JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Varsinais-Suomen ilmasto-olosuhteet tarjoavat rypsille ja rapsille hyvät edellytykset.

Varsinais-Suomen ilmasto-olosuhteet tarjoavat rypsille ja rapsille hyvät edellytykset.

Janica Vilen

Uutiset
13.10.2024 17.40

Rypsin ja rapsin viljelyä pyritään lisäämään ja tehostamaan

Suo­ma­lai­nen elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suus on toi­vo­nut jo pit­kään li­sää ko­ti­mais­ta ryp­siä ja rap­sia mark­ki­noil­le. Ky­syn­tää riit­täi­si, vaik­ka tuo­tan­to kol­min­ker­tais­tui­si ny­kyi­ses­tä.

Py­hä­jär­vi-ins­ti­tuut­ti on aloit­ta­nut ke­hit­tä­mis­hank­keen ryp­sin ja rap­sin vil­je­ly­var­muu­den ja -mää­rän li­sää­mi­sek­si. Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus on myön­tä­nyt hank­keel­le EU:n maa­seu­tu­ra­hoi­tus­ta. Hank­keen ko­ko­nais­ra­hoi­tus on 567 000 eu­roa, jos­ta tuen osuus on 80 pro­sent­tia. Yk­si­tyi­nen ra­hoi­tus on saa­tu alan eri toi­mi­joil­ta.

Öl­jy­kas­vien oma­va­rai­suus vaih­te­lee 20–30 pro­sen­tin vä­lil­lä, jo­ten täl­lä het­kel­lä suu­rin osa raa­ka-ai­neis­ta tuo­daan ul­ko­mail­ta.

Han­ket­ta to­teu­te­taan vii­den maa­kun­nan alu­eel­la: Var­si­nais-Suo­mes­sa, Uu­del­la­maal­la ja Ete­lä-Poh­jan­maal­la, jois­sa ryp­sin ja rap­sin tuo­tan­toa on jo pal­jon, sekä Kes­ki-Suo­mes­sa ja Ete­lä-Sa­vos­sa, jois­sa tuo­tan­nol­le oli­si po­ten­ti­aa­lia.

Suu­rin osa Suo­men ryp­sis­tä ja rap­sis­ta kas­vaa Var­si­nais-Suo­mes­sa. Suo­men ko­ko­nais­kor­juu­a­la on noin 40 000 heh­taa­ria, jos­ta Var­si­nais-Suo­mes­sa on lä­hes 10 000 heh­taa­ria.

Ryp­si on yleen­sä hie­man hel­pom­pi vil­jel­tä­vä ja se tal­veh­tii pa­rem­min. Rap­si on hie­man vaa­ti­vam­pi, mut­ta sa­to­po­ten­ti­aa­li on suu­rem­pi, jos vil­je­ly on­nis­tuu. Mo­lem­pia käy­te­tään sa­mal­la ta­val­la.

Han­ket­ta koor­di­noi­va Py­hä­jär­vi-ins­ti­tuu­tin ke­hit­tä­mis­pääl­lik­kö Sau­li Jaak­ko­la kek­sii heti mon­ta syy­tä, mik­si uu­sien vil­je­li­jöi­den kan­nat­tai­si ot­taa ryp­si tai rap­si vil­je­ly­kier­toon.

– Ta­lous on pa­ras hou­ku­tin. Jos ryp­si tai rap­si on­nis­tuu edes kes­kin­ker­tai­ses­ti, niin se on kan­nat­ta­vam­paa kuin vil­jan vil­je­ly. Li­säk­si se on hyvä esi­kas­vi, joka mo­ni­puo­lis­taa vil­je­ly­kier­toa. Vil­ja­ti­loil­la sen kans­sa pär­jää sa­mal­la ka­lus­tol­la. Li­säk­si se on kuk­ki­va kas­vi, joka li­sää luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta ja re­si­liens­siä, mikä on ai­na myös vil­je­li­jän etu.

Täl­lä het­kel­lä vil­je­li­jöi­tä mie­ti­tyt­tää aloit­ta­mi­ses­sa kui­ten­kin vil­je­lyn haas­ta­vuus.

– Suu­rim­mat haas­teet ovat kas­vin­suo­je­lu ja osaa­mi­sen puu­te. Tie­toa ja rat­kai­su­ja on jo pal­jon ja nii­tä py­ri­tään täs­sä hank­kees­sa ja­ka­maan eteen­päin. Li­säk­si hank­kees­sa tuo­te­taan uut­ta tie­toa esi­mer­kik­si eri­lais­ten ti­la­ko­kei­den avul­la.

So­me­rol­la ko­keil­tiin tänä ke­sä­nä 10 heh­taa­ril­la syys­ryp­sin kyl­vä­mis­tä suo­ja­vil­jaan, eli oh­ran ri­vi­vä­lei­hin. Nyt oh­ra on pui­tu ja ko­kei­lu vai­kut­taa täl­lä het­kel­lä on­nis­tu­neel­ta.

– Oh­ra­sa­to oli hyvä ja ryp­sin tai­met sel­vi­si­vät oh­ran puin­nis­ta hie­nos­ti. Nyt odo­te­taan, mi­ten se tal­veh­tii ja en­si vuon­na sit­ten saa­daan lo­pul­li­set tu­lok­set, ker­too Jaak­ko­la.

Yleen­sä syys­ryp­si pi­täi­si kyl­vää jo sil­loin, kun pel­to­ja ei ole vie­lä kor­jat­tu.

Pai­mi­os­sa ko­keil­laan syys- ja ke­vät­rap­sin kyl­vä­mis­tä yh­del­lä ker­taa, ja Ete­lä-Poh­jan­maal­la on sel­vi­tet­ty lan­noi­tuk­sen ja sa­don­kor­juun ajan­koh­dan vai­ku­tus­ta kas­vien öl­jy­pi­toi­suu­teen.

Ryp­si ja rap­si -han­ke kes­tää vuo­den 2026 lop­puun. Hank­keen osa­to­teut­ta­jia ovat Ny­lands Svens­ka Lantb­ruks­säl­ls­kap ja Pro Ag­ria Kes­kus­ten­liit­to.

Näköislehdet

Kysely