Mietoisten VPK vieraili perjantaina muun muassa Vaahteramäen päiväkodilla.
Vesa Haloila
Vesa Haloila
Vilkutuksia. Iloisia ilmeitä. Ihmettelyä.
Siinä tunnelmia kun punaiset paloautot kaartavat päiväkodin pihalle sinivilkut vilkkuen. Oli sovittu esittelykäynti lapsille. Ja vähän myös hoitajille…
Osa lapsista on vielä kovin pieniä, osa jo esikouluikäisiä, mutta yhtä kaikki, mielenkiinto paloautoja ja palomiehiä kohtaan oli yhtä vankkumatonta.
Lasten esittämät, välillä vaikeatkin kysymykset, saivat vanhemmankin sammutusmiehen miettimään tarkemmin, että mihinkäs tuota laitetta käytettiinkään. Ja kertomaan se sitten lasten kielellä. Sillä eihän pieni lapsi tarvitse mihinkään tarkempaa tietoa defibrilaattorista, vaan hänelle tässä kohtaa riittää se, että sitä kutsutaan vaikka starttimoottoriksi.
Tänä vuonna ei Mynämäessä ollut varsinaisia 112-päivään liittyviä tapahtumia, joten valistustoimintaan liittyen Mietoisten VPK:n kahdeksan hälytysosaston sopimuspelastajaa kävi kolmessa Mynämäen päiväkodissa Pyheellä, Norlandiassa ja Vaahteramäessä esittelemässä paloautoja ja toimintaa.
Osa vapaapäivän päivätyöstä ottaen, yksi eläkeläinen, pari yrittäjää. Vapaaehtoisia tekemässä sitä mistä pitävät. Ja työtä, jolla on tarkoitus.
Varsinais-Suomen alueella toimii yhteensä 67 pelastuslaitoksen kanssa sopimussuhteessa olevaa palokuntaa, eli sopimuspalokuntaa. Nämä vapaaehtoiset palokunnat tekevät tiivistä yhteistyötä vakituisen pelastustoimen kanssa ja ovat osa hälytysjärjestelmää.
Ne osallistuvat alueen pelastustoimen kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti sammutus- ja pelastustoimintaan, sekä onnettomuuksien ehkäisyn ja valistuksen tehtäviin. Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustehtävistä noin 90 prosentin alueella maamme pinta-alasta.
Mietoisissa toimii yksi näistä sopimuspalokunnista. Yksi Mynämäen kunnan alueen kolmesta Mynämäen keskustan ja Karjalan lisäksi.
Mietoisten VPK on kohta 90-vuotias yhdistys, joka on erittäin aktiivinen toimija alueella. Yhdistyksessä toimii hälytysosasto, nuoriso-osasto, naisosasto ja veteraaniosasto.
Hälytysosaston listoilla on kolmisenkymmentä aktiivia, jotka toimivat palokunnan eri toiminnoissa. Osa aktiivisia hälytyksissä ja harjoituksissa kävijöitä, osa talkootyössä tai varainhankinnassa viihtyviä.
Palokunta voi olla alueellaan erittäin merkittävä toimija, kuten Mietoisissa. Harrastuksena palokunta useasti vie mukanaan koko perheen, koko elämänkaaren alueella.
Hälytyksiä Mietoisissa vuonna 2022 oli kuutisenkymmentä, eli noin yksi viikossa, mutta tunteja tuli sitäkin enemmän. Hälytystunteja noin 800 ja harjoitustunteja noin 1800, mutta palokuntaan muuten liittyviä harrastustunteja lisäksi peräti yli 3500.
Tämä kuntatasollakin kunnioitettava tuntimäärä koostui erilaisista toiminnoista, kuten varainhankinnoista, palavereista, koulutuksista tai vaikka varusteiden huolloista.
– Palokuntamme aktiivisuus ”kylillä” ja tapahtumissa, sekä esimerkiksi some-näkyvyys, on helpottanut meidän uusien hälytysosastolaisten rekrytointia, kun olemme kiinnostavaa toimintaa ja porukkaa, kertoo VPK:n päällikkö Jukka Marttila.
– Meille on syntynyt ns. positiivinen ongelma, kun viikkoharjoituksissa on jo niin paljon porukkaa, että on vaikeuksia mahtua autoihin, kun siirrytään harjoituspaikoille. Viime harjoituksissakin oli peräti 24 henkeä, joista kaksi oli ihan uusia, jatkaa Marttila.
Palokunnan hälytystoiminnassa mukana olevat koulutetaan tiettyjen kriteerien mukaisesti, jotta toiminta on turvallista ja tarkoituksenmukaista. Vaikka toiminta ja osallistuminen on vapaaehtoista, mukaan sitoutuvilla tuo se kuitenkin tietyt velvollisuudet kouluttautumisen, rutiinien sekä varusteiden osalta.
– Voidaan sanoa, että palokunnan toiminta sopii lähes kaikille, sillä hommia löytyy varmasti jokaiselle. Ei tarvitse olla huippukuntoinen tai tohtoritason tutkija, vaan auttamishalulla, maalaisjärjellä ja hurtilla huumorilla pääsee jo pitkälle. Me koulutetaan loput, totesi Marttila.