Misteli talvilevossa.
Jouni Issakainen
Misteli (Viscum album) on elintavoiltaan kiinnostava, ainavihanta pensas, joka kasvaa puoliloisena puiden oksilla. Meillä sitä on löydetty vasta vuodesta 2016 lähtien, ja vain Varsinais-Suomesta.
Turun yliopiston luonnontieteellisen museon tutkijat Jouni Issakainen ja Kati Pihlaja ovat kartoittaneet lajia harrasteenaan nyt kuutisen vuotta. Työssä ovat yleisön havainnot olleet suureksi avuksi.
Misteliä löytyi Mietoisten ja Sauvon väliseltä rannikkoseudulta parista sadasta paikasta, yhteensä lähes 1500 pensasta. Levinneisyysalue Mietoisista Sauvoon on noin 60 kilometriä pitkä ja Rymättylän Aaslaluodon ja Turun lentokentän välillä noin 30 kilometriä leveä. Tutkimuksessa todettiin, että misteliä ei ole etsinnöistä huolimatta löydetty Maskun alueelta.
Useimmat pensaat lienevät levinneet lintujen mukana 2010-luvulla, tuntemattomasta paikallisesta emokasvustosta. Lisäksi ulkosaaristoon vaikuttaa tulleen niukkaa lintulevintää suoraan Virosta.
Lisäksi huomattiin, että tuntematon henkilö on viime vuosina levittänyt misteliä matalalla oleviin puiden oksiin, esimerkiksi markettien pihoille. Ihmiset ovat myös keränneet misteliä omaan käyttöönsä. Misteliä ei ole luokiteltu Suomessa rauhoitetuksi eikä häädettäväksi, mutta sen luvaton kylvö tai katkominen toisen maalla on laitonta.
Misteli leviää luontaisesti lintujen, etenkin rastaiden avulla. Ulostettu siemen liimautuu lehtipuun oksaan, itää ja alkaa imeä puusta vettä. Vaikutus isäntäpuulle on kuitenkin vähäinen. Misteli on pikemmin kiinnostava lisä lajistoomme kuin haittalaji. Mistelin leviämistä pohjoiseen rajoittaa taimen kylmänarkuus ensimmäisenä talvenaan.
Fakta
Päivitetyt tulokset on julkaistu Lutukka-nimisessä kasvitieteellisessä verkkojulkaisussa www.luomus.fi/fi/lutukka joulukuun lopussa.