Tuija Lankinen esitteli talousarviota viimeistä kertaa Uudenkaupungin kirkkovaltuustolle. Hän aloittaa tammikuussa talousjohtajana Naantalin seurakunnassa.
Teija Uitto
Jumalanpalveluksia harvennetaan ja työryhmä miettii kiinteistöjen kohtaloa
Teija Uitto
Uudenkaupungin seurakunnalla on takanaan rankka vuosi, josta ei voi syyttää vain koronaa.
– Tiivistäisin niin, että kevättä leimasivat yt:t ja talouden tasapainottamistoimet. Kesän puhalsimme. Syksyn aikana olemme työstäneet uutta jumalanpalvelusaikataulua, vuoden alussa Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherrana aloittanut Juhana Markkula tiivisti kirkkovaltuustolle vuoden kulkua.
Seurakunnassa on nyt 13 työntekijää vähemmän kuin vuonna 2016, kun seurakunnan taloustalkoot alkoivat.
Talouspäällikkö Tuija Lankinen korosti, että henkilöstösupistukset eivät voi olla näkymättä seurakunnan toiminnassa.
– Esimerkiksi lapsityössä vähennys on ollut seitsemästä 4,4 työntekijään, pappien määrä väheni viidestä neljään ja kanttorien neljästä kolmeen.
Tästä syystä seurakunnassa on jouduttu miettimään jopa jumalanpalvelusten järjestämistä. Ensi vuonna urut eivät soi enää joka sunnuntai edes Uudenkaupungin Uudessa kirkossa. Jumalanpalveluksia järjestetään keskustassa ja Kalannissa jatkossa sunnuntaisin kolme kertaa kuukaudessa, kaksi kertaa aamukymmeneltä ja kerran kello 16 alkaen.
Lokalahdella ja Pyhämaassa pidetään kaksi jumalanpalvelusta kuukaudessa, yksi aamulla ja toinen iltapäivällä. Markkula kertoi, että kello 18:n jumalanpalveluksia haluttiin aikaistaa, jotta ajankohta sopisi paremmin myös lapsiperheille.
Kirkkovaltuusto päätti, että seurakunnan veroprosentti säilyy ennallaan eli 1,5 prosentissa. Talouspäällikkö Tuija Lankinen totesi, että seurakunta pärjää toistaiseksi tällä veroprosentilla. Vuoden 2021 talousarvio on rakennettu niin, että silti ylijäämää kertyisi 15 747 euroa.
Lankinen arvioi verokertymän pysyvän ennallaan, sillä koronavuonna jäsenkato on selvästi hiipunut.
– Lähtijöitä riittää aina jonkin verran, mutta koronavuotena ei ole erottu kirkosta niin paljon kuin aikaisempina vuosina.
Uudenkaupungin seurakunnan säästötoimet kuitenkin jatkuvat ja uhkana on, että myös veroprosenttia pitää nostaa jo hyvinkin pian.
Lankinen varoitti, että Kirkkohallituksen laskelmien mukaan verokertymä alkaa radikaalisti laskea viiden vuoden kuluttua, kun suuret ikäluokat eivät enää maksa jäsenmaksua ja syntyvyyskin on alhaista.
Seurakunnan murheenkryyninä on suuri kiinteistömassa, jossa tikittää aikapommi. Seurakunta on jo myynyt Pyhämaan ja Uudenkaupungin pappilat, Santtion ja Kettelin seurakuntatuvat, yhden osakehuoneiston, Peurasaaren, maa-alueita sekä tontteja Kalannista ja puuta. Myynneistä seurakunta on saanut yhteensä 1 044 000 euroa.
Seurakunnan kiinteistöissä on yhä yli miljoonan euron korjausvelka ja ensi vuonna se ei juuri lyhene: vuodelle 2021 on varattu vain 12 600 euroa kiireellisiin korjauksiin. Tärkein niistä on Uudenkaupungin vanhan kirkon saarnastuolin kallistuman korjaus. Sen hintalappua on vaikea etukäteen tietää, mutta sille on varattu talousarvioon 5 000 euroa. Lisäksi Kalannin seurakuntakodin ikkunaremonttiin on varattu 4 200 euroa ja Haukharjan saunarakennuksen keittiöremonttiin 3 400 euroa.
Näiden lisäksi uusina investointeina talousarvioon on varattu seurakuntakotien avainhallintajärjestelmään 60 000 euroa ja Uuden kirkon kiinteään virtuaalikirkkojärjestelmään 15 000 euroa.
Seurakunta on asettanut työryhmän pohtimaan kiinteistöjen kohtaloa. Työryhmään kuuluvat valtuuston edustajina Petri Puukki ja Jouni Tuominen, kirkkoneuvoston edustajina Mika Sjöblom ja Lasse Virtanen sekä asiantuntijana arkkitehti Marko Kivistö.
Työryhmältä odotetaan esitystä, mitä kiinteistöille tulevina vuosina tehdään.