Lounais-Suomen päivitettyyn metsäohjelma nostaa esille metsäalan ajankohtaiset, alueelliset kehittämistarpeet. Ohjelman päätavoitteena on alueen metsien kestävä hoito ja käyttö sekä maakuntien elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen.
Panostusta metsien hoitoon tarvitaan moninaisista tarpeista: puun kasvu, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, metsätuhojen ehkäisy ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen.
– Jotta metsät kasvaisivat jatkossakin hyvin ja terveinä, täytyy Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa panostaa aktiiviseen metsän- ja luonnonhoitoon. Raivaussahojen on nyt laulettava. Teollisuus jalostaa puuraaka-aineen monipuoliseen käyttöön. Tämä ei onnistu ilman parannuksia metsäelinkeinojen kannalta tärkeän tiestön kuntoon, sanoo Lounais-Suomen metsäneuvoston puheenjohtaja Markus Nissinen MTK Metsänomistajista.
Ohjelmaa toteutetaan yhdessä alueen metsäalan ammattilaisten ja sidosryhmien kanssa.
– Lounais-Suomen metsäneuvosto edistää ja seuraa ohjelman toteutusta. Neuvosto näkee tärkeänä lisätä metsäalan koulutukseen hakeutumista ja kehittää metsissä töitä tekevien osaamista. Metsäluonnon monimuotoisuus tulee huomioida kaikissa metsänkäsittelyn vaiheissa. Lounais-Suomen metsäohjelman toteutus laajassa yhteistyössä ohjaa Satakunnan ja Varsinais-Suomen metsien käyttöä hyvään suuntaan, arvioi elinkeinopäällikkö Minna Rautalin Suomen metsäkeskuksesta.
Maa- ja metsätalousministeriö on nimittänyt Lounais-Suomeen uuden maakunnallisen metsäneuvoston edistämään metsäalan elinkeinoja ja alueellista yhteistyötä sekä Lounais-Suomen metsäohjelman toteutusta. Metsäneuvoston jäsenet edustavat laajasti metsäsektorin toimijoita ja sidosryhmiä.
Metsäneuvoston toimikausi on neljä vuotta. Lounais-Suomen metsäneuvostoon kuuluu tällä hetkellä 14 varsinaista jäsentä ja 13 varajäsentä. Yli puolet on viime kauteen verrattuna uusia jäseniä. Kokoonpanoa täydennetään syksyn aikana.
Lounais-Suomen metsäneuvosto piti ensimmäisen kokouksensa syyskuussa. Neuvoston puheenjohtajaksi valittiin Satakunnan kenttäpäällikkö ja valtakunnallinen ympäristöasiantuntija Markus Nissinen MTK Metsänomistajista ja varapuheenjohtajaksi metsänomistaja Timo Junnila.
Heidän lisäkseen neuvostoon kuuluvat Maija Perävainio, Ilkka Harkkila, Terhi Ajosenpää, Sari Palomäki-Raitala, Antti Impola, Hanna Mäntylä, Johanna Ruusunen, Juha Hiedanpää, Krista Tupala, Eero Hirvikoski, Johanna Lemmetty ja Esko Lehtonen.