Kyselyyn vastaajat olivat huolissaan muun muassa lähivesistöjen ekologisesta tilasta sekä luonnon monimuotoisuuden säilymisestä.
Arkisto / Jussi Arola
Asukaskyselyyn osallistui yhteensä 207 asukasta eri ikäryhmistä ja kaupunginosista.
Jenni Kylänpää
Uudenkaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelmaan liittyvään asukaskyselyyn osallistui yhteensä 207 asukasta eri ikäryhmistä ja kaupunginosista.
Kyselyyn vastanneista yli puolet oli melko tai erittäin huolestuneita Uudenkaupungin luonnon ja ympäristön tilasta. Esiin nousivat huoli Itämeren ja lähivesistöjen ekologisesta tilasta sekä luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Vastaajien keskuudessa koettiin, että välinpitämättömyys ympäristöasioita kohtaan on merkittävä este ilmasto- ja ympäristötoimien edistämiselle Uudessakaupungissa.
Avoimissa vastauksissa nousi esiin huoli siitä, että roskaaminen ja ihmisten yleinen piittaamattomuus heikentävät luonnon monimuotoisuutta ja lisäävät ympäristön kuormitusta. Lisäksi monien mielestä kaupungin päätöksenteossa ja strategiassa tulisi ottaa ympäristöasiat nykyistä laajemmin huomioon.
Kyselyn mukaan uusikaupunkilaiset ottavat itse aktiivisesti vastuuta ympäristöstä: suurin osa vastaajista kertoi korjaavansa ja kierrättävänsä silloin kun pystyy, sekä välttelevänsä hävikin syntymistä lajittelemalla jätteet ja viemällä ne keräykseen.
Monet harkitsevat ostostensa tarpeellisuutta ja suosivat lähituotteita ja -palveluita.
Monet kokevat haasteita kestävien valintojen toteuttamisessa. Haasteina mainittiin muun muassa. taloudelliset syyt ja totutut tavat, joista on vaikea päästä eroon, sekä arjen kiireet.
Vastaajat toivoivat ensisijaisesti kestävän liikkumisen mahdollisuuksien parantamista kaupungissa. Suurella osalla vastaajista oli tarve paremmille julkisen liikenteen yhteyksille sekä turvallisemmille kävely- ja pyöräilyreiteille, jotka tukisivat arjen kestävää liikkumista.
Kierrätyksen ja kiertotalouden parantaminen nähtiin tärkeänä osana kaupungin ilmastotoimia.
Useat vastaajat ilmaisivat huolta Itämeren ja Makeanvedenaltaan tilasta. Vesistöjen suojeluun toivottiin konkreettisia toimia, kuten kosteikkojen rakentamista ja suojavyöhykkeiden huomioimista valuma-alueilla. Vastaajat toivoivat myös, että kaupunki tekisi tiiviimpää yhteistyötä maanomistajien ja yhteisöjen kanssa luonnonalueiden suojelemiseksi.
Vastaajat toivoivat lisätietoa kaupungin omista ympäristötoimista sekä yhteisiä talkoita tai kampanjoita, joiden avulla voisi tavan kuntalainenkin kantaa kortensa kekoon.
Kyselyssä noin viidennes vastaajista suhtautui ilmasto- ja ympäristötoimiin kriittisesti tai kyseenalaistaen. Tämä ryhmä koki ilmastotoimet usein liiallisina ja painotti, että kaupungin taloudellisten resurssien käyttö tulisi olla harkittua ja tarkoin perusteltua ja ilmastotoimien pelättiin kasvattavan kustannuksia.
Lisäksi osa vastaajista ilmaisi epäilynsä siitä, kuinka merkittäviä vaikutuksia paikallisilla ympäristötoimilla voidaan saavuttaa.
Fakta
Ilmasto- ja ympäristöasioihin liittyvä asukaskysely oli avoinna 27.8.–13.9.
Kyselyn tavoitteena oli kerätä asukkaiden näkemyksiä kaupungin ilmasto- ja ympäristötoimien pohjaksi.
Uudenkaupungin kaupunki on laatimassa ilmasto-ohjelmaa, jossa huomioidaan myös ympäristön monimuotoisuuden ja kestävän kehityksen teemoja.
Ohjelman on tarkoitus valmstua kevään 2025 aikana.
Ilmasto- ja ympäristöohjelman laadintaan Uuteenkaupunkiin on saatu 100 prosentin rahoitus Ympäristöministeriöltä.
Hanketta koordinoi Ukipolis Oy.