JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Maskulaisesta lammesta on löytynyt kiehkuravesiruttoa, joka on vieraslaji.

Maskulaisesta lammesta on löytynyt kiehkuravesiruttoa, joka on vieraslaji.

Marika Karulinna

Uutiset
Masku
21.6.2023 10.53

Kiehku­ra­ve­si­ruttoa ja aurinkoahventa havaittu uudessa lammessa Maskussa – lampi käyttökieltoon

An­ne Ha­ka­la

Mas­kus­sa si­jait­se­vas­ta lam­mes­ta on löy­ty­nyt Poh­jois-Ame­ri­kas­ta pe­räi­sin ole­vaa vie­ras­la­ji­kas­via kieh­ku­ra­ve­si­rut­toa. Tämä ak­vaa­ri­o­la­ji­na käy­tet­ty, upos­leh­ti­nen ve­si­kas­vi kuu­luu EU:n vie­ras­la­ji­lu­et­te­loon eli se on sää­det­ty hai­tal­li­sek­si koko EU:n alu­eel­la.

Voi­mak­kaa­na kil­pai­li­ja­na kieh­ku­ra­ve­si­rut­to voi val­la­ta ti­laa al­ku­pe­räis­la­jis­tol­ta. Li­säk­si se voi huo­non­taa ve­den­laa­tua ja ai­heut­taa mer­kit­tä­viä muu­tok­sia ve­sis­tö­jen eli­öyh­tei­söis­sä. Ih­mi­sel­le sii­tä ei ole vaa­raa, mut­ta sen mas­sa­kas­vus­tot hei­ken­tä­vät ve­sis­tön vir­kis­tys­käyt­töä. Kieh­ku­ra­ve­si­rut­to li­sään­tyy kas­vul­li­ses­ti pie­nes­tä­kin kas­vin­pa­las­ta ja voi le­vi­tä ta­hat­to­mas­ti lin­tu­jen, ve­nei­den ja ka­las­tus­vä­li­nei­den mu­ka­na. Ai­em­min tätä la­jia on ha­vait­tu kol­mes­sa muus­sa var­si­nais­suo­ma­lai­ses­sa lam­mes­sa.

– Kieh­ku­ra­ve­si­rut­to on le­vin­nyt lam­peen to­den­nä­köi­sim­min ta­hal­li­ses­ti ih­mi­sen le­vit­tä­mä­nä, mah­dol­li­ses­ti ak­vaa­ri­os­ta, ker­too Mas­kun kun­nan ym­pä­ris­tö­sih­tee­ri Ma­ri­ka Ka­ru­lin­na.

Lam­mes­ta on löy­det­ty myös ak­vaa­ri­o­ka­la­na tun­net­tu au­rin­ko­ah­ven, joka se­kin on EU:ssa hai­tal­li­sek­si sää­det­ty vie­ras­la­ji. Myös au­rin­ko­ah­ven on ag­g­res­sii­vi­nen kil­pai­li­ja eli­nym­pä­ris­tös­sään, ja se on muo­dos­ta­nut vie­ras­la­ji­na py­sy­viä ja vai­ke­as­ti hä­vi­tet­tä­viä kan­to­ja.

– Sekä kieh­ku­ra­ve­si­rut­to et­tä au­rin­ko­ah­ven uh­kaa­vat syr­jäyt­tää lam­men al­ku­pe­räis­la­jis­ton, Ka­ru­lin­na täy­den­tää.

EU:ssa tai kan­sal­li­ses­ti hai­tal­li­sek­si sää­det­tyä vie­ras­la­jia kos­ke­vat mo­net kiel­lot, ei­kä nii­tä saa tuo­da maa­han, pi­tää hal­lus­sa, kas­vat­taa, kul­jet­taa tai myy­dä. Li­säk­si kaik­kia vie­ras­la­je­ja kos­kee lain mu­kai­nen ym­pä­ris­töön pääs­tä­mi­sen kiel­to. La­je­ja ei tule le­vit­tää edes omaan pi­ha­lam­peen, sil­lä la­jit voi­vat edel­leen le­vi­tä esi­mer­kik­si lin­tu­jen vä­li­tyk­sel­lä.

Vie­ras­la­jien le­vi­ä­mi­sen es­tä­mi­sek­si lam­pi on nyt käyt­tö­kiel­los­sa. Myös koi­rien uit­ta­mi­nen lam­mes­sa on kiel­let­ty. Alu­een kaik­kien ve­sis­tö­jen vir­kis­tys­käyt­tä­jiä ke­ho­te­taan kiin­nit­tä­mään eri­tyis­tä huo­mi­o­ta kas­vi­o­sien pois­ta­mi­seen ve­si­kul­ku­neu­vois­ta, ran­ta­le­luis­ta tai eläi­mis­tä kieh­ku­ra­ve­si­ru­ton le­vi­ä­mi­sen es­tä­mi­sek­si.

Ve­sis­tös­tä toi­seen siir­ryt­tä­es­sä tu­lee huo­leh­tia, et­tä kas­vi­no­sia ei siir­ry toi­seen ve­sis­töön. Myös muis­sa lä­hi­a­lu­een ve­sis­töis­sä sel­vi­te­tään tar­kem­min kieh­ku­ra­ve­si­ru­ton ja mui­den vie­ras­la­jien esiin­ty­mis­tä.

Vie­ras­la­jien tor­jun­ta voi ai­heut­taa mit­ta­via ja kal­lii­ta toi­men­pi­tei­tä. Tor­jun­ta­toi­met suun­ni­tel­laan usei­den vi­ra­no­mais­ten yh­teis­työ­nä, ja tor­jun­ta­toi­mis­ta ra­por­toi­daan EU:lle. Esi­mer­kik­si kieh­ku­ra­ve­si­ru­ton ja au­rin­ko­ah­ve­nen hä­vit­tä­mi­sek­si Pai­mi­on Ank­ka­lam­pi pum­pa­taan tänä vuon­na tyh­jäk­si. Ra­haa lam­men tyh­jen­nyk­seen on va­rat­tu 250 000 eu­roa. Vie­ras­la­jit ovat to­den­nä­köi­ses­ti pää­ty­neet Ank­ka­lam­peen ak­vaa­ri­os­ta. Ak­vaa­ri­o­ta ei kos­kaan tule tyh­jen­tää luon­non­ve­sis­töön.

Fak­ta

Kieh­ku­ra­ve­si­rut­to (Elo­dea nut­tal­lii) Poh­jois-Ame­ri­kas­ta pe­räi­sin ole­va vie­ras­la­ji­kas­vi.

Ak­vaa­ri­o­la­ji­na käy­tet­ty, upos­leh­ti­nen ve­si­kas­vi kuu­luu EU:n vie­ras­la­ji­lu­et­te­loon.

Ak­vaa­ri­o­ka­la­na tun­net­tu au­rin­ko­ah­ven (Le­po­mis gib­bo­sus) on EU:ssa hai­tal­li­sek­si sää­det­ty vie­ras­la­ji.

Au­rin­ko­ah­ven on ag­g­res­sii­vi­nen kil­pai­li­ja eli­nym­pä­ris­tös­sään

Uu­sis­ta ha­vain­nois­ta tu­lee il­moit­taa vie­ras­la­jit.fi-si­vus­tol­la ku­van kera.

Näköislehdet

Kysely