Kausi-influenssarokotukset alkavat Uudenkaupungin terveyskeskuksen yhteistoiminta-alueella marraskuussa. Influenssarokotteita jaetaan kaikissa yhteistoiminta-alueen terveysasemissa sekä ajanvarauksella että ilman ajanvarausta.
Influenssarokote vähentää influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja, vakavan influenssan ilmaantumista ja jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita sekä sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä.
Rokotesuoja syntyy noin kahden viikon kuluessa rokotteen ottamisesta. Rokotteen suojateho vaihtelee kaudesta toiseen. Suurin osa rokotetuista välttää influenssatartunnan, ja mikäli rokotettu sairastuu influenssaan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.
Influenssarokotteeseen voi muiden rokotteiden tavoin liittyä haittavaikutuksia. Ne ovat harvinaisia ja yleensä ohimeneviä. Tyypillisimpiä oireita ovat pistoskohdan arkuus ja punoitus, sekä nenäsumuterokotteen jälkeinen tukkoisuus ja nuhaisuus.
Influenssakaudella 2021–2022 rokotusohjelmassa tarjotaan Vaxigrip Tetra -rokotetta kaikille ikäryhmille. 2–6-vuotiaille lapsille tarjotaan myös Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta.
Rokote on maksuton sellaisille henkilöille, jotka ovat alttiita tai erityisen alttiita vakavalle influenssalle, varusmiespalveluksensa aloittaville sekä vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiirille.
Myös riskiryhmiin kuulumaton voi halutessaan ottaa influenssarokotteen. Tällöin rokotetta varten tulee hankkia resepti, jota voi kysyä esimerkiksi työterveyshuollosta, omalta terveysasemalta tai neuvolasta.
Lasten rokotukset antaa neuvolan tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja. Rokote voidaan antaa tarkastuksen yhteydessä tai varaamalla aika omalta terveydenhoitajalta.
Influenssarokotteiden sähköinen ajanvaraus aukeaa Mediatri-ajanvarauspalvelussa marraskuun aikana. Sähköisessä ajanvarauspalvelussa valitaan palvelu influenssarokotus ja toimipaikaksi kunta, johon haluaa varauksen tehdä.
Ilman ajanvarausta influenssarokotteen voi Uudessakaupungissa ottaa Rokottamossa 24.11., 26.11. ja 30.11. klo 8–15.30, Pyhärannan terveysasemalla 25.11. klo 8–15.30, Vehmaan terveysasemalla 1.12. klo 8–15.30, Taivassalon terveysasemalla 23.11., 30.11. ja 14.12. klo 8–15.30 ja Kustavin terveysasemalla 22.11., 29.11. ja 1.12. klo 8–15.30.
Roketettavalla ei saa olla hengitystieinfektion oireita. Rokotuksessa suositellaan maskin käyttöä.
Fakta
Vakavalle influenssalle alttiita ovat:
Kaikki 65 vuotta täyttäneet
Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat
Raskaana olevat
Alle 7-vuotiaat lapset
Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat:
Voimakkaasti immuunipuutteiset
Muut vakavasti sairaat henkilöt
Perussairaat ja huonokuntoiset 65 vuotta täyttäneet
Alle 6 kuukauden ikäiset vauvat
Raskaana olevat naiset
Maksuttomaan rokotteeseen oikeutettuja ovat myös:
Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri, eli henkilöt, joiden kanssa on tekemisissä vähintään viikoittain
Lähde: THL