Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt ohjeitaan koronaviruksen osalta.
– Koronavirukseen kannattaa suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin. Juuri koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ei enää ole tarvetta, toteaa THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg
Suomessa liikkuu tällä hetkellä runsaasti eri hengitystieinfektioita. Influenssaepidemia on alkanut ja RS-viruksen aiheuttamia tautitapauksia on paljon. Koronatilanne on vakaa, mutta virusta kiertää väestössä edelleen runsaasti.
– Samat varotoimet pätevät kaikkiin hengitystieinfektioihin. Tärkeää niiden ehkäisyssä on, ettei lähde sairaana esimerkiksi kyläilemään jouluksi. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiä, kuten vanhuksia, Hannila-Handelberg korostaa.
Koronalta, influenssalta ja muilta hengitystieinfektioilta suojaavat samat keinot: suositeltujen rokotusten ottaminen, kotona sairastaminen, käsien peseminen, yskiminen ja aivastaminen hihaan, omien riskien arvioiminen ja tarvittaessa maskin käyttäminen ja etäisyyden pitäminen.
Lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa. Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon, kuten aina muidenkin sairastumisien kohdalla.
Aiemmin suositeltiin, että koronaan sairastunut välttäisi kontakteja viisi vuorokautta oireiden alusta. Nyt voi toimia kuten tavallisen flunssan ja nuhakuumeen kanssa: arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet.
– Hengitystieinfektioon sairastuneena on hyvä jäädä kotiin lepäämään. Töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa. Lapsen kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatuksen toimintaan. Työpaikat voivat antaa omia ohjeistuksia, Hannila-Handelberg sanoo.
Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin, eikä se estä paluuta esimerkiksi töihin, kouluun ja päiväkotiin.
Vaikka perheessä olisi koronatartunta, voivat muut perheenjäsenet mennä normaalisti esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin, jos he itse ovat oireettomia.
Koronan kotitestejä voi edelleen käyttää halutessaan. Terveydenhuollossa koronatestejä tehdään vain rajatusti muun muassa oireisille vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville.
Uudenkaupungin terveyskeskuksessa tartuntatautihoitajana toimiva Jennika Ruohonen painottaa, että työntekijät sopivat työnantajan kanssa omailmoitusmenettelystä sairaustapauksissa.
– Koronavirusinfektioiden osalta toivomme, että työnantaja hyväksyisi omailmoitusmenettelyn. Työntekijän oikeus palkalliseen sairauspoissaoloon perustuu työsopimuslainsäädäntöön ja työehtosopimuksiin. Erilaisia käytäntöjä ja ohjeita on käytössä työpaikkakohtaisesti.
Ennaltaehkäisevästi Ruohonen suosittelee riskiryhmiin kuuluvia ottamaan vielä ennen vuodenvaihdetta influenssarokotteen ja/tai koronan tehosterokotteen, mikäli ei ole vielä tänä syys-talvikautena tätä ottanut.
Ajan voi varata sähköisesti Uudenkaupungin nettisivuilta, uusikaupunki.fi/ sähköinen ajanvaraus tai soittamalla numeroon 02 4612 517.