JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
5.4.2022 11.49

Köysi- ja solmukurssi veneilijöille Ugissa

Aar­re Sal­mi

Iso­ka­rin Kier­tä­jät ry jär­jes­ti ker­ho­ti­las­saan Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa kai­kil­le ve­nei­li­jöil­le avoi­men köy­si- ja sol­mu­kurs­sin en­nen al­ka­vaa ve­nei­ly­kaut­ta. Kurs­sil­la käy­tiin läpi eri­lais­ten köy­sien omi­nai­suuk­sia ja käyt­tö­koh­tei­ta.

Ve­nei­ly­seu­ro­jen va­paa­eh­toi­sis­sa kat­sas­tus­mää­räyk­sis­sä ve­neen va­rus­tuk­seen kuu­luu mää­rä­tyn­mit­tai­set ja vah­vui­set ank­ku­ri­köy­det, kiin­ni­tys­köy­det, hi­naus­köy­si, heit­to­lii­na ja pur­je­ve­neis­sä li­säk­si muun mu­as­sa nos­tin- ja skuut­ti­köy­det.

Ve­si­lii­ken­ne­lais­sa­kin on mai­nin­ta ank­ku­ri­köy­des­tä. Köyt­tä va­lit­ta­es­sa on tie­det­tä­vä va­li­taan­ko ky­sei­seen tar­koi­tuk­seen up­po­a­va vai kel­lu­va köy­si. Heit­to­lii­na­na on käy­tet­tä­vä kel­lu­vaa köyt­tä. Ank­ku­ri­köy­den tai -lii­nan on ol­ta­va up­po­a­vaa köyt­tä ja köy­den sekä ank­ku­rin vä­lis­sä oli­si hyvä ol­la muu­ta­ma met­ri ket­tin­kiä, jot­ta poh­jan ki­vet ei­vät pää­si­si han­kaa­maan köyt­tä pi­lal­le.

On hyvä tie­tää, et­tä ve­neen ank­ku­rin pai­no voi­daan las­kea kaa­val­la P=L+B+D, mis­sä P = ank­ku­rin pai­no (kg), L = ve­neen pi­tuus (m), B = ve­neen suu­rin le­veys (m) ja D = ve­neen up­po­a­ma eli pai­no (tn). Esi­mer­kik­si 8 met­riä pit­kä, 2,5 met­riä le­veä ja 2 ton­nia pai­na­va vene tar­vit­see 12,5 ki­loa pai­na­van ank­ku­rin.

Köy­sien oi­ke­an­lai­nen kä­sit­te­ly pi­den­tää huo­mat­ta­vas­ti nii­den käyt­töi­kää ja on myös tur­val­li­suus­te­ki­jä var­sin­kin pur­je­ve­neis­sä, jois­sa eri­lai­sia köy­siä on huo­mat­ta­va mää­rä.

Kurs­sil­la ope­tel­tiin te­ke­mään rih­mos köy­den pää­hän, jot­ta köy­den pään säi­keet ei­vät al­kai­si pur­kau­tua. Ope­tel­tiin myös te­ke­mään muu­ta­ma ve­nei­li­jäl­le tär­keä sol­mu. Sol­mua teh­tä­es­sä täy­tyy va­li­ta ky­sei­seen käyt­tö­tar­koi­tuk­seen so­pi­va. Sol­mu on osat­ta­va teh­dä oi­kein, sen on ol­ta­va pi­tä­vä ja se on saa­ta­va hel­pos­ti au­ki.

Kah­den köy­den yh­teen liit­tä­mi­seen voi­daan käyt­tää esi­mer­kik­si me­ri­mies- tai ja­lus­sol­mua ja jos yh­teen lii­tet­tä­vät köy­det ovat huo­mat­ta­vas­ti eri pak­sui­sia niin lip­pu­sol­mu eli kak­sin­ker­tai­nen ja­lus­sol­mu so­pii tä­hän. Muu­ta­mat sol­mut voi­daan teh­dä ve­to­sol­mui­na, mi­kä­li sol­mu pi­tää saa­da au­ki vaik­ka yh­teen­lii­te­tyis­sä köy­sis­sä on veto pääl­lä.

Paa­lu­sol­mu on hyvä, mo­ni­käyt­töi­nen sol­mu sil­loin, kun ha­lu­taan teh­dä pi­tä­vä, mää­rä­tyn­ko­koi­nen sil­muk­ka köy­den pää­hän. Esi­mer­kik­si jos ko­ti­sa­ta­mas­sa on paa­lut, joi­hin pe­rä­köy­det kiin­ni­te­tään, paa­lu­sol­mu on hyvä tä­hän tar­koi­tuk­seen.

Pa­rem­pi, mut­ta työ­lääm­pi vaih­to­eh­to paa­lu­sol­mul­le täs­sä ta­pauk­ses­sa oli­si sil­muk­ka­pu­jos. Pa­rem­muus joh­tuu sii­tä, et­tä sil­muk­ka­pu­jok­ses­sa ei ole sol­mua, joka ai­na hei­ken­tää köy­den ve­to­mur­to­lu­juut­ta. Vaa­ti­vam­pa­na työ­nä Aar­re Sal­mi opet­ti kurs­si­lai­set pleis­saa­maan sil­muk­ka­pu­jok­sen köy­den pää­hän.

Köy­si, joka ei ole käy­tös­sä, kan­nat­taa säi­lyt­tää vyyh­det­ty­nä, kui­va­na, va­lol­ta suo­jat­tu­na ja tie­ten­kin puh­taa­na.

Näköislehdet

Kysely