Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on myöntänyt liiton hengenpelastusmerkin 14 henkilölle, jotka ovat pelastaneet veden varaan joutuneita ihmisiä niin vesiltä kuin jäistä eri puolilla Suomea. SUH:n hengenpelastusmerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on pelastanut toisen henkilön todennäköisestä hukkumisvaarasta osoittamalla auttamishalua, neuvokkuutta ja taitoa.
Yksi merkin saajista on Matti Talvio. Tapahtumat sijoittuvat viime vuoden maaliskuun loppuun Lokalahdelle.
Pariskunnan vene kaatui matkalla saaresta autorantaan. Moottorin käyntihäiriöstä johtuen moottori kääntyi äkillisesti sivulle, vene kallistui yllättäen ja kääntyi ympäri pohja ylöspäin. Molemmat matkustajat joutuivat veden varaan, mutta pääsivät kipuamaan veneen pohjan päälle.
Rantaan oli liian pitkä matka uida. Noin 15–20 minuutin avun huutamisen jälkeen Talvio kuuli äänet, joskin luuli ensin niitä lintujen ääneksi. Hän lähti kuitenkin veneellä tarkistamaan tilanteen ja sai pariskunnan pelastettua veneeseensä. Hän vei heidät omalle mökilleen, jossa he saivat kuivat vaatteet ja lämmitellä. Vesi oli tapahtuma-aikaan 4–6-asteista ja ilma tuulinen. Pariskunnan koira kuoli tilanteessa.
Suomessa hukkuu vuosittain tapaturmaisesti keskimäärin 150 ihmistä.
– Hukkuminen voi pahimmillaan tapahtua hyvinkin nopeasti ja liki ääneti. Lisäksi vedet ovat Suomessa läpi vuoden niin viileitä, että hypotermian uhka on aina olemassa, jos veden varassa joutuu olemaan pitempään. Näin ollen on tärkeää, että onnettomuustilanteessa toimitaan nopeasti, mutta myös oma turvallisuus huomioiden, painottaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.
– Kaikki hengenpelastusmerkin saajat ovat ryhtyneet toimiin välittömästi tilanteen huomattuaan ja ovat esimerkillistä kansalaisrohkeutta osoittaen pelastaneet veden varaan joutuneiden tai jäihin vajonneiden ihmisten hengen. SUH:n tavoitteena on, ettei yksikään hukkuisi. Tärkein asia tavoitteen saavuttamiseksi on se, että turvallisuus otetaan aina huomioon vesillä ja jäillä liikuttaessa. Oikeat turvavälineet sekä taidot pelastautua ja pelastaa ovat avainasemassa.
Suurin osa hukkumisista tapahtuu valvomattomissa olosuhteissa, useimmin sisävesillä. Hukkumisriskiä kasvattavat heikko toimintakyky ja uimataito, perussairaudet, pelastusliivien käyttämättä jättäminen, päihteet, lasten jättäminen valvomatta, sääolosuhteet ja se, ettei tunneta vesiympäristöön liittyviä riskejä.
SUH:n hengenpelastusmerkkejä on myönnetty vuodesta 1987 alkaen.