Kummelin osalta päätöksen tekee aluehallitus.
Sari Honkasalo
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelulautakunta hyväksyi marraskuun kokouksessaan Naantalissa sijaitsevan asumisyksikkö Kehrän lakkauttamisen 30.9.2025 mennessä.
Velkualla sijaitsevan Kummelin lakkauttamisen osalta asiasta päättäminen etenee vielä järjestämisjaostolle ja aluehallitukselle. Lautakunta esittää niille, että Kummeli lakkautettaisiin myös syyskuun loppuun mennessä.
Kummelin osalta päätösvalta kuuluu aluehallitukselle sen vuoksi, että toimipaikassa on usean eri tulosalueen toimintaa. Kummelissa toimii ryhmäkodin lisäksi Velkuan terveysasema.
Lakkauttamiset sisältyvät aluehallituksen syyskuussa hyväksymään palveluverkkosuunnitelmaan.
Kummelissa on tällä hetkellä kymmenen asiakaspaikkaa. Toiminnasta tekee haavoittuvan sekä asukasmäärän pienuus että sijainti etäällä Naantalin muista asumispalveluyksiköistä.
Kummelin yksikkökustannus on noussut pienen koon takia korkeaksi. Arvioiden mukaan palvelun ostaminen yksityiseltä palveluntuottajalta tulisi vuodessa noin 167 000 euroa edullisemmaksi nykyisellä hintatasolla.
Mikäli Kummeli lakkautetaan, asiakkaat siirtyvät lähtökohtaisesti yksityiseen palvelutuotantoon. Työntekijöille tullaan tarjoamaan avoinna olevia koulutusta vastaavia työpaikkoja Varhan muista toimipisteistä.
Myllykiventiellä Naantalin Aurinkosäätiöltä vuokratussa tilassa sijaitsevassa Kehrässä on tällä hetkellä kahdeksan asiakaspaikkaa. Kehrän osalta on laskettu, että palvelun ostaminen yksityiseltä tulisi vuodessa noin 90 000 euroa edullisemmaksi. Myös Kehrän asukkaat siirtyvät lähtökohtaisesti yksityiseen palveluntuotantoon ja työntekijöille tarjotaan avoimia työpaikkoja Varhan toimipisteistä.
Kun lakkauttamisista keskusteltiin lautakunnassa, Johannes Yrttiaho esitti kummankin kohdalla, ettei lautakunta hyväksyisi lakkauttamista.
Yrttiahon mielestä korvaavasta palvelusta ja sen hinnasta tulee olla varmuus ennen päätöksentekoa.
– Yksityisen palvelun kasvu on ollut erittäin merkittävää ja sillä on hyvinvointialueen talouteen negatiivinen vaikutus pitkällä aikavälillä. Oman julkisen palvelutuotannon riittävästä volyymista huolehtiminen on hyvinvointialueen ja asiakkaiden edun mukaista, hän totesi.
Muutosesitys raukesi kannattamattomana.