Sari Honkasalo
Mynämäen kunnanhallitus sai maanantain kokouksessa vastattavakseen kuntalaisen lähettämän kirjelmän, jossa kyseenalaistettiin kunnan toiminta Hinku-kuntana.
Kirjelmässä viitattiin kasvatus- ja sivistyslautakunnan päätökseen koulukuljetusten kilpailutuksesta. Lautakunta alensi kaluston päästövaatimuksia Euro 5 -luokasta luokkaan 4 sekä pidensi kilpailutuksen sopimusaikaa vuodesta kahteen sisältäen myös kolme erillistä optiovuotta.
Kuntalainen kysyy kirjelmässään perusteluja muutokselle, ja ehdottaa muun muassa että kunnan tulisi olla aktiivinen biokaasun suhteen.
Kirjelmässä myös kysytään, olisiko kunnanhallituksen syytä selvittää, onko lautakunnan päätöksenteossa noudatettu kestävää kehitystä tukevaa toimintaa.
Kunnanhallitus toteaa vastauksessaan, että autojen päästövaatimustason muutoksella haluttin varmistaa, että kilpailutukseen saadaan mahdollisimman kattavasti tarjouksia, jotta lakisääteiset kuljetukset reiteille pystytään tosiasiallisesti järjestämään.
Kunnanhallitus toteaa myös, että EU-direktiivin mukaisia vähimmäisvaatimuksia puhtaalle kalustolle julkisissa ajoneuvo- ja liikennepalveluhankinnoissa tullaan soveltamaan uusiin 2.8.2021 jälkeen käynnistettyihin sopimuksiin.
Näin ollen uusi kansallinen lainsäädäntö tulee koskemaan kunnan seuraavaa henkilökuljetuskilpailua. Lautakunta halusi sopimuskauden pituudella varmistaa, että kuljetusyrittäjät ovat seuraavaan kilpailutukseen mennessä ehtineet tehdä uusien tiukentuvien säännösten mukaiset kalustoinvestoinnit, ja kunta saisi sen mukaista kalustoa seuraavaan koulukuljetuskilpailutukseen.
Kunnanhallitus toteaa vastauksessaan myös, että kilpailutuksessa on huomioitu Hinku-näkökulma jo asian valmisteluvaiheessa, kun analysoitiin kuljetusreittikokonaisuuksia ja lakisääteiseen kuljetukseen oikeutettujen oppilaiden määrän ennustetta.
Analyysin perusteella arvioitiin kuljetuskaluston kokoa, jotta sitä pystytään hyödyntämään tehokkaasti ja minimoimaan usean auton käyttö samanaikaisesti samoissa kuljetuksissa.