Leader Ravakan kautta maaseuturahaston yritystukia saaneet yritykset ovat Leader-tuen avulla pystyneet lisäämään palveluita ja tuotteita sekä parantamaan näiden laatua ja tehostamaan toimintaansa. Tämä selviää Ravakan tekemästä arvioinnista.
Ravakka on arvioinut Leader-tukien vaikutuksia ja kerännyt kokemuksia tukihausta haastattelemalla alkuohjelmakaudella tukea saaneita yrityksiä ja yhdistyksiä. Loppuvuodesta 2020 Ravakka haastatteli Leader-yritystukea saaneita yrittäjiä, joiden hankkeet ovat jo päättyneet. Haastatteluun tavoitettiin 19 yritystä 22 yrityksestä.
Kaikki haastatellut kertoivat Leader-tuen tuoneen positiivisia vaikutuksia yritystoimintaan. Yhtä lukuun ottamatta kaikki myös kokivat, että voisivat hakea Leader-tukea uudelleen. Muutamalla haastatellulla yrityksellä on jo uusi hanke menossa.
Yrityksistä 13 kertoi, että hankkeen myötä onnistuttiin luomaan uusia palveluita ja tuotteita. Toiminnan monipuolistumisen lisäksi yritykset mainitsivat muun muassa palveluiden laadun parantumisen, tehokkuuden ja asiakaslähtöisyyden kehittämisen. Kolme yritystä kertoi palkanneensa lisää työntekijöitä hankkeen jälkeen. Osassa yrityksistä alihankkijoiden määrä oli kasvanut.
Haastateltujen yritysten joukossa oli muun muassa konepajoja, kuntosaleja, maatiloja sekä elintarvikealan ja rakennusalan yrityksiä. Moni yritys toimii suurten teollisuusyritysten alihankkijoina. Useampi haastatelluista yrityksistä oli aloittava yritys hakiessaan Leader-tukea.
Maaseuturahaston yritystukien tavoitteena on taata monipuolinen yritystoiminta maaseudulla. Elinvoimainen maaseutu auttaa varmistamaan kotimaisen ruuantuotannon säilymistä.
– Maaseudulla on paljon mahdollisuuksia monipuoliseen yrittämiseen. Tuet vähentävät eriarvoisuutta. Investointituet ovat erityisen tärkeitä aloittaville yrittäjille, jotta toimitilat saadaan kuntoon ja konekanta toimivaksi. Usein tukihakemusta perustellaan sillä, että saadaan tehokkaammat ja turvallisemmat koneet käyttöön heti toiminnan alussa, Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio sanoo.
Haastatellut yritykset kokivat tukihaun vievän aikaa ja vaativan työtä, mutta olivat tyytyväisiä Ravakan neuvontaan ja apuun hankeprosessin aikana.
– Hakemuksen liitteeksi tarvitaan esimerkiksi liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma. Niiden tekemiseen pitää varata aikaa, mutta ne auttavat myös yrittäjää hahmottamaan, mihin suuntaan omaa yritystoimintaa kannattaa kehittää. Tukihakemusprosessi on hyödyllinen yritystoiminnan kehittymisen kannalta.