Sari Honkasalo
Varsinais-Suomessa on löytynyt kaksi kalalajia, nokkasärki ja katkerokala, joita ei ole aiemmin tavattu Suomessa. Lajit havaittiin aurinkoahvenesiintymien kartoitusten ja tutkimusten yhteydessä.
Kartoituksissa eri vieraslajeja, aurinkoahvenen lisäksi esimerkiksi vihersammakko, tavattiin kaikkiaan yli 50 varsinaissuomalaisesta lammesta. Nokkasärki ja katkerokala löytyivät niistä vain yhdestä, mutta tarkempaa paikkaa kartoituksen tehnyt Luonnonvarakeskus Luke ei paljasta.
Aurinkoahvenia on löydetty Vakan alueella useammankin kunnan alueelta, ja Mynämäen lammesta Vakassa uutisoitiinkin viime kesänä.
Tarkempaa tietoa asiasta saadaan, kun Luke julkaisee haitallisiin vieraslajeihin lukeutuvan aurinkoahvenen tilannekatsauksen ja hallintasuunnitelmaehdotuksen ensi viikolla.
Luken tiedotteen mukaan uusista löydetyistä lajeista katkerokala on löydetty myös Virosta vuonna 2019.
– Lajien lähin yhteinen esiintymisalue on nykyään Puolassa. Onkin todennäköistä, että joku on tuonut lajit tullessaan ja päästänyt ne varsinaissuomalaiseen lampeen, kertoo lajit Suomesta löytänyt Luken erikoistutkija Lauri Urho.
Vielä ei tiedetä, mitä vaikutuksia vierailla kalalajeilla voisi olla lammen muulle lajistolle. Ne käyttävät ravinnokseen pääasiassa kasviperäistä ravintoa, joten niiden ei uskota vielä nykyisellä kalatiheydellä aiheuttavan haittaa kotimaisille lajeille, mutta asiaa ei ole toistaiseksi tarkemmin tutkittu.
– Nokkasärkien tiedetään kantavan ihmiseenkin tarttuvaa maksamatoa, joka voi väli-isäntien, esimerkiksi lintujen, avulla levitä myös muihin vesistöihin. Katkerokala taas voi kantaa lohikaloihin tarttuvaa tautia, Urho kertoo.
Hänen mukaansa vieraiden kalalajien tuonti ja istuttaminen ilman valvontaa on kuin pelaisi venäläistä rulettia Suomen luonnolla. Päinvastoin kuin luullaan, uuden lajin tuonti ja päästäminen luontoon on riski myös luonnon monimuotoisuudelle.
Urho arvioi, että useiden vieraiden lajien tuontia ja luvatonta luontoon levittämistä on tapahtunut Varsinais-Suomessa todennäköisesti jo noin vuosikymmenen ajan.
– Säädöksiä ei ilmeisesti tunneta tai ollaan välinpitämättömiä. Luvattomista istutuksista ei ole kerrottu edes vesialueenomistajille. Taustalla voi olla myös tietämättömyyttä. Toivomme, että jakamalla tietoa vieraslajien riskeistä ja uhista luvaton tuonti ja levittäminen saadaan loppumaan.
Nokkasärki muistuttaa hieman särkeä, mutta sen suu on kuonomaisen rustomuodostuman alla. Se voi saavuttaa jopa 1,5 kilon painon ja 40 sentin pituuden, mutta usein yksilöt ovat 20–30 cm pituisia.
Katkerokala ei kasva 12 senttiä suuremmaksi. Laji tulee sukukypsäksi jo 3–6 sentin mittaisena.