Toisen puolesta asiointi terveyspalveluissa voi tulla ajankohtaiseksi, kun henkilö ei enää itse kykene hoitamaan asioitaan. Puolesta-asiointiin oikeuttaa huoltajuus, edunvalvontapäätös tai valtakirja. Valtuutusta varten Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella (U-sote) otetaan toukokuun alusta käyttöön lomake, joka tulee pakolliseksi syyskuun alusta alkaen. Varmennetulla valtuutuksella huolehditaan asiakkaiden ja potilaiden tietosuojasta.
Täysi-ikäinen henkilö, joka on oikeustoimikelpoinen, päättää itse, haluaako hän jonkun muun hoitavan asioitaan. Siksi toinen henkilö, yritys tai muu yhteisö voi asioida täysi-ikäisen puolesta terveyspalveluissa annetulla asiointivaltuudella. Valtakirjan toimittaa valtuuttaja henkilökohtaisesti tai valtuutettu siihen U-soten toimipisteeseen, jossa normaalisti asioi. Valtuutetun henkilön toimittamassa valtakirjassa tulee olla kahden täysi-ikäisen todistajan allekirjoitukset.
Valtakirjan toimittamisen ja toisen puolesta-asioinnin yhteydessä tarkastetaan aina henkilöllisyys kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta tai ajokortista. Kela-kortti ei siihen käy.
Jos asiakas on muistamaton, kehitysvammainen tai muulla tapaa kykenemätön ymmärtämään valtuutuksen merkitystä, tulee ottaa yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon edunvalvojan nimeämistä varten.
U-sotessa otetaan käyttöön erilliset lomakkeet puolesta-asiointiin ja puolesta-asioinnin peruuttamiseen. Lomakkeet löytyvät U-soten verkkosivuilta ja ovat saatavilla eri toimipisteissä. Myöhemmin puolesta-asioinnin voi valtuuttaa ja peruuttaa sähköisesti suomi.fi:n kautta.
Täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen henkilö voi asioida toisen aikuisen puolesta myös Omakannassa, jos hänellä on siihen sähköinen valtuutus Suomi.fi-osoitteessa. Valtuuden antaminen vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Alaikäisen lapsen puolesta voi asioida väestötietojärjestelmään merkitty lapsen laillinen huoltaja. Kaikki alaikäisen lapsen huoltajat voivat yhdessä valtuuttaa jonkun huoltajista tai jonkun muun henkilön hoitamaan yksin lapsen asioita.
Yli 10-vuotiaiden alaikäisten puolesta asiointi Omakannassa otettiin käyttöön vaiheittain viime lokakuusta alkaen. Huoltajalla tai valtuutetulla henkilöllä on samat oikeudet asioida potilaan puolesta kuin hänellä itsellään. Huoltajat voivat nähdä alaikäisten lastensa tietoja Omakanta-palvelussa, ellei asioistaan päättämään kykenevä alaikäinen ole kieltänyt tietojen luovutusta.
U-sotessa on otettu 23.3. alkaen käyttöön mahdollisuus kieltää alaikäisen terveystietojen luovuttamisen huoltajille. Terveydenhuollon ammattilainen kirjaa potilastietojärjestelmään jokaisen käynnin tai reseptin kohdalla alaikäisestä kypsyysmerkinnän, joka määrittää, näkyykö alaikäisen tiedot huoltajille.
Potilaslain mukaan alaikäinen voi kieltää terveystietojensa luovuttamisen huoltajalleen, jos terveydenhuollon edustaja on arvioinut alaikäisen riittävän kypsäksi tekemään tämän päätöksen.