Asiantuntija Elina Yrjövuori (oik.) ja työterveyshoitaja Terhi Lindgren tilakäynnillä Jarmo Koslosen ja Seija Kairisen lypsykarjatilalla Maskussa.
Puitesopimus helpottaa liittymistä
Satu Puustinen
Laitilan Työterveys ja Terveystalo ovat valikoituneet palveluntuottajiksi, kun MTK-Varsinais-Suomi yhteistyössä Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen ja Työterveyslaitoksen kanssa on kilpailuttanut maatalousyrittäjien työterveyshuollon Varsinais-Suomessa.
Puitesopimuksen laatimiseen ryhdyttiin, jotta yrittäjien työterveyspalveluiden hankinta helpottuisi. Kun hinta-laatu-suhde on valmiiksi selvitetty, ei asiakkaan tarvitse sitä enää itse tehdä. Laitilan Työterveyden toimialueena on Laitila ja lähikunnat ja se toimii osana Laitilan Terveyskoti Oy:tä.
Terveystalolla on toimipisteet Naantalissa, Uudessakaupungissa, Liedossa, Loimaalla, Pöytyällä, Turussa ja Salossa.
– Työterveyshuollon palveluntuottajat ovat vaihtuneet monessa paikassa viime vuosina ja tässä muutoksessa entiset työterveyshuoltosopimukset päättyivät. Kaikkien yrittäjien ei siirtymävaiheessa tullut liityttyä uudelleen työterveyshuollon piiriin, jolloin liittyneiden maatalousyrittäjien määrä laski, kertoo MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu.
Maatalousyrittäjien työterveyteen liittymisprosentti on Varsinais-Suomessa noin 30.
– Valinta on aina viljelijän itsensä. Puitesopimus ei velvoita mihinkään, Launto-Tiuttu muistuttaa.
Normaalien vuositarkastusten ja terveyden seurannan ja hoidon lisäksi maatalousyrittäjien työterveyshuolto sisältää aina maksuttoman tilakäynnin, josta asiantuntijan palkkiosta arvonlisävero jää ensin yrittäjän maksettavaksi.
Proagria Länsi-Suomen asiantuntija Elina Yrjövuori on kiertänyt tiloilla työterveyden tilakäynneillä.
– Tilakäynti pyritään tekemään noin kuukautta ennen terveystarkastusta. Tällöin voidaan etukäteen miettiä asioita, mitä taas terveystarkastuksessa voisi ottaa puheeksi, Yrjövuori sanoo.
– Olen tulkkina työterveyshoitajan ja yrittäjän välillä. Tarkoitus ei ole hakea vikoja tai miettiä, mitä tiloilla tehdään väärin, vaan asioita mietitään yrittäjän kanssa yhdessä, Yrjövuori kertoo.
Eniten tilakäynnistä hyötyvät kotieläintilat ja erikoistuneet tilat, koska riskitekijöitä on tällaisilla tiloilla enemmän. Tilakäynneillä käydään läpi muun muassa ergonomiaa, riskipaikkoja ja tehdään turvallisuuskartoitus.
Laajentaneilla kotieläintiloilla ja investoinneilla kasvinviljelytiloilla riskit ovat suuret. Yrittäjän terveyden ja toimintakyvyn varassa on paljon. Työterveyshuollossa painopiste on ennaltaehkäisyssä ja neuvonnassa. Kun tilalla on palkattua työvoimaa, on heidän liittämisensä työterveyshuollon piiriin lakisääteistä.
– Jaksamisen kanssa on monilla nykyään ongelmia. Saatamme yrittäjän kanssa miettiä, miten saisi viikossa edes yhden vapaapäivän, Yrjövuori kertoo.
Tarvittaessa yrittäjää ohjataan myös henkisen tuen piiriin.
Laitilan Työterveydessä on pitkä kokemus maatalousyrittäjien kanssa toimimisesta. Vastaava työterveyshoitaja Sinikka Rekola on huolehtinut maatalousyrittäjien terveydestä yli 20 vuotta ja työterveyshoitaja Hanna Kerttula 15 vuotta.
– Maatalousyrittäjät ammattikuntana altistuvat vähän kaikelle terveyttä rasittavalle asialle verrattuna siihen, että monissa muissa ammateissa altistutaan vain joillekin asioille. Maataloudessa altistusta tulee melusta, pölystä, torjunta-aineista ja työn fyysisestä kuormituksesta, sanoo Sinikka Rekola.
Fakta
Puitesopimuksen mukainen työterveyshuolto on tarkoitettu Myel-vakuutetuille maatalousyrittäjille.
Maatalousyrittäjien työterveyshuoltoon kuuluu tilakäynti 1–4 vuoden välein.
Kolmasosa Varsinais-Suomen maatalousyrittäjistä kuuluu työterveyshuollon piiriin.
Puitesopimuksen mukaisesta työterveyshuollosta lisätietoa saa MTK-Varsinais-Suomen nettisivuilta.
Tietoa maatalousyrittäjien työterveyshuollosta saa Melan nettisivuilta ja paikallisilta Mela-asiamiehiltä.