Tyksissä valmistui viime viikolla pandemia-ajan 500 000. koronanäyte. Koronatestien ottaminen aloitettiin helmikuussa vuonna 2020 eli näytteitä on otettu nyt 21 kuukauden ajan.
Positiivisten näytteiden osuus on korkeampi kuin missään pandemian vaiheessa aiemmin, jopa yli 10 prosenttia kaikista näytteistä on positiivisia.
– Korkea positiivisuusprosentti johtuu osittain nykyisistä testauskriteereistä, jolloin näytteitä otetaan vähemmän niistä ryhmistä, joissa negatiivisten testitulosten osuus olisi suurempi, esimerkiksi kahdesti rokotetuista. Näytemäärät eivät enää ole yhtä suuret kuin alkusyksystä, mutta viime viikkoina on ollut useita yli sadan positiivisen tuloksen päiviä. Testien analysointi sitoo edelleen 5–7 henkilöä päivässä pelkästään meillä laboratoriossa. Lisäksi näytteenottoa ja jäljitystyötä tehdään kaikissa kunnissa, sanoo kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja Kaisu Rantakokko-Jalava Tyksistä.
Rantakokko-Jalavan mielestä testauksen lisääminen ei tätä pandemiaa ratkaise.
– Rokotukset estävät hyvin vakavaa koronatautia ja sairaalaan joutumista, mutta rokotetuillakin voi olla hyvin lieväoireisia tai oireettomia tartuntoja ja lyhyen aikaa suuriakin virusmääriä, hän sanoo.
Vaikka koronapassi olisikin käytössä, ihmisten kerääntyessä yhteen rokottamattomien riski saada tartunta on suuri, sillä toisin kuin rokotus, negatiivinen testitulos ei lainkaan suojaa heitä itseään. Monissa Euroopan maissa onkin jo menty käytäntöön, jossa koronapassi perustuu vain rokotuksen tai sairastetun infektion antamaan suojaan koronan vakavalta taudinmuodolta.
Rantakokko-Jalava haluaa muistuttaa, että olennaista on sairastaa kotona, jos on hengitystieinfektion oireita.
– Kotitestin tekeminen ennen kuin lähtee liikenteeseen voi rajatapauksissa olla hyvä apukeino rokotetuillekin. Testi tulee tehdä täsmälleen ohjeiden mukaan. Positiivinen kotitesti pitää aina varmistaa virallisella testillä. Negatiivinen tulos ei varmuudella sulje pois koronainfektiota, Rantakokko-Jalava sanoo.
Fakta
Lievissä hengitystieinfektion oireissa koronatestausta suositellaan:
Rokottamattomille tai vain yhden rokoteannoksen saaneille.
Ympärivuorokautisen hoivan piirissä asuville henkilöille.
Sote-työntekijät testataan mahdollisimman pian, kun oireet ilmaantuvat. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.
Ulkomailta tuleville henkilöille, sillä rajatestauskäytännöt jatkuvat entiseen tapaan. Ulkomailta tulevat henkilöt tarvitsevat 3–5 päivän kuluessa maahantulosta koronatestin ja tartuntatautilaki edellyttämänä heidän tulee käydä koronatestissä oireettomanakin.
Koronatestausta suositellaan myös viimeisellä kolmanneksella raskaana oleville, joilla on hengitystieoireita tai jotka ovat altistuneet koronalle, vaikka he olisivat saaneet kaksi koronarokotusta. Testiin hakeutuminen on tärkeää, jotta hoito saadaan käyntiin tukosriskin takia nopeasti, jos korona todetaan.
Alle 12-vuotiaita lapsia, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, näyte on perusteltua ottaa ainakin seuraavissa tapauksissa: altistus tartuntaan varmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä, lapsen perhepiirissä yli 16-vuotiailla, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan.