Takviikin tiehoitokunnan puheenjohtajana haluan tuoda julki alueen 18 kiinteistönomistajan puolesta ne ongelmat, joita on uuden asuntoalueen tieväylän ja kunnallistekniikan rakentamisen myötä. Tässä on alkamassa jo kolmas talvi heikkojen kulkureittien ja kuran keskellä, eikä projektin lopusta ole tietoa urakoitsijan taloudellisen tilanteen johdosta.
Työt ovat keskeytyneet ja alihankkijat ovat vetäytyneet työmaalta ymmärrettävistä syistä. Kiinteistönomistajien mitta alkaa olla täynnä. En halua olla mikään besserwisser, mutta pitkän linjan yrittäjänä ja entisenä kustavilaisena olen kuitenkin seurannut kunnan päätöksentekoa huolestuneena. Vahvalla kokemusintuitiolla on näkemys, että nykyinen urakoitsija ei pysty viemään urakkaa loppuun ja kunta joutuu käynnistämään uuden tarjouskilpailun.
Kyse ei ole pelkästään Takviikin alueen pulmasta, vaan se koskettaa taloudellisesti koko kuntaa. Varovaisen näkemyksen mukaankin Takviikin alueen tonttien myyntikuntoon saattaminen maksaa hyvän matkaa miljoona euroa. Kehotan edellä kunnanhallitusta ja lautakuntia tutustumaan tilanteeseen paikan päällä, jotta jokaiselle muodostuu käsitys tämän hetken tilanteesta.
Takviikintien alkupää ja Takviikinrinteen tien risteys ovat kesken ja väliaikainen kapea ajoreitti puikkelehtii louhosten päällä. Autojen pohjat raapivat kivenmurikoihin, tien reunat pettävät ja muutamissa kohdissa on vaarallisia koloja louhosten välissä. Tie on kapea kurainen ränni ilman ohitustilaa.
Tilanne pahenee sateiden ja lumen tulon myötä. Tie tulee ehdottomasti korjata pikaisesti jo turvallisuuden vuoksi niin, että pystytään suorittamaan talviauraukset kalustoa rikkomatta. Takviikintien reunassa on iso urakoitsijan tuoma murskekasa, joka kannattaa hyödyntää.
Urakan ajan on ollut merkittäviä puutteita tiedotuksessa ja työmaa-alueen turvallisuudessa. Työmaan syvien louhintojen reunoilta puuttuvat määräysten mukaiset suoja-aidat ja väliaikaisesti kiemurteleva tiereitti on suojamerkinnöiltään puutteellinen.
Kehotan käyttämään työsuojelupiirin tarkastajaa paikan päällä, koska kyse on urakoitsijan laiminlyönneistä ja merkittävistä vastuukysymyksistä, jos joku jalankulkija tai autoilija putoaa kolme metriä syvään louhikkoon.
Kehotan kunnan johtoa ja teknistä toimistoa käyttämään Kuntaliiton palveluita, koska urakoitsijan saneerausmenettelyyn hakeutuminen ja mahdollisesti konkurssiin ajautuminen tuovat uusia juridisia, sopimusteknisiä ja taloudellisia haasteita.
Kehotan tarkastuslautakuntaa tekemään ns. jälkilaskelman Takviikin asuntoalueen kaikista kuluista maa-alueen hankinnasta viimeisiin maisemointitöihin saakka. Samalla on hyvä arvioida kunnan omien toimihenkilöiden resurssien riittävyys tämänkokoisten hankkeiden läpiviemiseen. Ovatko alueen tie- ja kunnallistekniikan suunnitelmat olleet ylimitoitettuja? Olisiko syvälle louhittavat viettoviemärit voitu korvata osittain paineviemäreillä?
Kyse ei ole siitä, että olisi tapahtunut virhe tai laiminlyönti, vaan miten olisi voitu hanke toteuttaa pienemmillä kustannuksilla ja koko aluetta tärvelemättä. Tämä siksi, että Kustavin kunnalla on tulossa seuraava ns. Ankkurilahden kaavoituksen projekti ja kunnallistekniikan toteutus.
Hyvänä esimerkkinä on Naantalin asuntomessualue, jossa vastaavan kumpuilevaan, kallioiseen metsämaastoon kyettiin kaikki kulkuväylät ja kunnallistekniikka toteuttamaan luontoa ja ympäristöä ruhjomatta. Samoja virheitä ei pidä toistaa seuraavassa kohteessa.
Olli Heinonen
Takviikin tiehoitokunnan puheenjohtaja