Terhi Ajosenpää ja Saija Peltola tutkivat kartasta Sorvakon alueen taajamametsiä.
Jenni Kylänpää
Vastaavaa kyselyä ei ole toteutettu aiemmin
Jenni Kylänpää
Uudessakaupungissa on avattu tällä viikolla taajamametsäkysely. Kyselyn avulla halutaan selvittää mikä on taajamametsien merkitys uusikaupunkilaisille, ja miten niiden käyttöä ja hoitoa pitäisi kehittää. Taajamametsät ovat asutuksen keskellä tai asutuksen läheisyydessä sijaitsevia metsiä.
– Vastaavaa ei ole kaupungissa tehty aiemmin. Metsäsuunnitelmia on tehty enemmän taloudellisesta näkökulmasta, mutta tässä otetaan huomioon myös metsien virkistyskäyttö ja niiden monimuotoisuus, Uudenkaupungin kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kertoo.
Kyselyyn vastaamisen yhteydessä voi osoittaa kartalta itselle tärkeät kohteet ja esittää myös toiveita niihin liittyen. Vastaukset annetaan nimettömänä. Kyselylomake löytyy kaupungin verkkosivuilta ja paperisena Passarista. Verkossakin voi valita vastaako perinteiseen kyselyyn vai karttapohjaiseen kyselyyn.
– Tarkoituksena on käyttää vastauksia apuna muun muassa taajamametsien kunnossapitoluokituksessa, Peltola kertoo. Myös kaavoituksessa ja maankäytön suunnittelussa kyselyn tuloksista on apua.
Kunnossapitoluokitusta tehdään ainakin aluksi keskusta-alueen taajamametsissä Santtiosta Sorvakkoon. Kyselyvastauksia voi silti antaa muiltakin alueilta. Taajamametsiä on Uudessakaupungissa kaikkiaan noin tuhat hehtaaria. Osia metsistä on myös saarissa.
Luokituksen ja periaatteiden laadinnasta vastaa Uudessakaupungissa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten MKN Maisemapalvelut / ProAgria Länsi-Suomi.
– Viheralueiden kunnossapitoluokitusta on uudistettu tänä vuonna. On olemassa eri kunnossapitoluokat metsille, maisema- ja ympäristöasiantuntija Terhi Ajosenpää kertoo.
Kunnossapitoluokat ovat arvometsä, lähimetsä, ulkoilu- ja virkistysmetsä, suojametsä ja talousmetsä sekä lakisääteiset suojelualueet.
– Useinhan taajamametsät voidaan kokea hyvin eri tavoin. Toisen mielestä jokin metsäalue voi olla sellainen, joka pitäisi kokonaan poistaa, kun taas jollekin toiselle se voi olla hyvinkin tärkeä vaikka maiseman kannalta. Siksi olisikin hyvä, että mahdollisimman moni vastaisi tähän kyselyyn, Ajosenpää sanoo.
Kyselyyn voi vastata 7.12. asti.