Nousiaisten ja Mynämäen lukiot olivat toteuttamassa toukokuussa tiedeleirikoulua Sveitsin Genevessä sijaitsevaan maailman suurimpaan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen. Cern-vierailun jatkeeksi ryhmä jatkoi luonto- ja kulttuurimatkalle Ranskan Chamonixiin. Annetaan opiskelijoiden kertoa matkasta omien kokemuksiensa kautta.
Saavuimme Geneveen maanantai-iltana ja tiistaina ohjelmassa oli ensimmäinen päivämme Cernissä. Aloitimme päivämme yleisluennolla, jossa meille kerrottiin pääpiirteittäin Cernin historiasta, toiminnasta ja siitä, mitä siellä tutkitaan.
Seuraavaksi pääsimme katsomaan Cernin ensimmäistä hiukkaskiihdytintä eli syklotronia. Meille esitettiin myös video, jossa kerrottiin Cernin historiasta ja kehityksestä sekä käytiin tarkemmin läpi syklotronin toimintaa ja sitä, mitä syklotronilla tehtiin ja tutkittiin.
Lisäksi oppaamme kertoi yleisesti Cernin hiukkaskiihdytinten toimintaperiaatteesta eli siitä, mitä kiihdyttimessä tapahtuu, mitä sen aikaansaamiseksi vaaditaan ja mitä erityisiä asioita kiihdyttimen kanssa toimittaessa tulee ottaa huomioon. Saimme myös kuulla, että Cernin LHC-kiihdytintä ollaan juuri parhaillaan uudistamassa ja parantamassa.
Päivän toinen luento käsitteli kokeellisen ja teoreettisen fysiikan yhteyttä. Luennoitsija kertoi, miten teoreetikoiden teoriat liitetään saatuihin havaintoihin ja kuinka niitä tulkitaan. Meille kerrottiin myös CMS-projektin tutkimuskohteista ja siitä, mitä sillä on jo tänä päivänä onnistuttu löytämään.
Päivän päätteeksi kävimme tutustumassa CMS-ilmaisimeen. Ilmaisinta itseään emme päässeet katsomaan, sillä hiukkaskiihdytin oli päällä, jolloin säteilyvaaran ja erittäin vahvan magneettikentän vuoksi emme voineet ilmaisimen läheisyyteen mennä. Pääsimme kuitenkin samaan rakennukseen, jossa ilmaisin sijaitsee. Vierailimme maan alla katsomassa, mitä siellä oikein on ja millaisissa tiloissa Cernin työntekijät työskentelevät. Pääsimme esimerkiksi katsomaan tietokonehuonetta ja CMS-ilmaisimen valvomoa.
Toinen päivämme tiedeleirikoulussa alkoi vierailulla Geneven yliopiston luonnontieteiden laitokselle, jossa pääsimme osallistumaan erinäköisiin fysiikan kokeellisiin tutkimuksiin. Oppaanamme toimi yliopiston fysiikan opiskelija, joka demonstroi sähköoppia mieleenpainuvin esimerkein. Kokeellisissa tutkimuksissa leikittiin muun muassa varausten, sähkönjohtavuuden ja suprajohteiden kanssa.
Yliopistovierailun jälkeen huristelimme raitiovaunulla Cerniin. Päivän ainoalla luennolla pääsimme Kati Lassila-Perinin oppiin. Luennolla kävimme perusteellisesti läpi hiukkasfysiikan perusopin ja tiukkaa asiaa sisältäneen puolitoistatuntisen jälkeen osaammekin perustellen selittää naapureiden sedille ja tädeille Higgsin bosonin olemassaolon.
Luennolta matka jatkui Isolde-asemalle, jossa meille yleisesittelyn koeaseman toiminnasta piti Nousiaisten lukion kasvatti Werneri Lindberg, joka itsekin on aikoinaan aloittanut Cern-uransa tiedeleirikoulun vierailulla. Yleisesittelystä pääsimme tutustumaan isotooppeihin keskittyvän hiukkasfysiikan aseman toimintaan tutkimuslaitokseen sisälle asti.
Torstaina pääsimme tutustumaan Cernin datakeskukseen, jonka esittelijä kertoi mielenkiintoisesti systeemistä, jolla Cernin hiukkaskiihdyttimestä valtavalla tahdilla saapuvaa mittausdataa käsitellään. Mittauslaitteiden parantuessa mittausdataa tulee koko ajan kiihtyvästi lisää eikä esimerkiksi yrityksiltä ostettava pilvipalvelu tallennustilana ole helppo ratkaisu, sillä pilvipalvelua käytettäessä Cernin tutkimus ja budjetti olisivat täysin pilvipalveluyrityksen armoilla.
Lisäksi saimme kuulla mielenkiintoisen luennon antimateriasta. Diaesitykseen viljeltyjen mahtavien fysiikkameemien lisäksi luennosta jäi erityisen mieleen se, mihin kaikkeen antimateriaa pystyisi hyödyntämään. Antimateriaa voisi käyttää esimerkiksi tehokkaana hoitokeinona syöpiä vastaan, jos sen tuottaminen ei olisi niin kallista. Avaruuteen lähtevien rakettien polttoaineena antimateria olisi myös loistava ratkaisu, sillä matkaan tarvittavan polttoaineen massa olisi pikkiriikkinen eikä veisi nykyisten polttoaineiden tavoin suurta osaa raketin kuljettamasta massasta.
Matkan neljäntenä päivänä menimme Genevestä Ranskan Chamonixiin, joka sijaitsee Euroopan suurimman vuoren Mont Blancin juurella. Puolet porukasta lähti toisena Chamonix-päivänä patikoimaan vuorille. Kävimme aika korkealla, lähes 1800 metrissä. Ylöspäin menimme osin metsäpolkuja ja hetken myös laskettelurinnettä, alaspäin mutkaista serpentiinipolkua.
Suurin osa kävi Aiguille du Midillä, Ranskan kolmanneksi suosituimmassa nähtävyydessä. Kyseessä on 3842 metrin korkuinen huippu. Sinne mentiin hiihtohissillä. Onneksi oli pilvetön päivä, joten huipulta näki kauniit vuoristomaisemat hyvin. Oli todellakin unohtumaton kokemus, sillä tällaisia maisemia ei muualla ole. Korkeimmalle huipulle Mont Blancille näki hyvin.
Chamonixissa lähdimme lauantaina kohti Geneven lentokenttää ja Helsinkiä. Mukaan jäivät kuitenkin unohtumattomat elämykset tietysti tieteestä, mutta myös alueen kulttuurista ja luonnosta.