JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sokerijuurikkaan hinnoittelu muuttuu ensi vuonna.

Sokerijuurikkaan hinnoittelu muuttuu ensi vuonna.

Arkisto / Harri Suomalainen

Uutiset
15.10.2024 10.55

Sokeri­juu­rikkaan hinnoittelu muuttuu

Suc­rok­sen ja Maa- ja met­sä­ta­lous­tuot­ta­jain Kes­kus­lii­ton (MTK) ja Svens­ka Lantb­ruksp­ro­du­cen­ter­nas Cent­ral­för­bun­din (SLC) so­ke­ri­juu­rik­kaan neu­vot­te­lu­ryh­män neu­vot­te­lut en­si vuo­den toi­mi­a­la­so­pi­muk­ses­ta ovat val­mis­tu­neet. So­ke­ri­juu­rik­kaan hin­nan­muo­dos­tus muut­tuu en­si vuo­del­le.

Vuon­na 2025 kaik­ki vil­je­ly­so­pi­muk­set nou­dat­ta­vat yk­si­vuo­tis­ta muut­tu­va­hin­tais­ta so­pi­mus­mal­lia. So­pi­muk­ses­sa ta­kuu­hin­ta on 35 eu­roa puh­taal­ta juu­ri­kas­ton­nil­ta. Li­sä­hin­ta on si­dot­tu Suc­ros Grou­pin lii­ke­tu­lok­seen eli EBIT:iin ti­li­kau­del­ta 2025/2026. Jo­kais­ta lii­ke­tu­lok­sen mil­joo­naa eu­roa koh­ti myös juu­rik­kaan hin­ta nou­see noin 0,68 eu­roa ton­nil­ta.

– Haas­ta­van so­ke­ri­mark­ki­na­ti­lan­teen edes­sä ha­lu­am­me taa­ta vil­je­li­jöil­le ta­kuu­hin­nan ja li­säk­si ja­kaa mah­dol­li­ses­ti saa­vu­tet­ta­vat li­sä­tuo­tot suo­raan vil­je­li­jöi­den kans­sa, ku­vaa maa­ta­lous­joh­ta­ja Fan­ni Hei­no­nen Suc­rok­sel­ta.

Ti­la­hin­ta, joka kat­taa puh­tai­den juu­rik­kai­den rah­din Sä­ky­län teh­taal­le 160 ki­lo­met­riin as­ti, säi­lyy vuo­den 2024 ta­sol­la. Myös laa­tu­hin­noit­te­lu py­syy en­nal­laan ai­em­mas­sa hy­väs­tä laa­dus­ta pal­kit­se­vas­sa mal­lis­sa.

– So­pi­mus­vil­je­li­jöi­dem­me tuot­ta­ma juu­ri­kas­raa­ka-ai­ne on meil­le en­si­si­jai­sen tär­ke­ää, ja pit­kä­jän­tei­se­nä tar­koi­tuk­se­nam­me on li­sä­tä so­ke­rin­tuo­tan­toa Sä­ky­län teh­taal­la, Hei­no­nen ker­too.

Suc­ros vas­taa so­ke­ri­juu­rik­kaan vil­je­lyt­tä­mi­ses­tä ja so­ke­ri­juu­rik­kaan ja­los­ta­mi­ses­ta so­ke­rik­si Sä­ky­län juu­ri­kas­so­ke­ri­teh­taal­la. Yri­tys ja­los­taa noin 500 mil­joo­naa ki­loa so­ke­ri­juu­ri­kas­ta vuo­sit­tain. Suc­ros on osa Nord­zuc­ker-kon­ser­nia.

– Juu­rik­kaan vil­je­ly­a­laan on saa­tu vii­me vuo­si­na toi­vot­tua kas­vua, ja ha­lu­am­me jat­kaa kas­vua edel­leen, to­te­aa MTK:n so­ke­ri­juu­rik­kaan neu­vot­te­lu­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Juha Wikst­röm.

Suc­rok­sen, MTK:n ja SLC:n yh­tei­se­nä ta­voit­tee­na on, et­tä ny­kyi­set vil­je­li­jät jat­ka­vat vil­je­lyä ja li­säk­si myös uu­sia vil­je­li­jöi­tä saa­daan mu­kaan so­ke­ri­juu­ri­ka­syh­tei­söön. Vuo­si­na 2023 ja 2024 uu­sia so­pi­mus­vil­je­li­jöi­tä on saa­tu mu­kaan yh­teen­sä 270.

– Juu­ri­kas on vil­je­ly­kas­vi­na osoit­ta­nut pär­jää­vän­sä hy­vin haas­ta­vien­kin kas­vu­kau­sien olo­suh­teis­sa, mikä tu­kee myös ti­lan ris­kin­hal­lin­taa, Wikst­röm muis­tut­taa.

Näköislehdet

Kysely