JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Mynämäki
17.10.2024 12.26

Pelastusala pysähtyi hiljaiseen miele­nil­maukseen turvallisen ja päihteettömän liikenteen puolesta

Sari Hon­ka­sa­lo

Jos kes­ki­viik­ko­na il­ta­kuu­del­ta sat­tui ohi aja­es­sa sil­miin tien­var­sil­la pe­las­tus­lai­tok­sen tai so­pi­mus­pa­lo­kun­tien vä­keä sei­so­mas­sa hil­jaa ri­vis­sä, toi­vot­ta­vas­ti se he­rät­ti ajat­te­le­maan syy­tä.

Val­ta­kun­nal­li­sel­la ti­lai­suu­del­la kun­ni­oi­tet­tiin lo­ka­kuun alus­sa Kan­gas­nie­mel­lä pyö­rä­len­kil­lään yli­a­jon joh­dos­ta me­neh­ty­neen Ete­lä-Kar­ja­lan pe­las­tus­lai­tok­sel­la työs­ken­nel­leen Mik­ko Saas­ta­moi­sen muis­toa. Saas­ta­moi­nen on teh­nyt mer­kit­tä­vän elä­män­työn lii­ken­ne­tur­val­li­suu­den ja tie­lii­ken­ne­pe­las­ta­mi­sen ke­hit­tä­jä­nä sekä Suo­mes­sa et­tä ul­ko­mail­la. Yli­a­ja­jaa epäil­lään nel­jäs­tä ri­kok­ses­ta, muun mu­as­sa tör­ke­äs­tä rat­ti­juo­pu­muk­ses­ta ja huu­mau­sai­neen käyt­tö­ri­kok­ses­ta.

Mie­le­nil­mauk­sen ta­voit­tee­na oli kiin­nit­tää yh­teis­kun­nal­lis­ta huo­mi­o­ta lii­ken­ne­tur­val­li­suu­den pa­ran­ta­mi­seen ja eten­kin päih­ty­nei­den kus­kien ai­heut­ta­miin ris­kei­hin.

Suo­mes­sa oli vii­me vuon­na 13 136 tie­lii­ken­ne­on­net­to­muut­ta, jois­sa kuo­li 143 ih­mis­tä. Tänä vuon­na kuo­lo­nuh­re­ja on tul­lut jo 107.

– Tämä on saa­ta­va lop­pu­maan, sil­lä yk­si­kin on lii­kaa, mie­le­nil­mauk­ses­sa muis­tu­tet­tiin.

My­nä­mä­en VPK osal­lis­tui mie­le­nil­mauk­seen ja hil­jai­seen het­keen Val­ta­tie 8:n var­rel­la Ki­vis­tön le­väh­dy­sa­lu­eel­la.

My­nä­mä­en so­pi­mus­pa­lo­kun­nal­le tu­lee kes­ki­mää­rin sata hä­ly­tys­tä vuo­des­sa, ja niis­tä 30–40 on lii­ken­ne­on­net­to­muuk­sia, ker­too Jan­ne Smed­berg My­nä­mä­en VPK:sta.

Hän on ol­lut mu­ka­na pa­lo­kun­ta­toi­min­nas­sa koko ikän­sä, en­sin Rau­mal­la ja nyt My­nä­mä­es­sä. Hän nä­kee lii­ken­ne­kult­tuu­rin men­neen eri­tyi­sen huo­noon suun­taan vii­mei­sen vii­den vuo­den ai­ka­na.

Syik­si hän ar­ve­lee muun mu­as­sa sen, et­tä aja­es­sa kes­ki­ty­tään mul­ti­me­di­a­lait­tei­siin. Myös ai­nai­nen kova kii­re joka paik­kaan vai­kut­taa. Asen­teet­kin ovat muut­tu­neet:

– Si­ni­vilk­ku­ja ei enää kun­ni­oi­te­ta, hän to­te­aa.

Esi­mer­kik­si kun pa­lo­kun­ta on pe­las­tus­teh­tä­väl­lä val­ta­tien var­res­sa, on­net­to­muus­pai­kan ohi aje­taan no­peut­ta las­ke­mat­ta 80–100 ki­lo­met­rin tun­ti­vauh­tia.

– Tun­tuu sil­tä, et­tei­vät ih­mi­set osaa aja­tel­la sini- tai kel­ta­vil­kut näh­des­sään, et­tä siel­lä oi­ke­as­ti joku te­kee jo­ta­kin. Jos pa­lo­au­to­jen luo­na ei juu­ri sil­loin näy ih­mi­siä, joku voi koh­ta kä­vel­lä au­ton kul­man ta­kaa ha­ke­maan työ­ka­lu­ja, ja ti­lan­ne muut­tuu­kin äk­kiä, Smed­berg muis­tut­taa.

Tänä vuon­na on sat­tu­nut pe­rä­ti kak­si ta­paus­ta, jois­sa tien­var­res­sa työ­tään teh­nyt hi­nau­sau­ton kul­jet­ta­ja on me­neh­ty­nyt tör­mäyk­ses­sä.

Osa on­net­to­muuk­sis­ta on rat­ti­juo­pon ai­heut­ta­mia, ku­ten juu­ri Mik­ko Saas­ta­moi­sen ta­pauk­ses­sa. Suo­men Pa­lo­pääl­lys­tö­lii­ton vies­ti mie­le­nil­mauk­ses­sa täs­tä ai­hees­ta oli vah­va:

– Al­ko­ho­lis­mi on sai­raus, mut­ta rat­ti­juo­pu­mus on va­lin­ta. Älä kos­kaan läh­de päih­tei­den vai­ku­tuk­sen alai­se­na lii­ken­tee­seen ja es­tä myös mui­ta te­ke­mäs­tä niin.

Pa­lo­kun­nal­la on usei­ta­kin kei­no­ja yrit­tää hi­das­taa ohi­a­ja­van lii­ken­teen vauh­tia. Lii­ken­tee­noh­jaa­ja voi näyt­tää lät­kää, jos­sa on joko py­säy­tys­merk­ki tai 30 km/h -no­peus­ra­joi­tus, joka ke­hot­taa ete­ne­mään hi­taas­ti. Tiel­le voi­daan myös aset­taa lii­ken­tee­noh­jaus­kar­ti­oi­ta ja orans­se­ja led­vilk­ku­ja osoit­ta­maan ka­pe­ne­vaa kais­taa.

My­nä­mä­en VPK on hank­ki­nut myös huo­mi­o­vä­ril­lä va­rus­te­tun hi­das­te­ma­ton, joka voi­daan le­vit­tää kais­tan poik­ki.

Ylei­nen kei­no on ajaa säi­li­öau­to tur­va­yk­sik­kö­nä kais­tal­le suo­jak­si sata met­riä en­nen sam­mu­tu­sau­toa.

– Lii­ken­tee­noh­jauk­sel­la py­ri­tään li­sä­on­net­to­muuk­sien eh­käi­se­mi­seen sekä sii­hen, et­tä meil­lä on tur­val­lis­ta työs­ken­nel­lä, kun esi­mer­kik­si ir­ro­te­taan ju­mis­sa ole­va po­ti­las au­tos­ta, Smed­berg ker­too.

Mo­nel­la lii­ken­tee­noh­jaa­ja­na toi­mi­neel­la on ko­ke­muk­sia sii­tä, et­tä kul­jet­ta­jat ei­vät ai­na edes tie­dos­ta, et­tä hei­tä yri­te­tään py­säyt­tää, ja osal­ta tu­lee suo­raa asi­a­ton­ta pa­lau­tet­ta­kin.

– Jos­kus ei ole muu­ta vaih­to­eh­toa kuin pis­tää kyl­mäs­ti lii­ken­ne poik­ki sik­si ajak­si, et­tä saa­daan akuu­tit toi­men­pi­teet teh­tyä.

Toi­nen­kin ää­ri­pää on pe­las­tus­toi­min­nan nä­kö­kul­mas­ta huo­no: kul­jet­ta­ja ajaa hil­jaa ja yrit­tää sa­mal­la ku­va­ta kän­ny­käl­lä. Heil­le on pa­lo­au­tois­sa vies­ti­nä tar­ra: Ku­vaa elä­mää, älä on­net­to­muus­paik­kaa.

My­nä­mä­en VPK:n vii­koit­tai­sis­ta har­joi­tuk­sis­ta kym­men­kun­ta ker­taa käy­te­tään tie­lii­ken­ne­pe­las­ta­mi­sen tree­naa­mi­sen.

Vah­vuus hä­ly­ty­so­sas­tos­sa on täl­lä het­kel­lä hyvä, mut­ta Jan­ne Smed­berg muis­tut­taa, et­tä uu­sia asi­as­ta kiin­nos­tu­nei­ta ote­taan ai­na mu­kaan ja kou­lu­te­taan.

– Vaik­ka My­nä­mä­en pa­lo­a­se­mal­la ei ole päi­vys­tys­tä, vii­teen mi­nuut­tiin saa­daan en­sim­mäi­nen yk­sik­kö liik­keel­le. Tiis­tai­na il­lal­la­kin oli kah­dek­san mies­tä kah­dek­sas­sa mi­nuu­tis­sa pai­kal­la, ja saa­tiin mo­lem­mat au­tot täy­del­lä vah­vuu­del­la mie­hi­tet­tyä, Smed­berg ker­too.

Rik­kaus ovat mo­nen alan am­mat­ti­lai­set: esi­mer­kik­si kuor­ma-au­ton­kul­jet­ta­ja on omi­aan pa­lo­au­ton rat­tiin, kai­vin­ko­neen­kul­jet­ta­ja osaa on­net­to­muus­pai­kal­la siir­tää kai­vin­ko­neen, au­to­na­sen­ta­ja tie­tää mi­ten au­to­jen eri­lai­sen tek­nii­kan kans­sa tu­lee me­ne­tel­lä on­net­to­muus­ti­lan­tees­sa, rau­ta­tie­a­lal­la työs­ken­te­le­vä hans­kaa ra­taan liit­ty­vät on­net­to­muu­det, säh­kö­a­sen­ta­jal­la on tu­li­pa­lo­pai­kal­la olen­nai­sia tai­to­ja ja sai­raan­hoi­ta­jal­la en­si­a­pu­tai­dot.

Näköislehdet

Kysely