailuissa kaupan hylkäämistä pidettiin vielä mahdollisena.
Mynämäki ei kuitenkaan hevin tyytynyt kohtaloonsa. Tappio hiersi niin, että helmikuussa 1958 Mynämäen kunnanhallitus yksimielisesti valittaa edustajainkokouksen päätöksestä.
Läänin päätöksessä todettiin Mynämäen tavoin, että ostopäätös oli perussäännön vastainen.
Kierre kuitenkin jatkui, sillä kuntainliitto teki vastavalituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kumosi lokakuussa 1959 lääninhallituksen päätöksen. Mynämäki tyytyi tähän, mutta paikallinen Säästöpankki irtisanoi lehdelle myönnetyt lainat.
Vaikka tontti oli hankittu, rakentaminen alkoi vasta runsaan kahden vuoden kuluttua, kun mynämäkeläiset vastustivat edelleen uudisrakennushanketta.
Vaikka Vakka-Suomen Sanomat hankki pikaisesti lehden perustamisen jälkeen oman kirjapainon, lisäkustannuksilta ei vältytty.
Hankittu kalusto on niin vanhaa ja kulunutta, että toinen painokoneista myytiin jo syksyllä 1953 romuksi.
Painon varustelua pyrittiin kohentamaan, mutta konekanta ei riittänyt vastaamaan uusiin haasteisiin. Laitilan Sanomien painatus jouduttiin irtisanomaan, koska kapasiteettia ei ollut tarpeeksi kahden lehden tekemiseen.
Vuonna 1955 lehti osti Kokemäeltä sanomalehti Lallilta käytetyn painokoneen. Investoinnit olivat liiketoiminnan laajuuteen verrattuna suuria, mutta jonkin verran helpotusta tuli siitä, että etenkin Uudenkaupungin yrityksiltä alkoi tulla painotyötilauksia.
Sen sijaan jäsenkunnat eivät tästä mahdollisuudesta juuri innostuneet.
Melkoinen uudistus ajoittui vuoteen 1959, jolloin toimitussihteerin käyttöön hankittiin Volkswagen-henkilöauto 425 000 markalla. Kyseessä oli lehden vuoden suurin investointi, joka aiheutti vielä suurehkoja käyttökuluja.
Autoa tarvitsi myös liittohallituksen puheenjohtaja käydessään hoitamassa talon asioita.
Lähitienoon lehtimaailmaa yllätti se, että Jaakkoo-Taara Oy:n kirjapainon omistaja Niilo Jaakkola perusti Vakan ydinlevikkialueen tuntumaan vuoden 1957 uuden lehden.
Uutis-Valjakon alueeseen kuuluivat aluksi Nousiainen, Lemu, Askainen ja Masku, mutta parin seuraavan vuoden aikana lehti laajensi toimintaansa Velkualle, Mynämäkeen, Mietoisiin ja Karjalaan.
Jo vuonna 1960 Uutis-Valjakko oli lähes 6800 kappaleen levikillään Vakan kannoilla.
Vaikka oman kirjapainon hankintaa pidettiin perusteltuna ratkaisuna, sen vaatimat investoinnit vaikeuttivat itse lehden kehittämistä.
Ajankohta oli siinä mielessä hankala, että alalle ilmaantui Uutis-Valjakon kaltaisia uusia kilpailijoita.
Vakan siirtymistä kohti uutislehteä hidasti perustajien alkuperäinen ajatus siitä, että kyseessä oli ennen kaikkea omistajakuntien ilmoituslehti.
Vaikeuksista huolimatta Vakka-Suomen Sanomien tuotto pysyi tyydyttävällä tasolla.
Kun lehti vietti kymmenvuotisjuhliaan, mielialat olivat korkealla etenkin siksi, että valitus oman kiinteistön ostosta oli kumottu. Näin omien tilojen rakentamiseen voitiin ryhtyä pitkän vatvomisen jälkeen.
Vakka-Suomen Sanomien oman toimitalon suunnittelutyöt käynnistyivät vuonna 1958. Alkuperäiset suunnitelmat yksikerroksisesta rakennukset muuttuivat lähinnä painon tilavaatimusten vuoksi niin, että rakennuslupaa haettiin kahden kerroksen rakentamiseen.
Uusi talo otettiin käyttöön lokakuussa 1960. Toimitalon hinnaksi tuli runsaat kymmenen miljoonaa markkaa ja asuintalo maksoi vajaat 2,8 miljoonaa markkaa.
Kaikki kuntainliiton toiminnot siirrettiin Uudenkaupungin Rauhankadulle.
Muutto uusiin tiloihin merkitsi työntekijöiden oloihin huomattavaa kohennusta, sillä Sepänkadun vuokratiloissa mukavuuksia olivat lähinnä käymälä pihan perällä ja kylmävesilavuaari.
Toimitus, konttori ja latomo sijoittuivat uuden talon yläkertaan. Painatus nopeutui huomattavasti: kun aiemmin painokone teki töitä jopa toistakymmentä tuntia yhden lehden valmistuksessa, niin nyt samaan tehtävään kului vain runsaat kaksi tuntia. Näin aineiston vastaanottoaikoja pystyttiin myöhäistämään ja lehteen saatiin tuoreempia uutisia.
Lisäksi lehden kokoa kyettiin paisuttamaan jopa 8-sivuiseksi, mutta aluksi harmia tuotti heikohko painojälki.
Seuraava kehitysaskel oli automaattisen sylinteripainokoneen hankinta siviilitöitä varten. Mahdollisuudet painotöiden lisäämiseen olivat jo sitä luokkaa, että lehdessä tehtiin päätös faktorin palkkaamisesta.
Syyskuussa 1961 painotoiminnan johtajana aloitti Niilo Hurme, joka jatkoi konekannan uusimista ja lisäämistä.
Etenkin latomon koneissa oli ongelmia.
Tilanne helpottui, kun oma latomokone korjattiin Saksassa 2,1 miljoonalla markalla ja laitteistoa lisättiin vuoden aikana 1,3 miljoonalla markalla.
Tahti jatkui heti seuraavan vuoden alussa, kun lehti osti 3,6 miljoonalla markalla automaattisylinterikoneen.
Kirjapaino ohitti tulojen hankinnassa ilmoitusmyynnin, kun uudeksi asiakkaaksi tuli Rannikkoseutu-lehti. Kymmenen miljoonan markan satsauksilla Vakka nousi muutamassa vuodessa keskisuurten painojen joukkoon.
Vuoteen 1961 ajoittui myös sellainen merkittävä päätös, että kuntainliitto osti Rauhankadun ja Ylisenkadun kulmauksesta kivitalokiinteistön.
Kun myyjien vaatimuksena oli pikainen kauppa, liittohallitus ja liittovaltuusto eivät empineet, vaan hyväksyivät 3,6 miljoonan markan hankinnan.
Hintaa pidettiin hyvin edullisena, sillä aiemmin kiinteistöä oli kaupattu kuudella miljoonalla markalla.
Kiinteistön osto toi kuntainliiton omistukseen asuin- ja liikehuoneistoja, joiden vuokratuloilla pystyttiin lyhentämään lainaa.
Vakka-Suomen Sanomien hyvään vauhtiin päässyt kehitys otti taka-askeleen, kun faktori Niilo Hurmeen ja toimitussihteeri Matti Kantolan henkilökemiat eivät toimineet. Hurme ilmoitti huhtikuussa 1962, että joko hän tai Kantola lähtee. Hallitus tuki Hurmetta, joten Kantola pyysi eroa tehtävästään.
Myös Hurme oli jo ehtinyt irtisanoutua, mutta perui ilmoituksensa, jos palkankorotuksesta päästäisiin sopimukseen. Kun hallitus ei tähän suostunut, lehti ryhtyi etsimään liki samanaikaisesti kirjapainon johtajaa ja toimitussihteeriä.
Vastaavaksi toimittajaksi valikoitui kokenut lehtimies Veli Rieskjärvi ja faktoriksi tuli Olavi Liuski.
Henkilöpulmat kuitenkin jatkuivat. Liuski erosi tehtävästään vajaan puolen vuoden kuluttua. Rieskjärvi puolestaan vaati palkkaansa päätoimittajalisää, jota ei kuitenkaan hänelle myönnetty. Tästä Rieskjärvi veti omat johtopäätöksensä ja lopetti työt Vakassa vuoden 1963 lopussa.
Liittohallitus pyrki välttämään johtajavaihdokset yhdistämällä toimitussihteerin ja faktorin toimet. Toimeen valittiin Esko Salovaara, joka jatkoi pikaista irtisanoutumisten sarjaa.
Samaa linjaa noudatti seuraavaksi faktoriksi nimetty Alpo Kallila. Kirjapainon johdossa tilanne rauhoittui vasta vuonna 1965, kun Seppo Sumentola aloitti lähes 30-vuotisen työuransa Vakassa.
Sen sijaan toimitukseen ei palkattu lisätyövoimaa, vaan Pauli Lehtinen jatkoi yksinään lehden tekemistä.
Vaikeuksia oli myös taloudellisesti.
Nopeat laajennukset, henkilökuntalisäykset ja palkkamenojen kasvu merkitsivät sellaisia kustannuksia, ettei tulojen hankinta pysynyt mukana samassa vauhdissa.
Kun valtuuston myöntämä lainavaltuutus loppui syyskuussa 1960, liittohallitus otti viikon välein kaksi vekseliä, joiden yhteissumma oli kolme miljoonaa markkaa.
Velkataakka paisui niin, että vuonna 1962 lainaa oli vajaat 23 miljoonaa markkaa, josta vekseleiden osuus oli runsaat viisi miljoonaa markkaa.
Pari vuotta myöhemmin velat alkoivat hellittää, kun kuntainliitto pääsi eroon vekseleistä. Vaikka taloustilanne oli tiukka, missään vaiheessa toiminnan lopettaminen ei tullut puheeksi.
Rahapulaan toi helpotusta se, että kuntainliiton tontti Uudenkaupungin torin laidalta myytiin Rakennusvasara Oy:lle 90 000 markalla eli vanhassa rahassa yhdeksällä miljoonalla markalla.
Jo vuonna 1964 taloustilanne oli huomattavasti aiempaa paremmassa jamassa, kun vekselit oli maksettu ja myös tavallista lainaa lyhennetty reippaasti.
Vakka-Suomen Sanomien taloustilanne koheni ja henkilövaihdosruljanssi rauhoittui 1960-luvun puolivälissä.
Myös luottamushenkilövalinnoissa tapahtui merkittävä muutos, kun hallitusta 12 vuotta luotsanneen lokalahtelaisen Viljami Tammiston luottamus alkoi murentua.
Tammistolla oli toki vielä kannattajia, mutta vuonna 1965 hän hävisi hallituksen puheenjohtajavaalin taivassalolaiselle Toivo Mattilalle äänin 10–5. Tästä alkoi Mattilan yli 30-vuotinen ura lehden hallituksen kipparina.
Mattila oli kokenut kuntaluottamushenkilö, mutta Vakan hallinnosta hänellä oli vain neljän vuoden kokemus lehden valtuustosta. Mattilalla oli kuitenkin selkeitä näkemyksiä siitä, miten lehteä pitäisi kehittää.
Uusi hallitus pohti heti ilmoitushankkijan hankkimista ja vahvisti etenkin eteläisten kuntien uutisointia palkkaamalla mynämäkeläinen Tauno Hänti tilapäiseksi avustajaksi. Tämä oli ensiaskel kohti nykyisinkin käytössä olevaa aluetoimittajamallia.
Muodollisesti päätoimittajan tehtäviä hoitanut Toivo Tyrni kuoli heinäkuussa 1966. Vastaavana toimittajana jatkoi Pauli Lehtinen, mutta usein vastuu lehden kasaamisesta jäi toimittaja Paula Karin harteille.
Tyytymättömyys Lehtisen työskentelyyn johti tammikuussa 1967 siihen, että Vakkaan päätettiin palkata ensimmäinen varsinainen päätoimittaja ja lisäksi Mynämäen aluetoimittaja.
Helmikuussa 1967 liittohallitus valitsi päätoimittajan pestiin 19 hakijan joukosta Erkki Sirkiän, joka oli vuodesta 1961 saakka työskennellyt Uudenkaupungin Sanomien toimittajana.
Mies tunnettiin entuudestaan jo Vakassakin. Mattilan ja Sirkiän pitkän yhteistyön perusta luotiin yhdessä lauseessa, joka on saanut Vakan piirissä jo lähes legendaarisen maineen.
– Minä pidän kokouksia, sinä toimitat lehteä, Mattila totesi Sirkiälle
Samassa kokouksessa Mynämäen aluetoimittajaksi nimettiin Pauli Isoaho.
Kaksikon työt alkoivat aprillipäivänä, mutta sitä ennen maaliskuuhun ajoittui kirjatyöntekijöiden lakko, jonka vuoksi kuusi Vakan numeroa jäi ilmestymättä.
Uuden päätoimittajan toimenkuvaan kuului osallistuminen myös taittotyöhön aina iltamyöhään saakka. Lisäksi Sirkiä kiersi tiuhaa tahtia juttumatkoilla.
Sen verran toimituksen työtaakkaan saatiin helpotusta, että vuonna 1967 lehteen palkattiin ensimmäistä kertaa kesätoimittaja.
Vakka-Suomen Sanomien toiminnot sijoittuivat Uuteenkaupunkiin, mutta silti kaupunkia ei edes harkittu kuntainliiton jäseneksi 1950-luvulla.
Vakka oli perustettu etenkin ilman omaa lehteä olleiden maaseutukuntien äänenkannattajaksi. Kun alueellinen yhteistyö lisääntyi, myös kaupunki ja kuntainliitto alkoivat lähentyä.
Ensimmäisen kerran Uudenkaupungin mahdollinen jäsenyys nousi virallisesti esille vuonna 1958, kun kaupunginhallituksen jäsen Veli Ikonen asiaa esitti.
Kaupunki tiedusteli jäsenyysmahdollisuutta kesällä, mutta Vakan hallitukselta tuli kielteinen vastaus vasta puoli vuotta myöhemmin.
Perustelu oli ytimekäs: kaupungin jäsenyydestä ei olisi kuntainliitolle etua. Lisäksi muistutettiin, että Uudessakaupungissa ilmestyy paikallinen lehti, joka tyydyttää kaupungin ilmoitustarpeen.
Liittovaltuustossa esitettiin vuonna 1961 lehden toiminta-alueen laajentamista Laitilaan, Pyhämaahan ja Pyhärantaan.
Laitila pitäytyi omassa lehdessään, mutta muiden kuntien päättäjät pitivät jatkoneuvotteluja tarpeellisina.
Lisäksi neuvottelukirjelmä lähti Uudenkaupungin maalaiskuntaan. Kunnissa ei kuitenkaan riittänyt kiinnostusta, joten katseet kääntyivät kaupungin suuntaan.
Hosumalla neuvotteluissa ei edetty, sillä vasta tammikuussa 1968 Uudenkaupungin valtuusto käsitteli Vakan jäsenyyttä.
Liittymispäätös syntyi äänin 12–7.
Ratkaisu poiki kuitenkin valitusprosessin, jossa käytiin läpi kuntainliiton oikeutta harjoittaa kirjapainotoimintaa. Valittajina olivat Uudenkaupungin Kirjapaino Oy ja joukko paikallisia kunnallispoliitikkoja.
Kaupunginvaltuusto esitti kuitenkin äänin 13–7 valituksia hylättäviksi.
Lääninhallituksen mukaan kaupungin päätös oli lainmukainen, mutta korkeimman hallinto-oikeuden mukaan liittymispäätös olisi tarvinnut kahden kolmasosan määräenemmistön.
Tämän ratkaisun jälkeen Uudenkaupungin jäsenyys Vakassa päättyi lokakuussa 1969.
Lopulta Uudestakaupungista tuli Vakan jäsen vuoden 1974 alusta alkaen kuntaliitoksen kautta.
Pyhämaa liittyi kuntainliittoon vuonna 1971 ja kun siitä tuli muutamaa vuotta myöhemmin osa Uuttakaupunkia, kaupungin jäsenyys toteutui liitossopimuksen mukaan automaattisesti ilman uutta valtuustokäsittelyä.
Pyhärannan kanssa lehti kävi uusia neuvotteluja muutamaan otteeseen, mutta ne eivät johtaneet kunnan Vakka-jäsenyyteen.
Vakka-Suomen Sanomien päätoimittajana vuonna 1967 aloittanut Erkki Sirkiä paneutui lehden kehittämiseen, sisällön monipuolistamiseen ja levikin lisäämiseen.
Tilauskampanjaan liittynyt asiamieskilpailu toi satoja uusia tilaajia. Kisan ykkönen oli mynämäkeläinen Unto Rindell, joka hankki 459 tilausta. Kun vuonna 1968 tehtiin Vakan historian ensimmäinen virallinen levikintarkastus, lukema oli 6409 kappaletta.
Uudenkaupungin tulo kuntainliiton jäseneksi lisäsi toimituksen töitä. Lehden sivumäärä kasvoi niin, että painokoneen sallima maksimikokoinen kahdeksansivuinen lehti oli jo normaali versio.
Sirkiällä oli kuitenkin ajatus kolme kertaa viikossa ilmestyvästä lehdestä. Kohentunut taloustilanne antoi pontta näille pohdinnoille.
Liittohallitus esitti talvella 1969 julkaisukertojen lisäämistä, mutta liittovaltuusto painoi vielä jarrua. Etenkin se askarrutti, että kolmipäiväisyys pakottaisi nostamaan hintoja.
Idea jäi kuitenkin kytemään. Vaikka hallituksessa ilmestymiskertojen lisääminen alkoi jo joitakin jäseniä mietityttää, asia eteni heinäkuussa uudelleen valtuustoon. Päätös kolmen ilmestymiskerran viikkotahdista syntyi äänin 14–8. Uuteen rytmiin siirryttiin vuoden 1970 alusta alkaen.
Vakan levikki jatkoi nousuaan. Se oli tuolloin tuhatkunta suurempi kuin jo pitkään kolmipäiväisenä ilmestyneellä Uudenkaupungin Sanomilla.
Mynämäki toivoi omaa aluetoimittajaa sen jälkeen, kun Pauli Isoaho asettui asuntotilanteen vuoksi Nousiaisiin. Tämä toive toteutui vuonna 1972, kun Isoaho irtisanoutui sillä perusteella, että Vakan palkkataso oli liian matala.
Isoahon seuraajaksi lähdettiin hakemaan säästötavoitteista huolimatta harjoittelijan sijasta pätevää toimittajaa niin, että sijoituspaikka olisi Mynämäki.
Valituksi tuli jyväskyläläinen Osmo Kaplas. Nyt jo edesmenneen toimittajan värikäs ja persoonallinen ote on varmasti vielä monien muistissa Mynämäessä ja lähikunnissa.
Kun Osmo Kurkilahti jäi eläkkeelle, kirjanpitäjän nimike muutettiin talouspäälliköksi. Tehtävään valittiin taivassalolainen Kalevi Sainio, jonka yhteistyö päätoimittaja Erkki Sirkiän kanssa sujui luontevasti. Tiukka menotarkkailu jatkui eikä tuhlailuun sorruttu. Kun Sainio osallistui hallintoasioiden hoitoon, Sirkiällä oli mahdollisuus keskittyä enemmän lehden tekemiseen.
Vakka-Suomen Sanomien heikkoon painoasuun ryhdyttiin kiinnittämään huomiota etenkin 1970-luvun alkuvuosina. Tämä myönnettiin myös liittovaltuustossa, mutta silti kalliin painokoneen hankkiminen arvelutti.
Laskelmat syksyltä 1973 kertoivat, että uusi painokone maksaisi yli puoli miljoonaa markkaa. Vaihtoehdoiksi väläytettiin lehden painamista muualla tai yhteistyö muiden lehtien kanssa.
Kun myös Uudenkaupungin Sanomissa oli herännyt kiinnostusta yhteistyöhön painokoneostossa, Vakasta otettiin yhteyttä Laitilan Sanomiin. Kilpailutilanteesta huolimatta lehtikolmikolla oli valmiutta painoyhteistyöhön. Pahimmassa jamassa oli Vakka, jonka sivujen tekstistä oli ajoittain hankala saada tolkkua. Erään luonnehdinnan mukaan Vakassa oli vain harmaata ja pirun harmaata.
Uuteen painotekniikkaan pienillä lehdillä ei yksinään ollut varaa, joten vaikka kilpailijoiden yhteistyö oli ennenkuulumatonta, ajatus alkoi tuntua houkuttelevalta.
Tässä vaiheessa mynämäkeläiset heräsivät ja kuntaan ryhdyttiin suunnittelemaan lehtitalon perustamista. Mynämäessä ehdittiin laatia lehtitalon piirustukset jo ennen yhteistyön lopullista varmistumista.
Marraskuussa 1973 pidettiin ensimmäinen virallinen yhteisneuvottelu. Kaikkien kolmen lehden edustajat olivat yksimielisiä siitä, että painokoneen yhteishankinta olisi järkevää. Yhteistyö rajoittui kuitenkin vain painoon, sillä muuten lehtien toiminta jatkui ennallaan.
Painohallista pyydettiin tarjouksia Mynämäestä, Kalannista, Uudestakaupungista ja Laitilasta. Mynämäen tarjoukseen liittyi vaatimus siitä, että myös toimitus siirtyisi painon mukana.
Sijoituspaikaksi tuli kuitenkin Laitila, joka tarjosi selkeästi edullisinta sopimusta niin, että silloinen kunta rakentaisi hallin ja luovuttaisi sen perustettavan Plari Oy:n käyttöön 15 vuodeksi ilman pääomakuluveloitusta.
Plarin yhtiösopimus solmittiin lokakuussa 1974. Tämän jälkeen päädyttiin noin 700 000 euron rotaatiopainokoneen hankintaan. Joulukuussa 1974 Vakan liittovaltuusto hyväksyi yksimielisesti lehtien painoyhteistyön, yhteisyrityksen perustamisen, yhtiöjärjestyksen ja vuokrasopimuksen sekä myönsi yhtiön lainoille takauksen. Mynämäen hallitarjous ei enää kirvoittanut kommentteja.
Ennakkoluuloton yhteistyöratkaisu osoittautui menestykselliseksi. Plari hankki omien lehtien painamisen lisäksi myös ulkopuolisia töitä niin, että omistajalehtien painokustannukset pysyivät aisoissa.
Kolmen lehden painokonehankinnan jälkeen ensimmäinen uudistunut versio Vakka-Suomen Sanomista ilmestyi 11. marraskuuta 1975. Kyseessä oli lehden historian suurin muutos teknisessä valmistuksessa. Lehden ulkoasu muuttui suuresti, kun käyttöön tuli mustan painovärin lisäksi tietyillä sivuilla myös toinen väri.
Vielä suurempi uudistus toteutui vain kolmisen kuukautta myöhemmin, kun Vakka alkoi ilmestyä tabloidkoossa.
Sen verran hallitus empi päätoimittaja Erkki Sirkiän esittämää ideaa sivukoon pienentämisestä, että aluksi päädyttiin kuukauden mittaiseen kokeiluun.
Lukijakyselystä tuli kuitenkin tukea niin, ettei vanhaan formaattiin paluuta enää harkittu.
Sivukoon muutos johti siihen, että palstat vähenivät seitsemästä viiteen. Lisäksi sivumäärän kaksinkertaistuminen muutti lehden rakennetta.
Lisää muutoksia oli tulossa. Plarin painokone toimi moitteettomasti ja painossa oli vapaata kapasiteettia. Kun seuraavia kehittämistoimia pohdittiin, esille nousi tarve työntekijöiden lisäämiseen.
Aivan uutta oli ajatus ilmoitushankintaan panostamisesta. Aiemmin systeemi toimi niin, että ilmoituksia otettiin kyllä vastaan, mutta oikeaan markkinointiin ei juuri satsattu.
Kun asiamiestoiminta laantui, ilmoitushankinta jäi kokonaan toimituksen ja konttorin vastuulle. Tästä alkoi kehkeytyä suunnitelma päätoimisen markkinointihenkilön palkkaamisesta ja aktiivisen ilmoitushankinnan aloittamisesta.
Talouspäällikölle jäi yleinen talousjohto, kun taas uuden työntekijän toimenkuvaan kuuluivat ilmoitushankinta ja levikkimarkkinointi.
Kun ilmoitus- ja levikkipäällikön tehtävä julistettiin haettavaksi vuonna 1976, hakijoita kertyi kahdeksan.
Valinta kohdistui laitilalaiseen Kalevi Loukoon, joka oli aiemmin työskennellyt tilitoimistossa ja isännöitsijänä. Lehtimarkkinoinnista Loukolla ei ollut kokemusta.
Yhteydet merkittäviin ilmoittajiin ja henkilökohtaiset suhteet asiakkaisiin johtivat siihen, että Louko kehitti työn ohessa Vakan ilmoitusstrategian.
Myös toimitus sai lisää työvoimaa. Toimituksen vahvuus oli 3,5 henkilöä, kunnes keväällä 1976 toimitusharjoittelijaksi valittiin askaislainen Leena Törnström.
Seuraavaksi taloon tuli vuonna 1979 Jukka Uotila, joka eteni toimittajan pestistä ensin toimitussihteeriksi ja myöhemmin Vakka-Suomen Sanomien päätoimittajaksi.
Vakka-Suomen Sanomien toimintaa 1970–1980-lukujen vaihteessa kuvataan rauhallisen kehityksen ajaksi. Erikoisesta kuntaomistustaustastaan huolimatta Vakkaa alettiin jo pitää normaalina lehtenä. Yksi esimerkki tästä oli lehden liittyminen vuonna 1980 Paikallislehtien liittoon, jonka suhtautuminen Vakkaan oli aiemmin ollut varauksellista.
Vakka olikin yksi Suomen suurimmista kolmipäiväisistä lehdistä.
Vuonna 1982 laaditun pitkän tähtäyksen kehittämisohjelman pääkohdat liittyivät varhaisjakelun selvittämiseen ja toimituksen henkilöstön lisäämiseen. Tavoitteeksi asetettiin myös se, että lehti ilmestyisi neljä kertaa viikossa.
Liittovaltuustolla ei ollut huomauttamista kehittämistavoitteista.
Lehden laajuus kasvoi niin, että 70-luvun loppupuoliskolla keskimääräinen sivuluku oli jo yli 16. Kun uusi kunnallislaki patisti kuntia tehostamaan tiedotustaan, kuntauutisten lisääntyminen toi Vakalle paineita toimituksen vahvistamiseen.
Samaan aikaan yhdistystoiminnan tiedotteiden ja seurakuntatietojen määrä kasvoi.
Kehittämissuunnitelman kiireellisin asia oli toisen aluetoimittajan palkkaaminen.
Mynämäessä aiemmin aloittanut Osmo Kaplas hoiti työtään hyvin itsenäisesti ja joustavasti.
Myös uuden aluetoimittajan piti sijoittua Mynämäkeen, mutta nousiaislaisen Timo Mobergin valinnan jälkeen vuonna 1983 päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että molemmat työskentelivät kotitoimituksissa.
Kun levikkikisa kiristyi etenkin Uudenkaupungin ympäristössä, Vakka palkkasi kalantilaisen Minna Karrun kolmanneksi aluetoimittajaksi Vehmassalon alueelle.
Näin lehdessä oli kahdeksan toimittajaa.
Vuonna 1985 lehteen perustettiin toimitussihteerin toimi, jotta päätoimittaja Erkki Sirkiälle jäisi enemmän aikaa toiminnan kehittämiseen. Toimitussihteeriksi valikoitui talon omasta väestä Jukka Uotila. Kun toimituksen resursseja lisättiin maaseutualueilla, tavoite levikin lisäämisestä etenkin Uudenkaupungin seudulla ei edennyt odotetulla tavalla.
Vakan keskimääräinen sivumäärä kipusi yli 20:n rajan ja kun aluetoimittajat toivat lisävoimaa, yleisen koko alkoi olla 24-sivuinen lehti. Tämä lisäsi painokustannuksia, mutta uutistarjontaa ei haluttu rajoittaa sivumäärää hillitsemällä.
Sivumäärän kasvu pysähtyi, kun palstatilaa lisättiin kasvattamalla sivupituutta ja maksimoimalla painopinta-ala vuonna 1986. Samalla käyttöön tuli kuudes palsta.
Vakka-Suomen Sanomilla, Uudenkaupungin Sanomilla ja Laitilan Sanomilla oli painoyhteistyön alusta saakka eräänlainen reviirijako. Uusiksi kilpailijoiksi alkoi kuitenkin pyrkiä 1980-luvun alkupuolella ilmaisjakelulehtiä Vakka-Suomen alueelle sekä Rauman että Turun suunnasta. Kolmen lehden kimppakuviossa etenkin Laitilan Sanomilla oli aktiivinen rooli uusien lehtituotteiden kehittelyssä.
Vakassa oltiin kuitenkin hereillä: muuttuneeseen tilanteeseen vastattiin omaa markkinointia kehittämällä ja ilmoituspäällikön liikkumista lisäämällä. Lisäksi Mynämäestä ryhdyttiin etsimään toimitilaa ja lehden hinnoittelupolitiikkaa rukattiin. Iso askel oli Uudenkaupungin liikkeiden kanssa syntynyt ilmoitussopimus.
Painotöissä kasvu pysähtyi. Vaikka konekanta oli ajan tasalla, kirjapainon siviilitöiden määrä jäi alle odotusten. Kun myös ilmoitustulot notkahtivat, painon kannattavuutta ryhdyttiin jälleen pohtimaan. Tilanne eteni siihen pisteeseen, että vuonna 1987 Vakka palkkasi konsultiksi Paikallislehtien liiton toimitusjohtajan Pentti Kurunmäen.
Kurunmäen mukaan ilmaisjakelulehdet eivät muodostaneet valtavaa uhkaa, mutta kirjapainotoiminta oli selkeästi kannattamatonta. Konsultin ehdotus oli raju: tietotekniikkaan olisi lisättävä huomattavasti ja koko paino olisi lopetettava. Lehden yhteistyökomiteassa ei kuitenkaan innostuttu painon alasajosta.
Lehdistöllä oli 19080-luvulla vahvan kasvun aikaa. Vakka lisäsi tilausmääriä etenkin maaseudulla, mutta alueen pohjoisosassa kasvutoiveet tyssäsivät pitkälti siihen, että Uudenkaupungin Sanomat lisäsi vuonna 1986 ilmestymispäiviään kolmesta viiteen viikossa.
Vakan henkilökunnan kokoonpanossa tapahtui muutoksia 1980-luvun lopulla. Ilmoitus- ja levikkipäällikkö Kalevi Louko peri edesmenneen Kalevi Sainion tittelin ja hänet nimettiin vuonna 1986 talouspäälliköksi. Pienen välivaiheen jälkeen ilmoitus- ja levikkipäällikön tehtävää ryhtyi hoitamaan raumalaislehdissä kokemusta hankkinut Marjatta Peltomaa.
Myös toimituksessa kirjattiin henkilövaihdoksia. Kun Timo Moberg siirtyi Turun Sanomiin, hänen tilalleen valittiin vuonna 1988 Maskun ja Nousiaisten aluetoimittajaksi Vesa Penttilä. Seuraavana vuonna Harri Suomalaisesta tuli Marjatta Leinon seuraaja Vehmassalon aluetoimittajan tehtävissä.
Suomessa vallitsi 1980-luvulla niin kiihkeä kasvun aika, että kasinotaloudeksi kutsuttu termi tuli tutuksi. Vakka-Suomen Sanomissa huolta herätti kuitenkin se, että markkinoilla suuntaus oli kohti kaupan ketjuuntumista, keskitettyä ilmoittelua ja suoramainontaa.
Ennusteiden mukaan maaseutualueen ilmoitusmäärissä ei juuri nähty kasvumahdollisuuksia.
Todelliset vaikeudet lehtialalla tulivat vastaan siinä vaiheessa, kun kasinotaloushuuma muuttui ensin jyrkäksi laskusuhdanteeksi ja sen jälkeen syväksi lamaksi.
Vakassa kirjattiin ensimmäiset merkin suunnan muuttumisesta jo vuonna 1989, kun ilmoitustulot laskivat ensimmäisen kerran vuoden 1965 jälkeen. Lisäksi maksuhäiriöt ja luottotappiot lisääntyivät.
Yleislinjasta poiketen lehden levikki kipusi kuitenkin uusiin ennätyslukemiin, kun parhaimmillaan Vakalla oli 9815 tilaajaa. Samaan aikaan lähitienoon kilpailijoiden levikit kääntyivät laskuun.
Myös Vakassa piti turvautua säästötoimiin sitkeän laman vuoksi.
Henkilökunnan vähentäminen järjestyi kuitenkin ilman irtisanomisia, kun väkeä siirtyi muun muassa jatko-opintoihin ja eläkkeelle.
Säästöjä etsittiin pienemmistä kohteista, esimerkiksi tinkimällä kesälomituksista ja vähentämällä sivumääriä.
Esitys nelipäiväisestä työviikosta ei kuitenkaan toteutunut.
Suurempi säästöpotti oli tavoitteena, kun lehdessä ryhdyttiin keskustelemaan ilmestymispäivistä niin, että lauantain sijasta lehti jaettaisiinkin jo perjantaina. Liittovaltuusto ei kuitenkaan vielä joulukuussa 1991 ratkaisua lauantaijakelun lopettamisesta.
Kun lama pitkittyi, keskustelu ilmestymispäivistä virisi uudelleen vuonna 1993. Esille nousi ajatus paluusta kaksipäiväiseen lehteen, mutta se todettiin merkiksi taantumisesta eikä tähän ratkaisuun haluttu turvautua. Sen sijaan perjantaijakelussa päädyttiin ensin puolen vuoden kokeilujaksoon.
Lama alkoi vaikuttaa myös Vakan levikkiin, kun huippuvuoden 1991 jälkeen tilaajien määrä laski ensimmäisen kerran yli 20 vuoteen. Lehti pystyi kuitenkin panostamaan ilmoitushankintaan niin, että tiukoista ajoista huolimatta tulos pysyi positiivisena. Kuntainliitto päätti kuitenkin hakea valtion lehdistötukea alueellisen tiedonvälityksen turvaamiseksi, mutta sitä ei myönnetty edes siinä vaiheessa, kun tulos kääntyi tappiolliseksi.
Vakka-Suomen Sanomien perustajakuntia oli yhdeksän. Jäsenkuntien määrä nousi 1960-1970-luvuilla enimmillään 13:een, mutta sen jälkeen kuntaliitokset ovat harventaneet lehden omistajajoukkoa. Nyt osuuskuntamuotoiseen lehteen kuuluu kahdeksan kuntaa: Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa.
Jo 1950-luvulla Vakka tunnusteli Ruskon ja Maskun halukkuutta liittyä lehteen. Myös Vahdon suuntaan oli kiinnostusta. Viralliset neuvottelut käynnistyivät kuitenkin vasta vuonna 1979. Maskussa asia eteni pienin askelin. Ensin kunta tilasi vuonna 1981 lehden pariksi kuukaudeksi luottamushenkilöille.
Syksyllä 1984 solmittiin yhteistyösopimus, jonka mukaan Vakka ryhtyi uutisoimaan Maskun asioista ja kunta aloitti ilmoittelun lehdessä. Sopimuksen mukaan Maskussa piti tehdä kahden vuoden kuluessa ratkaisu siitä, liittyykö kunta Vakan kuntainliiton jäseneksi.
Maskulaiset halusivat kuitenkin lisää harkinta-aikaa, joten sopimusta jatkettiin vielä kahdeksi vuodeksi. Lopulta Maskun valtuusto oli tammikuussa 1989 valmis Vakka-ratkaisuun. Lehden hallitus hyväksyi Maskun liittymisen saman vuoden huhtikuussa.
Vakka seurasi pitkään myös Laitilan asioita. Vaikka Laitila kuuluu Vakka-Suomen seutukuntaan, niin Vakka-Suomen Sanomien kuntainliittoon se ei ole liittynyt. Kun Laitila ei myöskään ilmoitellut Vakassa, sen rooli on jäänyt vähäiseksi.
Vuonna 1986 Laitilan liittyminen Vakkaan oli jo lähellä. Kaupunginhallitus esitti liittymistä yksimielisesti, mutta valtuusto hylkäsi ehdotuksen numeroin 20–15.
Uudelleen asia nousi esille, kun kuntayhtymäksi muuttunut Vakka-Suomen Sanomat tuli Laitilan Sanomien toiseksi omistajaksi. Vuonna 1993 Laitilan hallitus oli jälleen yksituumaisesti jäsenyyden kannalla, mutta lama-ajan vaikeassa taloustilanteessa ehdotusta ei viety valtuuston ratkaistavaksi. Kuntayhtymällä oli omaisuutta sen verran, ettei uusi jäsen olisi voinut saada siitä osuutta ilmaiseksi. Ensimmäistä lehden historiassa ehtona oli liittymismaksun maksaminen.
Seuraavan kerran Laitilan hallitus varasi vuonna 1998 määrärahan budjettiehdotukseen Vakka-jäsenyyttä varten. Tällä kerralla myös valtuusto hyväksyi varauksen, mutta sitä ei ole kuitenkaan käytetty.
Arvioiden mukaan Vakka-Suomen Sanomat meni levikkiluvuissa Uudenkaupungin Sanomien ohi jo 1950-luvulla. Laitilan Sanomat oli vakkasuomalaisista lehdistä selvästi pienempi. Lehtien yhdistymissuunnitelmat nousivat silloin tällöin esille, mutta edes Plari-kuvion yhteydessä asia ei edennyt.
Turun Sanomat herätti fuusioidean uudelleen henkiin 1990-luvun lamavuosina. Laskelmien mukaan kolmen paikallislehden yhdistämisestä syntyisi kannattava nelipäiväinen lehti, jos väkeä vähennettäisiin, siviilipainot lopetettaisiin ja toimitus keskitettäisiin Uuteenkaupunkiin. Laitilan Sanomat vetäytyi hankkeesta pikaisesti.
Vakan ja Turun Sanomien ensimmäinen virallinen neuvottelu käytiin tammikuussa 1992. Vakan edustajat yllättyivät siitä, kuinka pitkälle laskelmia oli jo tehty. Turun Sanomat olisi halunnut uudesta lehdestä enemmistön, mutta tähän Vakka ei suostunut. Tämän vuoksi Vakka-Suomen Sanomien työvaliokunta päätti yksimielisesti, että yhdistymisneuvottelut lopetetaan, vaikka monista muista asioista oli löydetty yksimielisyys.
Jo ennen hankkeen kuoppaamista sattui tietovuoto, joka aiheutti kohua. Telefaksin huolimattoman käytön vuoksi tieto fuusiosuunnitelmista lipsahti liikkeelle ennenaikaisesti.
Lamavuosina Vakka-Suomen Sanomien ja Turun Sanomien yhteistyö toteutui kuitenkin toisella tavalla. Jo keväällä 1992 Vakassa harkittiin Laitilan Sanomien ostamista.
Idea oli se, että ilmaisjakelulehtimarkkinoilla velkaantunut Laitilan Sanomat voitaisiin pelastaa lehdet yhdistämällä. Vakassa uhkana pidettiin sitä, että Laitilan Sanomien ajautuminen uuden omistajan haltuun voisi rikkoa Plari-yhteistyön.
Neuvotteluissa nousi esille puolenkymmentä erilaista vaihtoehtoa.
Plari teki tarjouksen, jonka mukaan Vakka ja Uudenkaupungin Kirjapaino Oy ostaisivat julkaisuoikeudet puoliksi, kun taas Turun Sanomille jäisi kiinteistön hankinta. Vakassa kannatettiin kuitenkin tasaista kolmijakoa, jotta arvokas kiinteistö ei olisi mennyt yhdelle omistajalle.
Ennen lopullista ratkaisua mukaan ilmestyi myös Loimaan Lehti. Monien mutkien jälkeen päädyttiin kuitenkin siihen, että Vakka ja Turun Sanomat turvasivat yhdessä omistajakaksikkona laitilalaisille tärkeän lehden julkaisemisen. Laitilan Sanomat jatkoi kriisivaiheen jälkeen ilmestymistään normaalisti.
Radiotoiminta vapautui 1980-luvulla, kun Yleisradiolta vietiin monopoliasema. Kun lehdistössä oli saatu merkkejä paikallisen tiedonvälityksen kasvavasta roolista, niin myös paikallisradiotoiminnassa nähtiin menestymisen mahdollisuuksia. Vakkasuomalainen yhteistyö toimi taas niin, että Plari Oy haki heti ensimmäisten joukossa radiolupaa vuonna 1985. Tuolloin lupaa ei vielä tullut.
Kun uusia lupia sai hakea neljä vuotta myöhemmin, Vakka-Suomessa päädyttiin uudenlaiseen ratkaisuun. Lupa heltisi Vakka-Suomen Paikallisradio Oy:lle, jonka pääosakkaina olivat uusikaupunkilaiset yrittäjät. Vähemmistösiivu jäi Plarille ja sen paikallislehdille sekä ammattiyhdistysväelle.
Toiminta alkoi heinäkuussa 1989 Radio UBC:n nimellä. Vakan varovainen suhtautuminen radiotoimintaan osoittautui järkeväksi, sillä kuulijat eivät uudesta paikallismediasta oikein innostuneet. Radio Majakaksi muuttuneen kanavan toiminta jatkui tappiollisena ja velkataakka paisui. Vakka oli vielä valmis osallistumaan hankkeen lisärahoitukseen, mutta sitä ennen radio ehti mennä konkurssiin lokakuussa 1992. Lopulta Vakka hukkasi seikkailussaan radioaalloilla vain 10 000 markkaa.
Samoihin aikoihin osui myös toinen merkittävä ratkaisu. Vakassa oli jo mietitty kirjapainon tulevaisuutta, mutta asia nousi uudelleen esille vuonna 1992, kun lehtien kariutuneiden yhdistymisneuvotteluiden jälkeen oli etsittävä säästökohteita. Selvitettäväksi tuli painon henkilökunnan halukkuus ryhtyä hoitamaan varsinaista kirjapainotyötä. Pohdintaa avitti se, että näyttöpäätteillä tehtävä sivunvalmistus oli jo mahdollista ja samalla digitaalitekniikka vähentäisi latomon työvoimatarvetta.
Neuvottelut etenivät pikaisesti, vaikka painon myynti herätti myös pientä vastustusta. Valtuusto hyväksyi ylimääräisessä kokouksessaan elokuussa, että kirjapaino myydään Tuomo Alhasen ja Timo Hämäläisen perustamalle yhtiölle. Vakka sai koneista 480 000 markkaa ja lisäksi uudet yrittäjät jäivät painotalon alakertaan aluksi viiden vuoden vuokrasopimuksella.
Myyntihetki ajoittui lähes tarkalleen päivään, jolloin tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Vakan kuntainliitto osti kirjapainon. Uudet yrittäjät ottivat käyttöönsä Asu Kalervon painon entisen nimen Vakka-Suomen Kirjapaino.
Vakka-Suomen Sanomissa seurattiin silmä tarkkana tietokoneiden kehitystä 1980-luvulla. Lehti varautui hyvissä ajoin digitaaliseen sivunvalmistukseen niin, että kaikki kirjoittaminen, ilmoitusten kokoaminen ja painofilmin valmistaminen voitaisiin siirtää näyttöpäätteille.
Reissu alan messuille Kuopioon vuonna 1988 osoitti kuitenkin, etteivät silloiset sovellutukset vielä pärjänneet paperitaitolle.
Vakka siirtyi ensimmäisten joukossa uuteen lehdenvalmistukseen, mutta hätiköidyistä ratkaisuista ei ollut kyse.
Puolipäivätoimeen kirjapainon myynnin jälkeen siirtynyt faktori Seppo Sumentola keskittyi valmistelemaan atk-järjestelmän uusimista ja integroituun sivunvalmistukseen siirtymistä.
Apuna oli kuuden hengen työryhmä.
Tarjouskisan jälkeen hankinnat tehtiin marraskuussa 1993 Grafimedia Oy:ltä 630 000 markalla. Vaikka rahaa kului, kaupantekoa avitti se, että Vakan kuntainliitto oli täysin velaton.
Uutta tekniikkaa ei kuitenkaan saatu käyttöön suunnitellussa aikataulussa, koska sivuaineiston siirto digitaalisesti Plarin painoon viivästyi Uudenkaupungin Sanomien jarruttelun vuoksi.
Sivupeltejä piti edelleen kuskata autolla Laitilaan. Digitaalisuuden ja autoilun yhdistelmästä Vakka pääsi eroon vasta, kun lehden painatus siirtyi Raumalle.
Lama-ajan rohkeiden ratkaisujen jälkeen myös taloustilanne kirkastui niin, että neljän tappiovuoden jatkeeksi lehti kirjasi positiivisen tilinpäätöksen.
Samalla voitiin unohtaa ajatus heinäkuun kaksipäiväisyydestä.
Markkinointipäällikön tarpeellisuudesta lehden hallitus vakuuttui neljän vuoden pohdinnan jälkeen: vuonna 1998 tehtävään palkattiin Janne Vuorela, jonka nykyinen titteli on toimitusjohtaja.
Toimituksessa lamavuosien muutokset johtuivat lähinnä henkilövaihdoksista. Merkittävin ratkaisu oli se, kun Vakan aluetoimittajana vuodesta 1972 saakka työskennellyt Osmo Kaplas jäi ensin osa-aikaeläkkeelle vuonna 1997 ja seuraavana vuonna kokoaikaiseksi oloneuvokseksi.
Kaplaksen seuraajaksi valikoitui Sari Honkasalo, joka jatkaa edelleen uraansa Mynämäen aluetoimittajana.
Laman kourissa Vakka pinnisteli paremmin kuin lehdistö keskimäärin. Tilaajat eivät kaikonneet ja kun asukasmäärä alueella kasvoi, Vakka oli vuonna 1996 Suomen levikkiykkönen kolmipäiväisten lehtien sarjassa.
Lehden hallinnossa tapahtui iso muutos, kun hallitusta 32 vuotta luotsannut taivassalolainen Toivo Mattila siirtyi sivuun ja uutena puheenjohtajana aloitti mynämäkeläinen Jorma Eeva vuonna 1997.
Kun tekniikka kehittyi, kirjapainon väki siirtyi vuosikymmenten kuluessa kuumaladonnasta offsetmenetelmän ja paperitaiton kautta digitaalitekniikkaan ja näyttöpäätetyöskentelyyn.
Vakka-Suomen Sanomat viritteli ensin Laitilan Sanomien kanssa sellaista kuviota, että sivunvalmistus olisi tehty yhteistyössä. Merkittävistä henkilöstökulusäästöistä huolimatta tämä ei toteutunut.
Yhtä köpelösti kävi, kun Vakan toimituksen ja Laitilassa sijainneen Plarin painon välille ryhdyttiin suunnittelemaan digitaalista tiedonsiirtoa. Turun Sanomat ilmoitti syksyllä 1997, että Uudenkaupungin Sanomat siirtyy painettavaksi Turkuun. Tämä johti painotaloyhteistyön päättymiseen, koska kahden lehden varassa ei kannattanut pitää suurta rotaatiokonetta.
Näin Vakka joutui etsimään uutta painopaikkaa. Yhteistyökumppaniksi löytyi tarjouskisan perusteella Raumalla toiminut ja Länsi-Suomi-lehtikonserniin kuulunut Kirjapaino Oy West Point, josta tuli Vakan neljäs painopaikka. Ensimmäinen Raumalla painettu Vakka-Suomen Sanomat ilmestyi huhtikuussa 1998.
Henkilökunnan kasvu ja uusi valmistustekniikka vaativat lisätilojen hankkimista Uudessakaupungissa. Vakka vuokrasi ensin vuonna 1974 Uudenkaupungin Seudun Osuuspankilta liikerakennuksen viideksi vuodeksi omien tilojensa naapurista.
Uusia ratkaisuja oli tehtävä, kun vuokra-aika läheni loppuaan. Neuvotteluiden jälkeen Vakka osti Osuuspankin tilat 435 000 markalla vuonna 1980.
Oma kirjapainorakennus pidettiin käyttökunnossa pienin remontein, mutta kun lehden laajentuminen jatkui, liikesiiven tilat eivät enää riittäneet. Toimitukselle saatiin lisätilaa vuonna 1985, kun kuntainliiton omistama asuinhuoneisto otettiin käyttöön puhkaisemalla portaikko päätoimittajan huoneesta asuntoon.
Mynämäkeläisten toiveena oli jo pitkään ollut se, että Vakka näkyisi paikkakunnalla enemmän. Monien vaiheiden jälkeen lehti hankki syksyllä 1989 Mynämäen Y-kulman liiketalosta huoneiston, jossa sijaitsi lehden asiamiehenä toimiva kemikalio Terma. Huoneistossa ei kuitenkaan riittänyt tilaa toimitukselle.
Mynämäen aluetoimittajan kotityöskentely päättyi vasta, kun Osmo Kaplas siirtyi osa-aikaeläkkeelle. Tuolloin hänelle ja Sari Honkasalolle vuokrattiin yhteiseksi työtilaksi huone Mynämäen paloasemalta.
Vakka-Suomen Sanomat alkoi muuttua sisällöllisesti ja myös ulkoisesti oikeasti uutislehdeksi sen jälkeen, kun Erkki Sirkiä aloitti päätoimittajana vuonna 1967. Pääkirjoitukset tulivat lehden palstoille ja uutisjuttuihin syntyi selkeää hierarkiaa. Lisäksi Sirkiä ryhtyi kirjoittamaan pakinoita.
Uuden päätoimittajan ensimmäistä Vakka-vuotta avitti se, että isojen paikallisuutisten tarjonta oli poikkeuksellisen runsasta. Tästä kertovat muutamat esimerkit: Uusikaupunki vietti 350-vuotisjuhlia, Mynämotelli oli rakenteilla, Askaisten Louhisaari otettiin museokäyttöön, Mynämäessä järjestettiin maatalousnäyttely, Vakka-Suomen kauppa ja teollisuus esittäytyivät Uudenkaupungin näyttelyssä ja Lehmänkurkun tiehanke nousi esille.
Ykkösuutinen oli kuitenkin seutukaavaliiton suunnittelema kuntajakouudistus, josta Vakka kertoi tuoreeltaan. Oiva apu pitkäksi venyneessä keskustelussa oli lokalahtelaissyntyinen Kunnallisopiston johtaja Markku Salonen, jonka kautta Vakka sai aiheesta useita juttuvinkkejä.
Kun uudistussuunnitelma herätti monenlaisia mielipiteitä, niin aineistoa riitti myös yleisöpalstalle. Välillä tuntui siltä, että Vakka toimi areenana Salosen ja Seutusuunnittelun keskusliiton välisessä kinastelussa.
Uutispaljous aiheutti myös ongelmia. Lehdessä alkoi olla niin ahdasta, että esimerkiksi otsikkokokoa jouduttiin pienentämään. Tämä luonnollisesti heikensi näyttävyyttä, jota Sirkiä pyrki tuomaan lehden ulkoasun kehittelytyössä. Tilanne helpottui, kun Vakka alkoi ilmestyä kolme kertaa viikossa.
Isojen uutisten aika jatkui 60–70-lukujen taitteessa: presidentti Urho Kekkonen kävi vihkimässä Uudenkaupungin autotehtaan, maakaasuputki nousi otsikoihin ja Kustavissa kokeiltiin kirjolohen merikasvatusta. Lisäksi kuntaliitoskeskustelu jatkui ja konkretisoitui, kun Uudenkaupungin maalaiskunta liittyi kaupunkiin vuonna 1969.
Jalostamohankesuunnitelma vauhditti Pyhämaan liittymistä Uuteenkaupunkiin viisi vuotta myöhemmin ja tästä kahden vuoden kuluttua Karjalasta tuli osa Mynämäkeä. Kiivasta keskustelua käytiin siitä, pitäisikö Lokalahden fuusioitua Uuteenkaupunkiin.
Tiiviin uutisseurannan taustalla Vakka-Suomen Sanomat jatkoi lehden sisällön kehittelyä. Vuosi 1974 toi merkittäviä uudistuksia, joista Viikon henkilö -haastattelut ovat edelleen lehden jokaviikkoista perjantaiaineistoa. Kovin monella lehdellä ei taida olla vakipalstaa, jolla olisi ikää jo 46 vuotta.
Kunnallisten uutisten merkitys on ollut ja on edelleen iso Vakka-Suomen Sanomissa. Nykyisin kuntien tiedotustoiminta on varsin avointa, mutta toisin oli ennen. Aina 1970-luvun alkuun saakka Vakka uutisoi lähinnä vain valtuustojen päätöksistä. Tosin jo 1960-luvun loppupuolella esimerkiksi Mynämäen kunnanhallituksen päätöksiä saatiin lehden palstoille, mutta vain satunnaisesti. Mynämäki ilmoitti vuonna 1967, ettei lehdelle toimiteta hallituksen esityslistoja muun muassa siksi, että ne sisälsivät henkilökohtaisia asioita.
Ennen vuosikymmenen vaihdetta Vakan ja Uudenkaupungin Sanomien päätoimittajat sekä Päivälehden aluetoimittaja pyysivät lehtien käyttöön Uudenkaupungin hallituksen asialistoja. Tämä toteutui sillä ehdolla, ettei ennenaikaisia uutisia julkaista ilman kaupunginjohtajan lupaa.
Mynämäen hallitus ryhtyi järjestämään vuonna 1974 kolmen viikon välein lehdistötilaisuuksia, mutta systeemi osoittautui vähemmän toimivaksi, koska esityslistoja ei ollut vieläkään saatavilla.
Nousiainen ja Askainen alkoivat jo toimittaa listoja, ennen kuin Mynämäki myöntyi samaan. Tosin myös Mynämäki asetti ehdon, jonka mukaan uutisia ei laadita ottamatta yhteyttä kunnanjohtajaan tai -sihteeriin.
Vuosi 1977 toi kuntauutisointiin merkittävän muutoksen, kun kunnallislakiin tuli maininta tiedotusvelvoitteesta.
Tämä sopi paremmin kuin hyvin Vakka-Suomen Sanomille, joka oli perustettu ensin kuntien ilmoituslehdeksi ennen laajentumista pitkälti kunnallisasioihin keskittyväksi uutislehdeksi. Lakimuutoksen jälkeen Vakka ryhtyi avartamaan kunnallista tiedottamista.
Jo ennen uutta lakipykälää kunnanhallitusten päätösuutisointi sai kannatusta muun muassa Askaisissa, Kustavissa ja Mietoisissa niin, että ainakin tärkeimmät asiat piti päättäjien mielestä julkaista Vakassa.
Uudessa tilanteessa pelisäännöt muokkautuivat pikaisesti ja kuntien luottamus lehteen vakiintui. Nopeasti edettiin käytäntöön, jossa lehti sai hallitusten esityslistat käyttöönsä jo etukäteen kaikista kunnista. Sen verran kunnilla oli linjaeroja, etteivät kaikki suostuneet lähettämään esityslistojen liitteitä.
Lehden ja kuntien yhteistyö tiivistyi 1980-luvulla vielä niin, että myös tärkeimpien lautakuntien päätöksistä alkoi tihkua tietoa. Kuntien välillä lautakuntatiedotuksessa oli kuitenkin isoja eroja.
Kun Vakka-Suomen Sanomat alkoi ilmestyä vuonna 1950, kuntien ilmoitustapoihin tuli muutoksia. Kunnat olivat aiemminkin käyttäneet omien ilmoitustaulujensa ohella lehtiä, mutta Vakan perustamisen jälkeen kaikki kuntainliiton jäsenkunnat siirsivät pääosan ilmoituksistaan uuteen lehteen.
Kisa kuntailmoituksista sai uusia muotoja jo 1950-luvun lopulla. Uutis-Valjakko pyrki pönkittämään levikkityötään tarjoamalla aluksi kunnille ilmoitustilaa maksutta. Tämä kiinnosti etenkin Nousiaisissa, mutta myös Mynämäki otti parin vuoden pohdinnan jälkeen käyttöön kahden ilmoituslehden mallin.
Ilmoittelu kahdessa lehdessä yleistyi 1960-luvulla, mutta Vakka pysyi yleensä ykkösvaihtoehtona. Silti vain Vehmaalla ja Taivassalossa Vakka-Suomen Sanomat on ollut perustamisesta saakka kunnan ainoa ilmoituslehti. Uutis-Valjakko sivuutettiin Karjalassa 1967, Nousiaisissa 1989, Mynämäessä 1990, Mietoisissa ja Lemussa 1991, Askaisissa 1992 ja Maskussa 1994.
Lokalahti otti Uudenkaupungin Sanomat kakkoslehdeksi, kun kuntaliitoskeskustelut alkoivat vuonna 1972. Näiden lehtien rinnakkaiskäyttö jatkui Kalannissa kuntaliitokseen asti ja Kustavissa vuoteen 1995 saakka. Pyhämaa otti Vakan toiseksi ilmoituslehdekseen vuonna 1971 ja Uusikaupunki jatkoi samaa käytäntöä kuntaliitoksen jälkeen kolme vuotta myöhemmin.
Vain Velkua luopui virallisen ilmoituslehden nimeämisestä. Uutis-Valjakon tulo saaristokuntaan ei onnistunut, mutta myös Vakan asema heikkeni. Velkuan ja Rannikkoseudun yhteistyö jäi sekin lyhytaikaiseksi, joten kunta palasi pelkästään ilmoitustaulun käyttöön.
Uusi vaihe kuntien ilmoittelussa ajoittui 1970-luvun puoliväliin, jolloin useat kunnat alkoivat julkaista ilmoituksia paikallislehtien lisäksi puoluelehdissä. Tilannetta muutti myös se, että kunnanhallitukset saivat pyytää valtuuksia ilmoittamiseen myös muissa kuin valtuustojen nimeämissä virallisissa ilmoituslehdissä.
Kuntien ilmoituksia alkoi näkyä ammattilehdissä ja isoissa lehdissä. Kun ilmoitusmäärärahoja ei kuitenkaan merkittävästi nostettu, ilmoittelun hajaantuminen vaikutti etenkin paikallislehtiin, joiden tuloista kuntien ilmoitukset muodostivat ison osan.
Kuntien ilmoitushalukkuutta heikensi 1990-luvun lama. Samoihin aikoihin alkoi yleistyä tapa, jossa kunnanviraston valvonnassa laadittiin tiedotuslehtisiä.
Kun maailma juhli siirtymistä uudelle vuosituhannelle, Vakka-Suomen Sanomilla riitti aihetta tuplajuhlaan, sillä lehden perustamisesta tuli kuluneeksi puoli vuosisataa vuonna 2000. Lehti lukeutui edelleen omassa sarjassaan levikiltään Suomen suurimpiin ja ilmoitustulot kasvoivat uuteen ennätykseen.
Toukokuussa järjestettiin juhlavuoden kuntaseminaari Mynämäessä ja elokuun tanssiaisissa Vehmassalmen lavalla Vakan lukijat ruuhkauttivat parketin.
Juhlan jälkeen on edessä paluu arkeen, sillä lehdistön tulopuolen korkeasuhdanne taittui seuraavana vuonna. Myös Vakan nousevat käyrät kääntyivät alaspäin ja ennätysten rikkominen jäi haaveeksi. Tosin takapakkiin osattiin varautua etukäteen, sillä 50-vuotisjuhlien lisäksi edellisvuotta avitti kunnallisvaalien ilmoitustuotto. Koko lehdistölle harmaita hiuksia aiheutti Suomen Posti Oy:n päätös jakelukustannusten kymmenen prosentin korotuksesta.
Vakka solmi painoyhteistyön jatkosopimuksen kahdeksi vuodeksi raumalaisen West Pointin kanssa. Samalla lehden painamiseen saatiin uutta tekniikkaa.
Vuosi 2002 oli Vakka-Suomen Sanomien historiassa sikäli merkittävä, että lehden ensimmäinen päätoimittaja Erkki Sirkiä jäi eläkkeelle.
Hän ehti luotsata Vakkaa runsaat 35 vuotta. Lähtöhaastattelussa (V-SS 27.9.2002) Sirkiä totesi, että päätoimittajan pesti on ollut elämäntapa.
Sirkiän seuraajaa ei tarvinnut kaukaa hakea.
Vuonna 1979 lehden palvelukseen tulleen Jukka Uotilan siirtyminen toimitussihteerin tehtävistä päätoimittajan paikalle oli niin luonteva ratkaisu, ettei lehden päättävissä elimissä vakavasti edes harkittu viran julistamista avoimesti haettavaksi.
Vahdinvaihtoa Vakan johdossa juhlisti se, että pienen sukelluksen jälkeen lehden talous nousi taas plussalle. Tähän vaikutti etenkin se, että henkilöstön vähenemisen vuoksi saatiin kustannussäästöjä. Kun tekijäjoukko pieneni, myös lehden sivumäärä väheni.
Positiivinen trendi jatkui myös seuraavina vuosina. Ilmoitusmyynti lisääntyi keskimääräistä enemmän ja levikki pysytteli kutakuinkin vakaalla tasolla.
Vuonna 2004 talous koheni niin tuntuvasti, että Vakka kirjasi yhden parhaista tilinpäätöksistään lehden historiassa. Kun jakelukustannusten nousu jatkui, lehti etsi säästöjä hillitsemällä sivumääriä ja värien käyttöä.
Vuonna 2003 toimitus siirtyi käyttämään pääasiassa digikameroita. Tähän päättyi filmirullien kuskaaminen linja-autokyydillä aluetoimituksista Uuteenkaupunkiin.
Kun 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen ehti puoliväliin, kuntaliitoskeskustelut alkoivat yhä enemmän työllistää Vakka-Suomen Sanomien toimitusta.
Mynämäen ja Mietoisten ensimmäinen yhdistymishanke raukesi kansanäänestyksessä, mutta kuntakaksikko aloitti uudet fuusioneuvottelut vuonna 2005. Naapurukset löysivät toisensa niin, että kuntaraja poistui vuoden 2007 alussa.
Valtioneuvoston käynnistämä kunta- ja palvelurakenneprojekti vauhditti liitossuunnitelmia. Vakan alueella kehitys johti suuriin muutoksiin, kun vuonna 2009 Askaisista ja Lemusta tuli osa Maskua.
Samaan aikaan Velkua, Merimasku ja Rymättylä liittyivät Naantaliin. Kun piskuinen Velkua kuului Vakan kuntayhtymään, niin fuusion jälkeen Naantali peri jäsenyyden.
Historiaan jäi myös kariutuneita liitoshankkeita. Nykyisin Maskuun ja Naantaliin kuuluvat kunnat olivat mukana seitsemän kunnan saaristokaupunkiselvityksessä. Mynämäen ja Nousiaisten fuusioselvitys ei johtanut liitokseen. Uusikaupunki oli ensin mukana liitosselvityksessä Laitilan, Pyhärannan ja Rauman kanssa ja esitti sen jälkeen neuvotteluja Laitilalle ja Pyhärannalle, mutta kumpikaan hanke ei edennyt.
Lehdistön murrosvaiheesta kertoivat Vakan kirjaukset. Vuonna 2005 vuositulot ylittivät odotukset, lehden talous vahvistui eikä levikissä tapahtunut merkittäviä muutoksia. Vielä seuraavana vuonna ilmoitusmyynti onnistui odotettua paremmin, mutta vuoden 2007 notkahdus johti heikkoon taloustulokseen. Uusia mahdollisuuksia kustannussäästöihin ei enää ollut. Sen sijaan lisäkuluja tuli toimitus- ja taittojärjestelmien sekä ulkoasun uudistuksista.
Vuonna 2006 Mynämäen kunta myönsi
Vakka-Suomen Sanomille Mynämäki-mitalin lehden merkittävästä työstä paikallisessa tiedonvälityksessä. Saman vuoden muutoksia olivat uusien toimitilojen vuokraaminen Mynämäen aluetoimitukselle Keskuskadun varrelta ja uutisten julkaiseminen paperilehden lisäksi myös netissä.
Kun Naantalista tuli Vakan jäsen, kuntayhtymä käynnisti perussopimuksen muutostyön. Sopimusta muutettiin niin, että yhtymävaltuuston jäsenmäärä perustui asukasluvun lisäksi myös kuntakohtaiseen levikkiin. Täysin kivuttomasti uudistus ei toteutunut, sillä Uusikaupunki valitti muutoksesta hallinto-oikeuteen.
Vakka-Suomen Sanomat osallistui merkittävällä tavalla suomalaisen sanomalehdistön juhlavuoden viettoon vuonna 2008.
Näyttävin juhlahetki ajoittui lokakuuhun, jolloin Mynämäessä paljastettiin Antti Lizeliuksen muistomerkki.
Aika ja paikka saivat luonnollisen selityksen, sillä Mynämäen kirkkoherrana toimineen Lizeliuksen syntymästä tuli kuluneeksi 300 vuotta ja juuri Mynämäessä hän julkaisi ensimmäistä suomenkielistä sanomalehteä vuosina 1775–1776.
Muistomerkin suunnittelusta vastasi vehmaalainen kuvanveistäjä Jarkko Roth.
Vakan merkitys korostui muistomerkkihankkeessa, sillä se lähti aikoinaan liikkeelle päätoimittaja Erkki Sirkiän esityksestä. Tästä hyvästä Sirkiälle myönnettiin maakunnan paikallislehtien Antti-pienoispatsas.
Lizelius ei ollut suinkaan ainoa lehdentekijä, joka sai huomiota vuonna 2008. Vakka-Suomen Sanomien aluetoimittaja Sari Honkasalo valittiin Mynämäessä Vuoden Lauriksi ja lehden pitkäaikainen avustaja Paavo Tiihonen sai Nousiaisissa Vuoden Henrikin tittelin.
Laman vaikutukset näkyivät selkeästi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla. Laskelmien mukaan ilmoittelu väheni vuonna 2009 paikallislehdissä peräti 15 prosenttia ja levikkiluvut olivat laskusuunnassa. Tilanne johti siihen, että myös Varsinais-Suomessa paikallislehtiä siirtyi osaksi isompia konserneja.
Vuoden lopussa maakunnassa ilmestyi Vakan lisäksi enää kaksi muuta muussa omistuksessa ollutta suomenkielistä paikallislehteä.
Paikallislehtien yleiset vaikeudet heijastuivat myös Vakka-Suomen Sanomiin. Ilmoitusmyynnin tavoitteet jäivät saavuttamatta, kun etenkin paikallisen päivittäistavarakaupan mainokset vähenivät.
Kahdessa vuodessa Vakan levikki hupeni runsaan 200 tilauksen verran.
Vuosi 2010 merkitsi Vakassa jälleen juhlaa, kun lehti ikääntyi 60-vuotiaaksi. Merkkivuoden päätapahtuma oli syyskuussa järjestetty journalismiseminaari, jossa alustajana toimi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.
Lehdistölle tuli uutta talousrasitetta, kun eduskunta päätti, että vuoden 2012 alussa ryhdytään perimään sanomalehtien tilaushinnoista yhdeksän prosentin arvonlisäveroa.
Vakka nosti saman verran tilaushintoja, mutta korotus meni verotilityksenä valtiolle. Tilaushintamuutos ei riittänyt kattamaan lehden valmistumiskustannusten nousua.
Vuonna 2012 Vakka-Suomen Sanomissa päättyi kaksi pitkää työuraa, kun päätoimittaja Jukka Uotila ja talouspäällikkö Kalevi Louko jäivät eläkkeelle. Uotila tuli talon palvelukseen vuonna 1979 ja Louko vuonna 1976.
Ennätyspituuksia kaksikko ei kuitenkaan Vakka-työssä hätyytellyt, sillä myöhemmin eläköityneet Jouni Virtanen ja Jouni Tuominen tekivät noin 45-vuotiset työurat sivunvalmistuksessa.
Uotilan päätoimittajakausi kesti kutakuinkin tarkalleen kymmenen vuotta, ennen kuin eläkevuodet kutsuivat. Keväällä 2016 Vakan väki sai suruviestin, kun nopeasti edennyt sairaus vei emerituspäätoimittajan. Aika oloneuvoksena jäi kovin lyhyeksi.
Uotilan työtä jatkoi Jarno Keskinen syksyllä 2012, mutta hänen Vakka-uransa päättyi kuitenkin jo keväällä 2015. Tämän jälkeen alkoi lähes kahdeksi vuodeksi venynyt vt-jakso, jolloin markkinointipäälliköksi vuonna 1998 nimetty Janne Vuorela hoiti toimitusjohtajan tehtäviä ja vuonna 1988 aluetoimittajana aloittanut Vesa Penttilä työskenteli päätoimittajana.
Monien vaiheiden jälkeen Vakassa päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että aiemmasta mallista poiketen päätoimittajan ja toimitusjohtajan tehtävät eriytettiin.
Toimitusjohtajan paikkaa ei laitettu hakuun, vaan Vuorela siirrettiin siihen keväällä 2017. Päätoimittajaksi valikoitui hakijoiden joukosta lehtialan kokenut konkari Teija Uitto.
Henkilövaihdosten lisäksi Vakan 2010-lukuun on mahtunut muitakin muutoksia.
Kun raumalainen West Point lopetti painotoiminnan, lehden piti etsiä uusi painopaikka. Nyt aineisto siirtyy paperille Sanoma Manu Oy:ssä Tampereella.
Painopaikan vaihtuminen tuskin lukijoita sen kummemmin hetkautti. Sen sijaan lehden ulkoasu-uudistus syksyllä 2016 oli niin merkittävä, että hetken aikaa uskollisilla tilaajilla oli ihmettelemistä.
Uudistus voidaan kuitenkin tulkita onnistuneeksi, sillä valtaosa palautteesta on ollut positiivista. Viime vuosina Vakassa on keskitytty nettilehden kehittämiseen.
Kuntien omistaman lehden ilmestyminen on tiettävästi ainutlaatuista Suomessa ja kenties laajemminkin. Kuntainliiton jälkeen syntynyt kuntayhtymä piti kuitenkin kuopata vuoden 2014 lopussa, kun lakimuutos esti toiminnan kilpaillulla media-alalla.
Vuoden 2015 alussa lehden julkaisemista jatkoi Vakka-Suomen Media Osuuskunta.
Muutoksella ei ollut juuri käytännön merkitystä, sillä lehden omistaa edelleen kahdeksan kunnan joukko: Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa.
Mielenkiintoinen poiminta historian lehdiltä kertoo, että ilman kuntaliitoksia levikkialueella olisi 20 kuntaa. Itsenäisten kuntien listalta ovat vuosikymmenien aikana poistuneet Askainen, Lemu, Karjala, Mietoinen, Naantalin maalaiskunta, Velkua, Merimasku, Rymättylä, Uudenkaupungin maalaiskunta, Pyhämaa, Lokalahti ja Kalanti.