Sokerijuurikkaan hinnoittelu muuttuu ensi vuonna.
Arkisto / Harri Suomalainen
Sucroksen ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) ja Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbundin (SLC) sokerijuurikkaan neuvotteluryhmän neuvottelut ensi vuoden toimialasopimuksesta ovat valmistuneet. Sokerijuurikkaan hinnanmuodostus muuttuu ensi vuodelle.
Vuonna 2025 kaikki viljelysopimukset noudattavat yksivuotista muuttuvahintaista sopimusmallia. Sopimuksessa takuuhinta on 35 euroa puhtaalta juurikastonnilta. Lisähinta on sidottu Sucros Groupin liiketulokseen eli EBIT:iin tilikaudelta 2025/2026. Jokaista liiketuloksen miljoonaa euroa kohti myös juurikkaan hinta nousee noin 0,68 euroa tonnilta.
– Haastavan sokerimarkkinatilanteen edessä haluamme taata viljelijöille takuuhinnan ja lisäksi jakaa mahdollisesti saavutettavat lisätuotot suoraan viljelijöiden kanssa, kuvaa maatalousjohtaja Fanni Heinonen Sucrokselta.
Tilahinta, joka kattaa puhtaiden juurikkaiden rahdin Säkylän tehtaalle 160 kilometriin asti, säilyy vuoden 2024 tasolla. Myös laatuhinnoittelu pysyy ennallaan aiemmassa hyvästä laadusta palkitsevassa mallissa.
– Sopimusviljelijöidemme tuottama juurikasraaka-aine on meille ensisijaisen tärkeää, ja pitkäjänteisenä tarkoituksenamme on lisätä sokerintuotantoa Säkylän tehtaalla, Heinonen kertoo.
Sucros vastaa sokerijuurikkaan viljelyttämisestä ja sokerijuurikkaan jalostamisesta sokeriksi Säkylän juurikassokeritehtaalla. Yritys jalostaa noin 500 miljoonaa kiloa sokerijuurikasta vuosittain. Sucros on osa Nordzucker-konsernia.
– Juurikkaan viljelyalaan on saatu viime vuosina toivottua kasvua, ja haluamme jatkaa kasvua edelleen, toteaa MTK:n sokerijuurikkaan neuvotteluryhmän puheenjohtaja Juha Wikström.
Sucroksen, MTK:n ja SLC:n yhteisenä tavoitteena on, että nykyiset viljelijät jatkavat viljelyä ja lisäksi myös uusia viljelijöitä saadaan mukaan sokerijuurikasyhteisöön. Vuosina 2023 ja 2024 uusia sopimusviljelijöitä on saatu mukaan yhteensä 270.
– Juurikas on viljelykasvina osoittanut pärjäävänsä hyvin haastavienkin kasvukausien olosuhteissa, mikä tukee myös tilan riskinhallintaa, Wikström muistuttaa.