Sari Honkasalo
Turku–Uusikaupunki -radan sähköistystyöt ovat siinä vaiheessa, että maanantaina sähköt kytketään päälle. Viimeiset työ- ja lupavaiheet etenevät niin, että sähköjunaliikenteen on mahdollista aloittaa vielä tämän vuoden aikana.
Tasoristeyksiin on asennettu varoituskyltit, joissa kerrotaan, että ajojohtimiin kytketään 25 000 voltin jännite 19.7. klo 00.00.
– Onhan radalla kulkeminen muutoinkin kiellettyä ja ajoneuvojen korkeudet tien päällä säädeltyjä, mutta kyltit ovat varotoimenpide, jolla vielä halutaan muistuttaa että ihmiset huomioisivat asian, toteaa Väyläviraston projektipäällikkö Pekka Rautoja.
Rautoja huomauttaa, että vaikka radalla kaikki jo näyttääkin valmiilta, käyttöönotto vaatii vielä monia vaiheita. Seuraavaksi radalla alkaa mittaukset ja koestukset, jonka jälkeen tehdään myös koeajoja junalla, jotta nähdään että kaikki toimii turvallisesti.
– Niiden jälkeen meidän pitää vielä hakea Traficomilta radalle käyttöönottolupa. Sen käsittely menee syksyyn, mutta kyllä tämän vuoden puolella on kaupallisen liikenteen mahdollista alkaa.
Viimeisenä vaiheena hankkeessa on tehty tänä kesänä Uuteenkaupunkiin Hangonsaareen ennen Yaran tehdasaluetta kohtausraide, jossa sähköjunat pystyvät kohtaamaan. Se valmistui kesäkuun alussa.
Isompana työnä on vielä käynnissä radanvarren riskipuiden poisto. Pekka Rautoja arvioi työn kestävän loppukesän ja syksyn ajan.
– Puuston poisto päätettiin vielä viimeisenä työnä tehdä, sillä sitten kun sähkörata on käytössä, puiden kaatumiset aiheuttavat aina liikennehäiriöitä.
Radan varteen on myös rakennettu turva-aitoja joihinkin kohtiin.
– Sähkörataan liittyy turvaetäisyyksiä. Jos esimerkiksi kallioleikkaus nousee tietylle korkeudelle radasta, on rakennettava turva-aita, ettei kukaan vahingossakaan pääse kurkottelemaan lankoihin. Aidat ovat myös tiiviimpiä kuin sähköistämättömillä radoilla.
Vaikka kaikille pitäisi olla selvää, ettei radalle saa mennä leikkimään, radan sähköistyksestä järjestetään alueen kouluille infoja, koronatilanteesta riippuen joko paikan päällä tai videon kautta.
– Tämä on meillä ollut vanha perinne. Aina kun sähköistys jollekin rataosuudelle tulee, olemme kouluille siitä tiedottaneet. Turvallisuuden maksimointia yritetään tehdä tätäkin kautta, Rautoja toteaa.
Sähköradan jännite on aina päällä, myös silloin kun junaa ei ole näkyvissä.
– Sähköradan johtimien tai niitä kannattavien putkirakenteiden koskettaminen tai lähestyminen on aina hengenvaarallista. Myös rautatiealueella liikkuminen on vaarallista ja sakon uhalla kielletty, lukuun ottamatta matkustajalaitureita ja muita luvallisia kulkuteitä, Rautoja muistuttaa.
Autoilijoita ja tiellä liikkuvia nosturien kuljettajia pyydetään huomioimaan, että kuorma tai nosturin puomi ei sähköradan tasoristeyksessä ylitä tieliikenneasetuksen sallimaa korkeutta.
Juttua on päivitetty 16.7., lisätty viimeinen osio.
Fakta
Nykyisin Turun ja Uudenkaupungin välinen junaliikenne liikennöidään dieselvetureilla, koska sähköistetty rata loppuu Turun tavararatapihalle. Turun ratapihalla joudutaan vaihtamaan sähköveturi dieselveturiin, joka aiheuttaa vaarallisten aineiden kuljetusten osalta erillisen turvallisuus- ja ympäristöriskin.
Sähköistys pienentää kuljetuskustannuksia, kun veturinvaihto poistuu ja suurin osa tavaraliikenteestä voidaan liikennöidä suoraan määränpäähän sähköveturilla.
Rataosuuden pituus on noin 70 kilometriä. Sähköistyshanke sisälsi Mynämäen ratapihan molempien raiteiden ja Uudenkaupungin ratapihojen kahden eri raiteen sähköistykset sekä kohtausraiteen rakentamisen Hangonsaareen.
Hankkeen tavoitteena on saavuttaa liikennöintikustannussäästöjä kaikissa rataosuuden kuljetuksissa ja pienentää ammoniakkikuljetuksiin liittyvää turvallisuus- ja ympäristöriskiä Turun ratapihalla.
Rata vaatii lähivuosina myös perusparannuksen.
Lähde: Väylävirasto