JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
14.1.2021 14.05

Uusia vieraslajeja löytyi Varsinais-Suomen lammista

Sari Hon­ka­sa­lo

Var­si­nais-Suo­mes­sa on löy­ty­nyt kak­si ka­la­la­jia, nok­ka­sär­ki ja kat­ke­ro­ka­la, joi­ta ei ole ai­em­min ta­vat­tu Suo­mes­sa. La­jit ha­vait­tiin au­rin­ko­ah­ve­ne­siin­ty­mien kar­toi­tus­ten ja tut­ki­mus­ten yh­tey­des­sä.

Kar­toi­tuk­sis­sa eri vie­ras­la­je­ja, au­rin­ko­ah­ve­nen li­säk­si esi­mer­kik­si vi­her­sam­mak­ko, ta­vat­tiin kaik­ki­aan yli 50 var­si­nais­suo­ma­lai­ses­ta lam­mes­ta. Nok­ka­sär­ki ja kat­ke­ro­ka­la löy­tyi­vät niis­tä vain yh­des­tä, mut­ta tar­kem­paa paik­kaa kar­toi­tuk­sen teh­nyt Luon­non­va­ra­kes­kus Luke ei pal­jas­ta.

Au­rin­ko­ah­ve­nia on löy­det­ty Va­kan alu­eel­la use­am­man­kin kun­nan alu­eel­ta, ja My­nä­mä­en lam­mes­ta Va­kas­sa uu­ti­soi­tiin­kin vii­me ke­sä­nä.

Tar­kem­paa tie­toa asi­as­ta saa­daan, kun Luke jul­kai­see hai­tal­li­siin vie­ras­la­jei­hin lu­keu­tu­van au­rin­ko­ah­ve­nen ti­lan­ne­kat­sauk­sen ja hal­lin­ta­suun­ni­tel­ma­eh­do­tuk­sen en­si vii­kol­la.

Lu­ken tie­dot­teen mu­kaan uu­sis­ta löy­de­tyis­tä la­jeis­ta kat­ke­ro­ka­la on löy­det­ty myös Vi­ros­ta vuon­na 2019.

– La­jien lä­hin yh­tei­nen esiin­ty­mi­sa­lue on ny­ky­ään Puo­las­sa. On­kin to­den­nä­köis­tä, et­tä joku on tuo­nut la­jit tul­les­saan ja pääs­tä­nyt ne var­si­nais­suo­ma­lai­seen lam­peen, ker­too la­jit Suo­mes­ta löy­tä­nyt Lu­ken eri­kois­tut­ki­ja Lau­ri Ur­ho.

Vie­lä ei tie­de­tä, mitä vai­ku­tuk­sia vie­rail­la ka­la­la­jeil­la voi­si ol­la lam­men muul­le la­jis­tol­le. Ne käyt­tä­vät ra­vin­nok­seen pää­a­si­as­sa kas­vi­pe­räis­tä ra­vin­toa, jo­ten nii­den ei us­ko­ta vie­lä ny­kyi­sel­lä ka­la­ti­hey­del­lä ai­heut­ta­van hait­taa ko­ti­mai­sil­le la­jeil­le, mut­ta asi­aa ei ole tois­tai­sek­si tar­kem­min tut­kit­tu.

– Nok­ka­sär­kien tie­de­tään kan­ta­van ih­mi­seen­kin tart­tu­vaa mak­sa­ma­toa, joka voi väli-isän­tien, esi­mer­kik­si lin­tu­jen, avul­la le­vi­tä myös mui­hin ve­sis­töi­hin. Kat­ke­ro­ka­la taas voi kan­taa lo­hi­ka­loi­hin tart­tu­vaa tau­tia, Ur­ho ker­too.

Hä­nen mu­kaan­sa vie­rai­den ka­la­la­jien tuon­ti ja is­tut­ta­mi­nen il­man val­von­taa on kuin pe­lai­si ve­nä­läis­tä ru­let­tia Suo­men luon­nol­la. Päin­vas­toin kuin luul­laan, uu­den la­jin tuon­ti ja pääs­tä­mi­nen luon­toon on ris­ki myös luon­non mo­ni­muo­toi­suu­del­le.

Ur­ho ar­vi­oi, et­tä usei­den vie­rai­den la­jien tuon­tia ja lu­va­ton­ta luon­toon le­vit­tä­mis­tä on ta­pah­tu­nut Var­si­nais-Suo­mes­sa to­den­nä­köi­ses­ti jo noin vuo­si­kym­me­nen ajan.

– Sää­dök­siä ei il­mei­ses­ti tun­ne­ta tai ol­laan vä­lin­pi­tä­mät­tö­miä. Lu­vat­to­mis­ta is­tu­tuk­sis­ta ei ole ker­rot­tu edes ve­si­a­lu­ee­no­mis­ta­jil­le. Taus­tal­la voi ol­la myös tie­tä­mät­tö­myyt­tä. Toi­vom­me, et­tä ja­ka­mal­la tie­toa vie­ras­la­jien ris­keis­tä ja uhis­ta lu­va­ton tuon­ti ja le­vit­tä­mi­nen saa­daan lop­pu­maan.

Nok­ka­sär­ki muis­tut­taa hie­man sär­keä, mut­ta sen suu on kuo­no­mai­sen rus­to­muo­dos­tu­man al­la. Se voi saa­vut­taa jopa 1,5 ki­lon pai­non ja 40 sen­tin pi­tuu­den, mut­ta usein yk­si­löt ovat 20–30 cm pi­tui­sia.

Kat­ke­ro­ka­la ei kas­va 12 sent­tiä suu­rem­mak­si. Laji tu­lee su­ku­kyp­säk­si jo 3–6 sen­tin mit­tai­se­na.

Näköislehdet

Kysely