Älykylä sijoittuu peltoalueille. Pienet metsäkumpareet säilytetään.
Arctic Smart Village / Juri Laurila
Työpajassa syntyi ideoita alueen suunnitteluun ja markkinointiin
Teija Uitto
Kintikkalan alueelle suunniteltavasta Gadolin Älykylästä pidettiin keskiviikkoiltana avoin työpaja. Vaikka tilaisuus järjestettiin koronan vuoksi etänä, se ei mynämäkeläisten innostusta verottanut yhtään.
– Hyvinhän tämä näinkin sujui, arkkitehti Johanna Kerovuori Arctic Smart Village Oy:sta kehui työpajan päätteeksi.
Tilaisuuteen osallistui kolmisenkymmentä ihmistä: yhdistysaktiiveja, paikallisia asukkaita sekä päättäjiä. Illan aikana löytyi nopeasti yhteinen sävel, minkälainen Älykylä Mynämäkeen halutaan.
Arkkitehti oli piirtänyt alustavan hahmotelman, miten talot voisivat sijoittua Kintikkalan alueelle. Pääväylästä, Kintikkalantiestä, erkaantuu kaksi uutta tietä, joiden varteen uudisrakennukset sijoittuisivat. Kylän keskelle Kerovuori oli hahmotellut keskusympyrää, jossa olisi paikka kylätalolle, paikoitukselle sekä lasten leikkialueelle, jonka alle sijoittuisi aurinkoenergian lämmönvarauskenttä.
Kerovuori korosti, että hahmotelma oli hyvin alustava ja hänen aikomuksenaan on muuttaa siitä heti pari kohtaa.
Älykylän alue on kokonaisuudessaan yhtä kiinteistöä, taloille kuitenkin osoitettaisiin omat pihat. Rakennusten koosta työpajassa oltiin sitä mieltä, että talokokoja pitäisi olla 3– 4, jotta alueelle voisi muuttaa lapsiperheitä, pariskuntia sekä yksinasuvia.
Siitä oli myös yksimielisyys, että alueen suunnittelun pitää kunnioittaa maalaismaisema.
– Ympäristö pitää huomioida, rakentaminen pitää toteuttaa maalaismaisemaa arvostaen, yksi työpajaan osallistuneista kiteytti.
Sitäkin pidettiin selvänä, että kun kyse on tulevaisuuden Älykylästä, teknologisten ratkaisujen lisäksi kylässä pitää ottaa huomioon ekologiset arvot myös rakentamisessa. Työpajassa ehdotettiin, että kylään rakennettaisiin puutaloja. Sitäkin visioitiin, että yksi taloista voitaisiin rakentaa savesta, kun Mynämäessä savirakentaminen on ollut muutenkin esillä.
Talojen ulkoasusta ei löytynyt vielä keskiviikkoiltana yksimielisyyttä. Osa kannatti perinteistä rakennustyyliä, osa taas kaipasi modernia arkkitehtuuria.
Kylätaloa kaikki pitivät merkittävänä. Työpajaan osallistuneet toivoivat, että kylätalo olisi avoin myös kylän ulkopuolella asuville.
– Kylätalolla voisi olla peli-iltoja, kyläyhdistys voisi järjestää tapahtumia, talolla voisi olla vastaanottohuone, johon voisi tulla hieroja tai kampaaja, yksi neljästä työpajasta listasi ideoitaan.
Myös askartelutilaa tai työtilaa, jossa voisi tehdä puutöitä tai kutoa mattoja, ehdotettiin kylätalolle.
Osallistujat jaettiin ideoinnissa neljään työpajaan ja kaikissa syntyi yllättävän samankaltaisia ideoita.
Alueelle halutaan eri-ikäisille myös mahdollisuuksia liikuntaan: lapsille leikkitilaa sekä kenttä, jossa voisi pelata lentopalloa, tennistä tai koripalloa. Keinonurmeakin ehdotettiin jalkapallokentäksi.
Alueelle voisi rakentaa myös puulämmitteisen saunan, joka olisi yhteiskäytössä.
– Minitaloihin tuskin kannattaa omaa saunaa rakentaa, totesi myös toimitusjohtaja Juri Laurila Arctic Smart Villagesta.
Kunnanjohtaja Seija Österberg muistutti, että Kintikkalantien varressa sijaitseva teollisuushalli ei kuulu Älykylän suunnittelun piiriin, eivätkä myöskään jo olemassa olevat talot.
Suunnittelualue on kaikkiaan noin viisi hehtaaria. Omakotitaloille voi suunnitella 1 500– 2 000 neliön tontteja, tai tässä tapauksessa piha-alueita.
Kintikkalan alueelta on keskustaan kolmisen kilometriä. Työpajassa muistutettiin, kuinka hienoon maalaisympäristöön Älykylää suunnitellaan, lähellä on muun muassa Mynäjoki, Sunilan kartano, luontopäiväkoti ja uimapaikka. Laurila arvioikin, että alueen markkinointi tuskin on vaikeaa.
– Mynämäen Älykylän markkinointi osuu hyvään aikaan, kun lapsiperheet ovat kiinnostuneita maallemuutosta. Lapsille halutaan hyvä kasvuympäristö.
Hän uskoi, että myös Älykylän resurssiviisaat energiaratkaisut, kiertotalousratkaisut sekä jakamistalous kiinnostavat lapsiperheitä, mutta myös seniori-ikäisiä.
– Osuuskunta voi hankkia yhteiskäyttöön esimerkiksi auton, veneen, sähköpolkupyörän tai vaikkapa retkeilyvarusteita.
Fakta
Gadolin Älykylä on nyt suunnitteluvaiheessa.
Kilpailutusten ja kustannuslaskennan jälkeen kylän markkinointi alkaa todennäköisesti ensi keväänä.
Kun Älykylästä kiinnostuneita on riittävästi, perustetaan osuuskunta, joka rakennuttaa talot.
Älykylän toteuttamiseen menee 1– 3 vuotta.