Uudessakaupungissa 15 vuoden aikana tehty geriatrian kehittämistyö palkittiin Lääkäriliiton laatupalkinnolla tammikuussa. Hankkeen aikana palvelujen painopiste siirtyi korjaavista ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Samalla vanhusten perusterveydenhuollon palvelujen ja sairaalahoidon tarve on vähentynyt merkittävästi.
Mallia on jo otettu ja otetaan laajemmin käyttöön koko Varhan alueella.
Laatupalkinnon perusteluissa kiiteltiin hankkeen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja sitä, että se tarttuu olennaiseen ja ajankohtaiseen perusterveydenhuollon haasteeseen.
Palkinnon vastaanotti kehitystyöstä vastannut Varhan geriatrian ylilääkäri Tarja Uusitalo Uudenkaupungin sote-keskuspalveluista.
Kehitystyö alkoi Uudessakaupungissa jo vuonna 2008 havainnosta, että Uusikaupunki on Suomen toiseksi nopeimmin ikääntyvä kaupunki. Palvelutarpeen kasvua haluttiin hillitä ehkäisemällä sairauksia ja ikääntyneiden toimintakyvyn laskua. Samalla haluttiin kehittää palveluita, jotka vastaavat ikääntyneiden tarpeita.
– Haluan tuoda esiin perustason työn merkitystä. Erikoissairaanhoidon resurssit eivät tule ikinä riittämään, jos perustasoa ei laiteta ensin kuntoon. Ennaltaehkäisyä ja varhaista reagointia tarvitaan. Suomessa fokus on mielestäni ollut liikaa rakenteissa sisältöjen sijaan. Vankat hartiat eivät riitä, vaan myös niille tulevaa taakkaa pitää keventää, Tarja Uusitalo taustoittaa.
Yli 75-vuotiaat tarvitsivat Uudessakaupungissa vuonna 2021 osastohoitoa 85 prosenttia vähemmän kuin 15 vuotta aiemmin.
Uudessakaupungissa vanhustyön pitkäaikaisosasto lakkautettiin ja sen tilalle perustettiin arviointi- ja kuntoutusosasto Kuunari sekä rinnalle samaa työtä ikääntyneiden kotona tekevä Kotikuunari. Kuunarissa toiminnan runkona on kuntoutujan kokonaisvaltainen arviointi mittareiden avulla, jotta toimintakyvyn laskun juurisyihin päästään kiinni.