Tarvaisten kivikoulu (taustalla) ja puukoulu ovat tällä hetkellä kokonaan pois käytöstä.
Sari Honkasalo
Lakkauttaminen tai uusi pienten lasten yksikkö
Sari Honkasalo
Mynämäessä Tarvaisten koulun ja päiväkodin tulevaisuutta pohtinut tilatyöryhmä on päätynyt esittämään kolmea vaihtoehtoa, joista nyt myös pyydetään kirjallisia kommentteja kuntalaisilta.
Kahdessa vaihtoehdossa opetus ja varhaiskasvatustoiminta lakkautetaan ja palvelut siirretään muihin yksiköihin, ja yhdessä vaihtoehdossa Tarvaisten koulun alueelle rakennetaan uusi yksikkö niin sanottuna pienten lasten yksikönä eli 1–2 -luokille, esiopetukselle sekä varhaiskasvatukselle.
Kannanottopyyntö ja tilatyöryhmän laatima ennakkovaikutusten arviointi löytyvät kunnan nettisivulta. Kannanottojen jättämiselle on aikaa helmikuun puoleen väliin asti. Niitä tarkastellaan tilatyöryhmässä ja ne saatetaan päättäjien tiedoksi.
– Olemme lähettäneet molemmat dokumentit vielä erikseen Wilman kautta Tarvaisten koulun ja päiväkodin huoltajille, oppilaille ja henkilöstölle. Olemme pyytäneet kannanottoja asiassa myös nuorten vaikuttajaryhmältä, lapsi-, vammais- ja vanhusneuvostoilta sekä Tarvaisten ja Karjalan koulujen oppilaskunnilta, kertoo kasvatus- ja sivistysjohtaja Susan Porkka.
Työryhmässä on arvioitu sekä eri vaihtoehtojen vaikutuksia lasten palveluihin että toimenpiteitä kylän toimintojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Keskusteluissa on tuotu esille myös yksityisen palveluntarjoajan mahdollisuutta rakentaa ja järjestää varhaiskasvatus alueella sen sijaan, että kunta järjestäisi palvelun. Tämän toteutuminen riippuu kuitenkin yksityisten palveluntarjoajien omista päätöksistä, onko alueella olemassa yritystoiminnalle riittävää palvelutarvetta.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa Tarvaisten koulu ja varhaistoiminta lakkautetaan ja Tarvaisten koulun oppilaaksiottoalueeksi tulee Karjalan koulu. Varhaiskasvatus ja esiopetus järjestetään osana muiden yksiköiden toimintaa.
Ennakkovaikutusten arvioinnissa todetaan, että tässä vaihtoehdossa koulumatkat sekä koulupäivät pitenevät verrattuna elokuun 2020 tilanteeseen. Koulumatkojen keskiarvo on 11,2 kilometriä ja kaikki oppilaat ovat koulukuljetuksessa.
Luokat ovat sopivan kokoisia ja mahdollistavat monipuolisia opetusratkaisuja. Suuremmat ryhmät tarjoavat enemmän kavereita ja saman perheen alakouluikäiset lapset ovat samassa koulussa. Karjalan koulun tilat ovat hyvät ja mahdollistavat monipuolisia pedagogisia ratkaisuja. Karjalan koulun täyttöaste on tässä vaihtoehdossa lähivuosina noin 80 prosenttia.
1-vaihtoehdon säästöksi on laskettu opetuksesta noin 45–90 000 euroa verrattuna vuoden 2021 tasoon sekä tekniseltä puolelta noin 30 000 euron säästö sekä tulona mahdollinen kiinteistön myyntitulo. Myytäväksi tulisi kivikoulu, puukoulu sekä noin puolet tontista.
Toteuttamisen ajaksi on arvioitu elokuu 2022.
Myös toisessa toisessa vaihtoehdossa Tarvaisten koulu ja varhaistoiminta lakkautetaan, mutta tässä oppilaiden lähikoulu määräytyy koulumatkan pituuden perusteella. Lähikoulu on Lauri, jos matkaa sinne on alle viisi kilometriä, muutoin Karjala. Varhaiskasvatus ja esiopetus järjestetään osana muiden yksiköiden toimintaa.
Suurin osa oppilaista on koulukuljetuksessa, ja matkat ja koulupäivät pitenevät, mutta suhteessa vähemmän kuin vaihtoehdossa 1. Koulumatkan keskimääräinen pituus lukuvuonna 2022–23 on Laurin kouluun 6,7 kilometriä ja Karjalaan 7,7.
Sekä Karjalan että Laurin tilat mahdollistavat monimuotoisia pedagogisia ratkaisuja. Laurin koulun luokkakoot suurenevat. Karjalan koulun täyttöasteeksi on lähivuosina arvioitu 67 prosenttia.
Suuremmat ryhmät tarjoavat enemmän kavereita ja saman perheen alakouluikäiset lapset ovat samassa koulussa. Tarvaisten alueen lapset käyvät tässä vaihtoehdossa eri kouluja, jolla voi olla vaikutusta kaverisuhteisiin.
Sekä vaihtoehto 1 että 2 vähentävät yhden kouluhallinnon, ja henkilöstö sijoitetaan muihin yksiköihin tarpeen mukaan. 1-vaihtoehdossa arvioidaan tulevaisuudessa lakkautettavan 1–2 opettajanvirkaa, 2-vaihtoehdossa yksi virka.
Kumpikin vaihtoehto kaventaa Tarvaisten kyläläisten toimintamahdollisuuksia. Ratkaisuksi ehdotetaan, että koulun tontista lohkaistaan alue, jossa on leikkikenttä, jäämahdollisuus sekä kokoustila yhdistystoiminnalle palotallissa. Varsinaista sisäliikuntatilaa ei pystytä osoittamaan.
2-vaihtoehdon säästöksi on arvioitu opetuksesta 45 000 euroa ja teknisen osaston osalta sama kuin vaihtoehdossa 1.
Myös tässä vaihtoehdossa toteuttamisaikatauluksi on arvioitu elokuu 2022.
Kolmannessa vaihtoehdossa Tarvaisten koululle rakennetaan pienten lasten koulu ja varhaiskasvatusyksikkö. Tuolloin 1.–2 -luokkalaiset opiskelevat Tarvaisissa, ja myös varhaiskasvatus ja esiopetus järjestetään Tarvaisissa. 3–6 -luokkalaisten koulu määräytyy joko vaihtoehdon 1 tai 2 mukaisesti.
Tarvaisissa käyvien oppilaiden koulumatka on keskimäärin 3,4 kilometriä ja kuljetusten tarve sama kuin oli 2020.
1–2 -luokkalaisten oppilasmäärä on pieni, ennusteen mukaan vuosina 2022–2028 enimmillään 13 ja vähimmillään 2.
Riski jäädä yksin kasvaa, mutta toimivassa ryhmädynamiikassa ryhmä voi olla tiivis ja turvallinen. Osa opetuksesta, kuten liikunta ja ryhmätyöt, voi olla haasteellista toteuttaa.
Opetuksen henkilökohtainen eriyttäminen on helppoa pienessä ryhmässä. Arvioinnissa kysytään kuitenkin, tukeeko pieni ryhmäkoko sosiaalisten taitojen ja erilaisissa ryhmissä toimimisen kehittymistä.
Koulu olisi niin sanottu yhden opettajan koulu, jossa on turvallisuusriski.
Karjalan koulun täyttöasteeksi on tässä vaihtoehdossa arvioitu lähivuosina 47 prosenttia.
Tarvaisten 21-paikkaisen päiväkodin lasten määräksi on arvioitu 18 vuonna 2023, seuraavana vuonna mahdollisesti 11.
Kolmas vaihtoehto parantaa kyläläisten toimintamahdollisuuksia uusien tilojen iltakäyttömahdollisuuksien myötä.
Uudet tilat vaativat noin 1,5 miljoonan eeuron investoinnin, joka kasvattaa kunnan lainamäärää. Vuosikustannukseen vaikuttaa 50 000 euron vuosipoisto, ja kiinteistön käyttökustannukset kasvavat nykyiseen nähden noin 30 000 euroa.
Vanhojen tilojen purkukustannuksiksi on arvioitu 100 000 euroa, ja korjauskustannukset huomattavasti suuremmaksi. Jos tilat jätetään, ylläpitokustannukset ovat vuodessa 50 000 euroa.
Uuden pienten lasken koulun mahdolliseksi valmistumisajaksi on arvioitu elokuuta 2024.
Fakta
Tarvaisten koulun luokat 1-4 ovat olleet sisäilma-asioista johtuen väistötiloissa Karjalan koulussa tammikuusta 2021 alkaen. 5-6-luokkalaiset opiskelevat Laurin koulussa. Varhaiskasvatus- ja esiopetustoiminta on järjestetty Vaahteramäen päiväkodin yhteydessä elokuusta 2021 alkaen.
Kasvatus- ja sivistyslautakunta perusti lokakuussa Tarvaisten tilatyöryhmän, jonka tehtävänä on kartoittaa eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia tulevan päätöksenteon tueksi.
Työryhmään kuuluvat Anna-Liisa Hyrsky-Heikkilä (pj), Kai Keppola, Kimmo Karkoinen, Jouko Suominen, Veronika Markkanen, Anita Karppinen, Petri Halminen, Markus Salin sekä tekninen johtaja Vesa-Matti Eura ja kasvatus- ja sivistysjohtaja Susan Porkka. Työryhmä on kokoontunut 14.1. ja 21.1.2022.
Kannanotot on toimitettava 15.2.2022 klo 15.00 mennessä joko sähköpostitse kunta@mynamaki.fi tai postitse Mynämäen kunta, Vehmaantie 111, 23100 Mynämäki.