Koronavirusrokotteen antamisessa edetään valtioneuvoston asetuksen mukaisessa järjestyksessä, jossa terveydenhuollon työntekijöiden ja hoivayksiköiden jälkeen vuoroon tulevat kotona asuvat iäkkäät sekä henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia.
Toimitukseen otti yhteyttä lukija, joka kuuluu koronan suhteen riskiryhmään useammallakin eri tavalla. Pitääkö hänen itse aktiivisesti hakeutua rokotukseen, vai ottaako oman kunnan terveydenhoitohenkilökunta häneen henkilökohtaisesti yhteyttä ja kutsuu rokotukselle?
Kysyimme vastausta Perusturvakuntayhtymä Akselista ja U-soten yhteistoiminta-alueelta:
– Kun saamme tiedon millaisella aikataululla ja kuinka paljon rokotteita saadaan Akselikuntiin, niin avaamme tämän mukaisesti ajanvaraukset rokotuskäynneille. Rokotukset ovat vain ajanvarauksella ja jokaisen riskiryhmään kuuluvan tulee varata aika itse soittamalla sitten, kun olemme aikataulun ja rokotemäärien tiedon pohjalta rokoteajat saaneet laadittua. Tieto ajanvarauksen käynnistymisestä riskiryhmille saadaan mahdollisesti jo alkuvuoden aikana, joten vielä ei kannata yrittää ajanvarausta koronarokotukselle tehdä. Ilmoitamme kyllä, mistä päivästä alkaen aikoja voi ruveta varamaan, kertoo Perusturvakuntayhtymä Akselin johtaja Marika Tuimala.
– Rokotus on vapaaehtoinen, mutta riskiryhmäläisille hyvinkin suositeltava. Meillä ei ole terveydenhuollossa käytössämme sairauksittain / riskiryhmittäin luetteloa henkilöistä, joten henkilökohtaisia kutsuja emme voi näin ollen toimittaa. Eri asemassa ovat toki hoitokotien ja kotihoitojen asiakkaat, joille tulemme kohdentamaan tiedotusta. Tulemme viestimään ja tiedottamaan parhaamme mukaan monissa tiedotuskanavissa, jotta kaikki rokotukselle oikeutetut saisivat tiedon. Tulemme valmistelemaan tiedotusta heti viikolla 2, jolloin meillä on toivon mukaan jo alustavaa tietoa riskiryhmäläisten rokottamisen aloittamisesta, kertoo U-soten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon esimies Taru Elo.
Sari Honkasalo