Hallitus myönsi 2,2 miljoonaa euroa Uudenkaupungin rakennemuutostilanteen tukemiseksi. Lisäksi erillisellä päätöksellä kohdennetaan Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta Varsinais-Suomeen 400 000 euroa ESR+-rahoitusta, joka on tarkoitettu kokonaisuudessaan Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen.
Valmet Automotive ilmoitti keväällä 2023 päättyneiden muutosneuvotteluiden tuloksena 940 henkilön vähennystarpeesta Uudenkaupungin autotehtaalla. Näistä puolet toteutetaan lomautuksina ja loput irtisanomisina. Vaikutukset kohdistuvat myös alihankkijoihin, logistiikkaan ja palveluntarjoajiin, joiden vähennystarpeen arvioidaan olevan noin 100 henkilöä.
Teollisuus on Uudenkaupungin alueella suurin toimiala ja autotehtaan vaikutus aluetaloudelle on merkittävä. Uudenkaupungin alueella on jo keväällä käynnistetty tilanteen edellyttämät toimet. Varsinais-Suomen liiton johdolla on kokoontunut laaja teollisuuden rakennemuutosryhmä. Uudenkaupungin kaupunki on koordinoinut toimintasuunnitelman valmistelun sidosryhmien kanssa.
– Nyt myönnetyllä rahoituksella arvioidaan olevan Uudenkaupungin ja Vakka-Suomen alueelle suuri merkitys uuden yritystoiminnan ja työpaikkojen luomisessa. Etenkin matkailu ja energiasektori ovat alueella elinkeinorakenteen kehittämisen tuloksena nousevia aloja, elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) arvioi.
Äkillisellä rakennemuutoksella tarkoitetaan tilannetta, jossa alueellisesti tai valtakunnallisesti merkittävä työnantaja tai toimiala irtisanoo suuren määrän työntekijöitä kerralla konkurssin tai laajan sopeuttamistoimenpiteen johdosta.
Erilaisilla kohdennetuilla ja tilanteen mukaan mitoitetuilla työllisyys-, elinkeino- ja aluekehitystoimenpiteillä sekä muilla vastaavilla toimilla pyritään estämään aluetalouden taantuminen. Toimenpiteillä edistetään uusien työpaikkojen syntymistä, vanhojen uudistumista ja huolehditaan työntekijöiden mahdollisimman nopeasta työllistymisestä.