Varsinais-Suomessa vietetään jo kolmatta kertaa Kestävän kehityksen viikkoa 23.–29.9. Kestävän kehityksen viikolla halutaan nostaa esille hyviä esimerkkejä maaseudulla tehdystä kestävän kehityksen toiminnasta.
Tapahtumaviikolla maaseudun toimijoiden vastuullisuus tuodaan näkyväksi ja käydään keskustelua alueen kestävyyskysymyksistä ja tulevaisuuden haasteista. Viikon aikana järjestettävä toiminta voi olla ekologista, sosiaalista tai taloudellista kestävyyttä, ja toiminnan voi toteuttaa esimerkiksi työpajoina, luentoina, teemapäivinä, talkoina tai avoimien ovien tapahtumina.
Toimintaa voivat toteuttaa niin yhdistykset, kunnat, oppilaitokset kuin muutkin toimijat.
Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta kannustaa etenkin kyliä mukaan Kestävän kehityksen viikkoon.
– Kestävä kehitys koetaan terminä hankaliksi. Kylillä tehdään kuitenkin jo paljon kestävän kehityksen tekoja – korjataan vanhoja rakennuksia, järjestetään kirppiksiä, vaalitaan maisemia ja paikallista kulttuuria, hyödynnetään lähipalveluja- ja ruokaa, rakennetaan hyönteishotelleja, kannustetaan lähi- ja luontoliikuntaan. Nyt onkin oiva tilaisuus tuoda esille, mitä kaikkia kestävän kehityksen toimenpiteitä kylillä tehdään ja samalla arkipäiväistää tätä toimintaa. Hyvät mallit jakoon muillekin, Linkoranta ehdottaa.
Kestävän kehityksen toiminta voi olla myös sopiva väylä ohjata ilmastotietoista nuorta väkeä mukaan yhdistystoimintaan, ilmastoahdistuksesta konkreettiseen tekemiseen. Yhdistystoiminnan perusideana on kumminkin tehdä jotain, jolla on merkitystä, Linkoranta vinkkaa.
Kestävän kehityksen viikko toteutetaan osana maaseutupolitiikan Kestävän kehityksen viikko – verkostohanketta, jonka tavoitteena on tuoda esiin maaseudun mahdollisuuksia ja uusia innovaatioita kestävän elämäntavan takaamiseksi. Viikkoa koordinoivat maakunnissa maakunnalliset kyläyhdistykset, Varsinais-Suomessa Varsinais-Suomen Kylät ry. Toimintaa maakunnassa tukee Liedon Säästöpankkisäätiö.
Kuinka mukaan?
1. Miettikää, millaista kestävän kehityksen toimintaa (ekologista, sosiaalista, taloudellista) voisitte järjestää
2. Suunnitelkaa tapahtuma Kestävän kehityksen viikolle
3. Miettikää kumppaneita ja kohderyhmää
4. Varatkaa mahdolliset luennoitsijat ja tilat
5. Rekisteröikää tapahtumanne osoitteessa kestavankehityksenviikko.fi.