Kuoppia tulee asfalttiin helpommin sellaisiin kohtiin, joissa niitä on ollut ennenkin. Y-tien reikiä paikataan, kun sää on otollinen.
Saara Huovinen
Edessä kitsas vuosi päällysteiden kunnostuksen suhteen
Saara Huovinen
Vesisateet ja nollan molemmin puolin vaihtelevat kelit ovat tuhoisa yhdistelmä teiden päällysteelle. Päällysteeseen voi syntyä suuriakin reikiä nopeasti.
– Ikävä kyllä haasteita tuntuu olevan joka talvi, eikä tilannetta voi enää kutsua poikkeukselliseksi. On jokatalvinen ilmiö täällä, että pakkaskauden jälkeen kitkutellaan nollan molemmin puolin ja on märkää. Päällysteiden kannalta se on äärimmäisen ikävää, kunnossapidon asiantuntija Veli-Pekka Pelttari Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta sanoo.
Päällysteet reikiintyvät helposti silloin, kun tien pinnalla seisoo vettä ja päällysteessä on ennestään verkkomaisia halkeamia. Nämä yhdessä edesauttavat asfaltin palasten irtoamista.
Pahin tilanne on, kun samaan aikaan lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Märällä pinnalla autojen renkaat iskevät pinnalla olevaa vettä vanhaan, haurastuneeseen tai vaurioituneeseen asfalttiin. Kun lämpötila laskee, asfalttiin päässyt vesi laajenee jäätyessään. Laajentuminen irrottaa kiviä tai kokonaisia paloja haurastuneesta asfaltista.
Äkillinen tien reikiintyminen aiheuttaa helposti vaaratilanteita. Lisäksi auton vanteet ja renkaat saattavat hajota. Vilkasliikenteisten teiden asfalttivaurioista kannattaa aina ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle.
Pelttarin mukaan ilmoituskynnys ylittyy silloin, kun asfalttiin tulleen reiän näkee ja tuntee autosta käsin kunnolla.
– Reiän suuruus on aina suhteellista. Helposti ajatellaan, että sen pitää olla Littoistenjärven kokoinen, mutta kunnon paistinpannun kokoinenkin voi riittää. Jos reikä on tarpeeksi syvä, siinä ehtii pyörä lyödä niin, että se huonolla tuurilla vaurioituu, hän sanoo.
Varsinkin sateisilla keleillä päällysteen reikiä on vaikea havaita ajoissa, kun ne peittyvät vesilammikoiden alle.
Vahinkoa aiheuttavat päällystevauriot saattavat syntyä yllättävän nopeasti, joten autoilijoiden on syytä olla varovaisia. Pelttari korostaa ennakoivaa ajotapaa.
– Ajonopeus ja ajoetäisyys on hyvä sovittaa sillä tavalla, että ehtii nähdä, mitä edellä kulkevan auton alta pulpahtaa esiin. Kuoppia on vaikea väistellä, jos niitä ei ehdi nähdä.
Talvella paikataan vain sellaiset reiät, jotka ovat liikenneturvallisuuden kannalta pakko paikata. Talvella paikkaaminen tapahtuu lähtökohtaisesti aina kylmämassalla, eikä tällainen paikka yleensä pysy kovin pitkään.
Kesällä käytetty kuumamassa olisi kylmämassaa kestävämpää. Kuumamassaa ei ole talvella kuitenkaan yleensä saatavilla, sillä asfalttiasemat ovat kiinni. Talvella syntyneet reiät päästäänkin paikkaamaan kunnolla vasta kesällä. Tilapäiset paikkaukset korjataan pysyvällä paikkauksella silloin, kun sääolosuhteet ovat paikkaukselle suotuisat.
Paikkausmenetelmiä on kehitetty erilaisiin vaurioihin ja olosuhteisiin sopiviksi. Ongelmana on se, että varsinkin kostealla ja kylmällä säällä suoritetut paikkaukset eivät kestä liikenteen ja sääolosuhteiden aiheuttamaa kulutusta. Veden alla olevia reikiä ei myöskään voida paikata ennen tien kuivumista. Samoja kohtia teissä joudutaan paikkaamaan yhä uudelleen.
– On todennäköisempää, että reikä tulee samaan kohtaan uudestaan kuin että niitä tulisi lisää, Pelttari sanoo.
Vanhat ja kuluneet päällysteet reikiintyvät talvikeleillä helpommin. Tuoreiden kuntomittausten perusteella huonokuntoisten päällysteiden määrä on kasvanut selvästi, erityisesti vähäliikenteisillä teillä.
Ely-keskuksen mukaan myös tienkäyttäjien tyytyväisyys on tutkimustulosten mukaan laskenut.
Ensi kesän teiden päällystysohjelmaa suunnitellaan parhaillaan, mutta niukasta rahoituksesta ja päällystystöiden korkeista kustannuksista johtuen ohjelma jää lyhyeksi. Ensisijaisesti päällystetään vilkasliikenteisiä pääteitä.
– Bitumin, dieselin ja nestekaasun hinnat ovat korkealla, mutta rahoitus on niukempi kuin viime vuosina. Paitsi että rahaa on vähemmän, sillä myös saa ostettua vähemmän. Tässä on ollut aika hyviä vuosia vähäliikenteisten teiden uusimisessa, mutta nyt on vähän huonommat ajat edessä päin, Pelttari sanoo.
Esimerkiksi Kustavintiellä tehdään ensi kesänä ainoastaan paikkaustöitä. Sen sijaan Rymättyläntie on tarkoitus päällystää uudestaan Kultarannan tienhaaran ja Särkänsalmen sillan väliltä.
Fakta
Vilkasliikenteisten teiden asfalttivaurioista kannattaa ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle.
Helpoin tapa on ladata puhelimeen 112 Suomi -sovellus, josta linjan numero löytyy Palvelut-otsikon alta.
Sovelluksen kautta soittaessa puhelussa on mukana karttapaikannuksen mahdollisuus.
Tienkäyttäjän linjan numero on 0200 2100 ja siihen voi soittaa 24/7.