Menni Heikkinen aloitti muutama viikko sitten Taivassalon ja Kustavin vs. kirkkoherrana. Päällään olevan neuleen hän osti Taivassalon lähetyskirppikseltä.
Saara Huovinen
Kustavin ja Taivassalon vs. kirkkoherra Menni Heikkinen on ihmisten kohtaaja, joka innostuu herkästi. Hän aloittaisi saaristoseurakunnissa mielellään uusia toimintamuotoja, mutta joutuu toppuuttelemaan itseään.
– Aloitin kolme viikkoa sitten, ja alku on ollut kaoottisehkoa. Infon paljous on valtava. Olen toiminnallinen ihminen, mutta nyt pitää vähän tsiigailla ja miettiä. Hallinnon ja byrokratian haltuunotto on hidasta, ja opettelen olemaan armollinen itselle. Heti ei voi olla valmista.
Vaikka mieli tekisi aloitella esimerkiksi hiljaisuuden retriittejä, pyhiinvaellustoimintaa tai kristillistä joogaa, vasta aika näyttää, milloin se on mahdollista.
– Edeltäjälläni oli viiden kuukauden edestä pitämättömiä lomia, enkä halua löytää itseäni vastaavasta tilanteesta. Piispa on minua ripittänyt, että vapaapäivät on pidettävä. Samaa sanon omille alaisilleni. Se on kauaskantoista ajattelua, mikä koituu lopulta koko seurakunnan hyväksi.
Heikkinen on tullut saaristoseurakuntiin edellisen kirkkoherran Tiina Rautiaisen lomien ajaksi ennen tämän eläkkeelle siirtymistä. Viran avaamisesta päättää Turun tuomiokapituli, ja prosessin tahdista johtuen seurakunnissa todennäköisesti jatkaa syksyllä jonkin aikaa vt. kirkkoherra.
Heikkisellä on edelleen puolikas virka Paattisten seurakunnassa, jonne hän sai pappisvihkimyksensä vuonna 2010. Taivassaloon ja Kustaviin hän siirtyi Huittisista, jossa hän ennätti toimia seurakuntapastorina yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun palasi työelämään äitiyslomalta.
– Kevään aikana on tehtävä ratkaisu, palaanko syksyllä takaisin Paattisiin. Koen vieläkin olevani Paattisten Menni, ja olen siellä monelle perhepappi. Toisaalta pienessä seurakunnassa en voinut vaihtaa työalaa, ja työ alkoi toistaa itseään. Minulla on halu koko ajan kehittää työtä ja itseäni, ja kokeilla uutta.
Heikkinen ei aikonut alkuun papiksi, mutta jo kouluikäisenä häntä kiehtoi uskonto ja äidinkieli. Hän kertoo saaneensa 13-vuotiaana vahvan hengellisen kokemuksen.
– Uskoontulo on vähän raju sana, ja luterilaisittain sitä voisi kutsua vaikka kasteen armoon palaamiseksi. Tajusin silloin, että haluan tehdä elämässäni jotakin Jumalalle.
Jos papiksi olisi voinut opiskella vakaumuksellisessa oppilaitoksessa, Heikkinen olisi mielellään valinnut sen tien.
– Helsingin teologisessa tiedekunnassa ei saanut edes virttä laulaa. On olemassa sanonta, että aloitti Hengessä ja lopetti Helsingissä, mutta onneksi minulle ei käynyt niin. Yliopistosta en saanut vahvistusta pappiskutsumukselle, mutta työn kautta sain. Kesäteologina eri seurakunnissa kristallisoitui se, että papin työ on oma juttuni.
Vähän vanhoillisemmissa piireissä Heikkinen on kokenut torjuntaa sen vuoksi, että hän on kouluttautunut kristillisen joogan ohjaajaksi.
Sivutyönään hän ohjaa hiljaisuuden joogaa muun muassa kerran kuussa Rauman seurakunnassa.
Heikkinen kuvailee kristillistä joogaa lempeäksi hatha-joogaksi, jossa pohdiskellaan Raamatun sanaa ja kuunnellaan kristillistä joogamusiikkia, ja jossa voi rentoutua Jumalan kannateltavana. Työmuoto vetoaa esimerkiksi nuoriin aikuisiin toisella tavalla kuin jumalanpalvelukset sunnuntaisin kello 10.
Joogan alkuperä on intialaisissa uskonnoissa, ja se on monelle liikaa.
– Minulle on kerrottu, että olen paholaisen asialla. Kun papille ja uskovaiselle ihmiselle sanotaan näin, se sattuu aika pahastikin. Toisaalta niiltä, jotka osallistuvat, tulee palautetta että tämä on juuri sitä, mitä kirkon pitääkin tehdä, hän sanoo.
Viikon henkilö -haastatteluja on julkaistu vuodesta 1973 alkaen.
Saara Huovinen
Fakta
Työ: Kustavin ja Taivassalon vs. kirkkoherra
Ikä: 40
Perhe: aviomies, 2-vuotias poika ja puolison 20-vuotias tytär
Asuu: Uudessakaupungissa
Harrastukset: ratsastus, luonnossa liikkuminen, pyhiinvaellus, veneily ja mökkeily
Tätä et tiennyt: on syönyt alligaattoria, karhua, sammakon reisiä ja vasikan aivoja