Ensi vuosi näyttää heikommalta
Teija Uitto
Hallitus esittää, että kuntien peruspalvelujen valtionosuuksiin lisätään koronapandemian vuoksi kertaluonteisesti 400 miljoonaa euroa vuodelle 2020 ja 350 miljoonaa euroa koronaviruksen testauksesta ja jäljittämisestä aiheutuviin kustannuksiin.
Valtiovarainministeriön mukaan valtionosuuksiin on tulossa koronaan liittyviä korotuksia myös ensi vuodelle.
Kunnissa ollaan tämän vuoden koronatukiin tyytyväisiä.
– Jos verotulot eivät jää ennakoitua pienemmäksi, kuntien saama koronatuki, eli valtionosuudet ja yhteisöveron jako-osuuden korotus, on riittävä korvaamaan verotulojen menetykset ja koronasta aiheutuvat lisäkustannukset, Uudenkaupungin talousjohtaja Anne Takala toteaa.
Myös Naantalin talousjohtaja Heli Lähteenmäki sanoo, että koronatukien avulla Naantali tekee huomattavasti paremman tuloksen kuin talousarviossa on ajateltu.
– Valtio on ottanut runsaasti velkaa elvytystä varten ja kunnat ovat saaneet siitä osansa.
Ensi vuoden koronatuet kunnille eivät sen sijaan tämän hetken tietojen mukaan riitä.
Maskun kunnanjohtaja Arto Oikarinen toteaa ykskantaan, että ensi vuoden koronatuki ei ole riittävä.
Mynämäen kunnanjohtaja Seija Österberg sanoo, että kun koronatilanteen kehittymisestä ja kestosta ei ole tietoa, on tuen riittävyyttä lähes mahdotonta arvioida.
– Jos koronapandemia jatkuu vielä pitkään ja pahenee, verotulot jäävät alle talousarviossa arvioidun. Mahdolliset kunnan toimintojen sulkutoimet vaikuttavat tulojen kertymiseen ja niin edelleen. Vaikka koronapandemia ei pahenisikaan, ainakin erikoissairaanhoidon menot kasvavat hoitovelan seurauksena, hän arvioi.
Naantalin talousjohtaja Heli Lähteenmäki huomauttaa, että toisessa vaakakupissa on valtion tilanne:
– Valtio ei voi määrättömästi jakaa vuodesta toiseen kuntakentälle tukea. Siksi vastaus "ei riitä" ei vuoden 2021 osalta tunnu oikealta.
– Toisaalta valtio ei ole palauttanut kunnille kikyn johdosta vähennettyjä valtionosuuksia, jonka summa on samaa suuruusluokkaa kuin koronatuen ensi vuonna. Tämän vuoksi vastaus on kuitenkin "ei riitä".
Kunnat huomioivat pandemian ensi vuoden talousarvioissaan valtionosuuden kasvuna sekä yhteisöveron kuntien jako-osuuden nousuna. Arvioiden perusteena on käytetty valtiovarainministeriön antamia tietoja. Myös verotuloennuste heijastelee tilannetta.
– Viime vuonna arvioitiin, että vuonna 2021 verotuloja tulee Maskussa noin 1,3 miljoonaa euroa enemmän, Oikarinen vertaa.
Lisäksi kunnissa varaudutaan erikoissairaanhoidon kustannuskasvuun:
– Kustannuspuolella erikoissairaanhoidon ilmoittamien lukujen kasvu on Naantalissa 7,2 prosenttia kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna. Toivottavasti se riittää koronan synnyttämien jonojen purkuun, Lähteenmäki toteaa.
Talousjohtaja Anne Takala kertoo, että Uudessakaupungissa varaudutaan koronan jatkumiseen ainakin talvikauden.
– Erillisiä koronamäärärahoja talousarvioon ei ole varattu, mutta esimerkiksi kaupungin perusopetuksen hankkeet jatkuvat. Esi- ja perusopetus sai koronarahoitusta 147 132 euroa. Rahoitusta käytetään vahvistamaan koronakevään etäopetuksesta kärsineiden oppilaiden tukea.
Vehmaan kunnanjohtaja Ari Koskinen epäilee, että koronalaskua maksetaan vielä useiden vuosien ajan julkisessa taloudessa.
– Kaikki sen seurannaisvaikutukset esimerkiksi terveydenhuollossa eivät ole vielä edes tulleet esiin, hän perustelee.
Hän myös miettii, onko valtiolta tulossa "sopeutusta" myöhemmin.
– Valtion on pakko palata "budjettikehyksiin jossain vaiheessa, nykyinen velanotto ei voi jatkua näin.
Nousiaisten kunnanjohtaja Teemu Heinonen muistuttaa, ettei kunnissa ole tässä tilanteessa kyse vain rahasta:
– Talouslukujen varautumistyö vaikuttaa yleisesti kunnan toimintojen järjestämiseen ja henkilöstön jaksamiseen vuonna 2021.
Fakta
Valtiovarainministeriön koronakorotukset peruspalveluiden valtionosuuksiin tänä vuonna: Kustavi 224 794, Masku 2 647 946, Mynämäki 1 963 148, Naantali 5 289 476, Nousiainen 1 251 074, Taivassalo 412 743, Uusikaupunki 4 069 360 ja Vehmaa 568 907 euroa.
Ensi vuonna: Kustavi 47 311, Masku 490 209, Mynämäki 386 558, Naantali 995 336, Nousiainen 239 613, Taivassalo 82 427, Uusikaupunki 790 638 ja Vehmaa 114 945 euroa.
Lähde: Valtiovarainministeriön taulukko 5.11.2020