Vehmaalla on havaittu kissan FIV-virusta.
Eläinsuojeluyhdistys Dewi vastaanotti helmikuussa kulkukissan, joka on testattu FIV-positiiviseksi. Kissa on saanut tiettävästi vähintään yhdet pennut, jotka ovat myös mahdollisesti FIV-positiivisia.
Kissaa ei ole leikattu ja se on liikkunut koko ikänsä eli muutaman vuoden Vehmaalla. Tämä tarkoittaa sitä, että alueen vapaana liikkuvat kissat, etenkin leikkauttamattomat kissat ja niiden pennut, voivat myös olla FIV-viruksen kantajia ja levittäjiä. FIV leviää veri- ja sylkiteitse, minkä takia se tarttuu helpoiten kissojen paritteluissa ja tappeluissa.
FIV on kissojen oma virus, joka on verrattavissa ihmisten HI-virukseen. Virusta vastaan ei ole olemassa rokotetta, mutta hyvällä hoidolla kissa voi elää viruksen kanssa pitkän elämän. Virus ei tartu ihmiseen. FIV tuhoaa vähitellen kissan valkosoluja ja heikentää sen immuunijärjestelmää. Tyypillisiä seurauksia ovat lopulta erilaiset tulehdukset ja rappeutumat esimerkiksi suussa, silmissä, hermostossa, hengitysteissä ja virtsatie-elimistössä sekä yleisvoinnin asteittainen huonontuminen. FIV altistaa kissan myös erilaisille kasvaimille.
FIV-viruksen oireet eivät välttämättä ole havaittavissa, sillä taudinkuvaan kuuluu myös täysin oireeton vaihe.
Dewi suosittelee testauttamaan eläinlääkärillä kaikki Vehmaalla vapaana ulkoilevat kissat, viime vuosina karkumatkalla olleet kissat ja sieltä suunnalta hankitut pennut. Jos kissalta löytyy FIV-tartunta, on erityisen tärkeää jatkossa estää sen ulkoilu vapaana, ettei se pääse levittämään virusta eteenpäin.
Jos kissa välttää infektiot, sen vastustuskykyä ylläpidetään eikä se altistu turhaan stressille, elinikä ei välttämättä lyhene lainkaan FIV-viruksen takia. Jos kissa todetaan FIV-positiiviseksi, omistajan on tärkeää ottaa tauti huomioon kissanhoidossa.