Maan kasvukuntosopimus on maatalousmaan vuokrasopimukseen liitettävä vapaaehtoinen lisäosa, jonka avulla maanomistaja ja vuokralainen voivat sopia toimenpiteistä maan kasvukunnon ja vesitalouden parantamiseksi ja ylläpitämiseksi.
Sopimuspohja on valmisteltu Ely-keskuksessa ja päivitetty laajassa sidosryhmäyhteistyössä vuoden 2023 aikana. Sen käytöstä hyötyvät niin vuokrapellon viljelijä, maanomistaja kuin ympäristökin.
Kasvukunnosta on tärkeä pitää huolta aivan kuten muustakin omaisuudesta. Maan kasvukunnon ylläpitämisestä hyötyvät sekä vuokralainen että vuokranantaja: vuokralainen saa vuokrapellolta suurempaa satoa ja vuokranantajan omistuksessa oleva viljelysmaa säilyttää arvonsa. Lisäksi hyvässä kasvukunnossa oleva peltomaa kestää paremmin sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkäaikaista kuivuutta tai sateisuutta. Kasvukunnosta huolehtiminen tukee myös ympäristön tilaa ja kestävää maataloutta.
Maan kasvukuntosopimuksessa otetaan huomioon toimenpiteitä maan kasvukunnon ja vesitalouden parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Sopimuspohjassa käsitellään maanparannusaineita, kuten kalkkia ja kipsiä, sekä toimenpiteitä, kuten orgaanisten lannoitteiden käyttöä, nurmien viljelyä, suojavyöhykkeitä ja salaojitusta. Viljelijä voi valita omille lohkoilleen sopivat toimenpiteet. Sopimuksesta löytyy myös ohjeita maan kasvukunnosta huolehtimiseen.
On kaikkien etu, että vuokrapeltojen kasvukunnosta pidetään huolta. Tällä hetkellä erot vuokrapeltojen ja maan omistajan viljelyksessä olevien lohkojen välillä ovat kuitenkin huomattavat.
– On tutkittu, että esimerkiksi vuokrapeltojen pH-arvo on huomattavasti matalampi kuin viljelijän omistuksessa olevilla lohkoilla. Liian alhaisen pH:n vuoksi kasvit eivät saa otettua maasta ravinteita, jolloin ne huuhtoutuvat herkemmin sateiden mukana vesistöihin, kertoo kehittämisasiantuntija Mailis Savela Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.
Maan kasvukunnon parantaminen on pitkäjänteistä työtä, eikä kaikkia vaikutuksia ole havaittavissa lyhyellä aikavälillä. Pidemmällä vuokra-ajalla vuokralainen hyötyisi mahdollisimman paljon tekemistään sijoituksista maan kasvukuntoon. Peltomaan kasvukunnosta huolehtiminen on myös hyvä peruste vuokrasopimuksen jatkamiselle.
Kasvukuntosopimus löytyy Ely-keskuksen verkkosivuilta. Jos vuokrasopimukseen kirjataan ehtoja, jotka aiheuttavat kustannuksia vuokralaiselle, on hyvä löytää kompromissi kustannusten jakamisesta. Kustannusten jakamisesta tulee sopia kirjallisesti vuokrasopimusta laadittaessa. Esimerkkejä kustannusten jakamisesta löytyy sopimuksen lopusta.
Maan kasvukuntosopimus laadittiin alun perin Ravinneneutraalit kunnat (RANKU) -hankkeessa Turun kaupungin toimenpiteenä. Päivitetty sopimus on valmisteltu Ely-keskuksessa ja päivitetty laajassa sidosryhmäyhteistyössä, johon osallistuivat muun muassa Baltic Sea Action Group, MTK Varsinais-Suomi, Liedon maaseutupalvelut ja Valonia.