Livonsaaren kylämarkkinapäivää vietetään perinteiseen tapaan lauantaina 15.6. kello 10–14 Livonsaaren seurantalolla ja pihassa (Velkuantie 987). Torilla on tarjolla alkukesän tuoreita paikallisia viljelystuotteita sekä muuta hankittavaa, lapsille viihdykettä, valmista suuhunpantavaa mutta myös asiaohjelmaa.
Tänä vuonna asiaohjelma keskittyy järviruokoon. Livonsaari sijaitsee Saaristomerellä matalavetisen Mynälahden suulla, jossa rannoilla kasvaa paljon järviruokoa. Saaristomeren veden laatu on heikko ja tavoitteena on sen parantaminen.
Asiaan on Livonsaaressa tartuttu ja parin vuoden ajan on tehty yhteistyötä Turun Ammattikorkeakoulun kanssa Ruokoprojektissa, jossa on kehitelty korjuutapoja sekä käyttökohteita ruo’olle.
Kylämarkkinoilla on esillä erilaisia järviruo’on hyötykäytön tapoja. Tarjolla on ostettavaksi ruo’osta tehtyjä tuotteita. Työnäytöksenä tehdään Livonsaaren ruo’osta kaislamattoa, mitä myös yleisö pääsee kokeilemaan.
Seurantalon pihalla ja salissa pitävät ruokoasiantuntijat lyhyet tietoiskut omista kokemuksistaan sekä kertovat vireillä olevista hankkeista Saaristomeren alueella. Samassa yhteydessä on mahdollisuus keskustella heidän kanssaan.
Ruokoprojektin tavoitteena on ruokoa korjaamalla poistaa merestä ravinteita, lisätä veden virtausta ja avata näkymää mökkirannoille sekä saada ruoko kaikkine osineen hyötykäyttöön.
Livonsaaren kyläyhdistyksen puolesta vastuuhenkilönä on Virve Myllymäki ja Turun AMK:n vesi- ja ympäristötekniikasta projektipäällikkö on Noora Norokytö.
Tähän mennessä ruo’on korjuun pilottialueet ovat olleet saareen johtavan sillan kohdalla Vangenraumassa sekä sen itä- ja länsipuolella.
– Asiassa on lähdetty kirjaimellisesti aivan alusta. Erilaisia korjuutapoja on kokeiltu sirpistä alkaen. Muutama vedessä sekä maalla talvella toimiva laitekin on kokeiltu, toteaa livonsaarelaisten puolesta Virve Myllymäki.
Rannoilla kasvava järviruoko olisi raaka-aine moneen teollisuudenkin tarpeeseen, kun korjuu- ja jalostusprosessit saadaan tehokkaiksi. Niitä kehitellään useammassakin Turun Ammattikorkeakoulun projektissa.
– Tavoitteenamme on edistää ravinteiden poistoon rannikkovesistä johtavia prosesseja. Ruo’on poisto lisää myös mahdollisuuksia rantaniittyjen kanssa kadonneen linnuston paluulle. Mynälahti ja Livonsaari on seutu, jolla olemme aktiivisesti mukana paikallisten toimijoiden kanssa useampivuotisissa projekteissa, vahvistaa Norokytö.