Vesa Penttilä
Uudenkaupungin opetustoimenjohtaja Arja Kitola perusteli Pyhämaan koulutilannetta ja vastaili kyläläisten kommentteihin pitkän keskustelun aikana. Alenevan oppilasennusteen lisäksi Pyhämaan kouluratkaisuun vaikuttaa kaupungin taloustilanne.
– Pyhämaan koulun lakkautus ei ollut nyt opetus- ja kasvatuslautakunnan alkuperäisellä säästölistalla, vaan esitys oli se, että koulu suljettaisiin syksyllä 2026. Taloustilanne on kuitenkin sellainen, etteivät esitetyt säästöt riittäneet. Olemme vaikeassa tilanteessa, jossa ei jäänyt paljon muita vaihtoehtoja kuin koulun lakkauttaminen. Jos taloustilanne olisi parempi, Pyhämaan koulu voisi säilyä vielä 1–2 vuotta, Kitola totesi.
– Olemme jo tehneet juustohöyläsäästöjä ja esimerkiksi ostopalveluista on leikattu. Jakotunteja olisi järjestettävä etenkin niissä aineissa, jotka vaativat enemmän yksilöllistä opetusta. Tähän ei pystytä, jos tuntikehystä leikataan.
Kitola huomautti, ettei Pyhämaan koulun lakkauttamisesta ole vielä tehty päätöksiä.
– Tästä päättää valtuusto. Asia on ensi viikolla lautakunnan listalla.
Lautakunnan puheenjohtaja Jaana Reijonsaari-Korsman pohdiskeli, onko vuodeksi 2027 ennustettu yhdeksän oppilaan koulu enää eduksi lapsille.
– Nopea aikataulu ei ole kenenkään etu, mutta säästövaatimus on johtanut tähän pisteeseen. Koulu haluttaisiin säilyttää, jos oppilaita olisi tarpeeksi, Reijonsaari-Korsman vakuutti.
Pyhämaan koulun lakkautus tuottaisi Kitolan mukaan noin 170 000 euron vuotuiset henkilöstösäästöt, kun parikymmentä pyhämaalaista oppilasta pystyttäisiin sijoittamaan Uudenkaupungin muiden koulujen opetusryhmiin.
– Kuljetuskustannukset lisääntyisivät, kun pieniä oppilaita olisi pitkän matkan vuoksi kuljetettava taksilla. Isommat oppilaat käyttäisivät julkista liikennettä. Kuljetuskustannusten lisäys olisi ehkä 15 000–20 000 euroa vuodessa, Kitola arvioi.
Kitola myönsi pitkien koulumatkojen pulmallisuuden.
– Jaan tämän huolen, mutta en voi viranhaltijana tehdä esitystä tunteiden pohjalta. Toki oppilaaksiottoalueita voi muuttaa, mutta ketään ei voi vastentahtoisesti määrätä muualle kuin omaan lähikouluun. Jos oppilas haluaa siirtyä toiseen kouluun, niin koulukuljetus maksetaan silti vain lähikouluun.
Kitola totesi, että valtuusto voi halutessaan muuttaa vuonna 2009 tehtyä päätöstä, jonka mukaan Pyhämaan koulu lakkautetaan, jos oppilasmäärä putoaa alle 20:n.
Kitolan mukaan vielä ei ole päätetty, minne Pyhämaan oppilaan sijoitetaan, jos koulu suljetaan.
– Vaihtoehtoja on useita: Saarniston koulu sekä Kalannin ja Uudenkaupungin yhtenäiskoulut. Sekin voi olla mahdollista, että perheet voivat itse valita.
Kitola väläytti myös sellaista väliaikaisratkaisun mahdollisuutta, että Pyhämaan koulu jatkaisi vuoden pidempään.
– Kyse on vaihtoehdoista ja siitä, mihin kipeät päätökset kolahtavat. Tämä ei ole helppoa päättäjille.